Apu

Rikoksia & rakkautta: Avun suuri äitienpäivän kirjapaketti – 15 arvostelua

Rikoksia & rakkautta: Avun suuri äitienpäivän kirjapaketti – 15 arvostelua
Haluaisiko äiti kirjan äitienpäivälahjaksi? Esittelyssä 15 teosta monenlaiseen makuun.
Julkaistu: 7.5.2021

Fiktio

1|Upeaa isoäitienergiaa

Beth O’Learyn Kimppakämppä (WSOY 2020) oli viihdyttävä romaani parhaaseen brittiläiseen chick lit -tyyliin, jota määrittävät huumori, romanttiset kommellukset ja onnellinen loppu – mutta se poikkesi valtavirrasta uuden lähestymistapansa vuoksi. Kirjan pääpari nimittäin nukkui samassa sängyssä, mutta tapasi toisensa vasta kirjan loppupuolella.

Myöskään O’Learyn toinen teos Vaihtokauppa ei kulje tavanomaisia polkuja. Nyt päähenkilöpari on työnarkomaani tyttärentytär Leena ja eronnut isoäiti Eileen, jotka vaihtavat pariksi kuukaudeksi keskenään paitsi asuntojaan, jossain määrin myös elämiään. Ja siitähän vasta huumoria syntyy! Eileen on aivan huikea tyyppi ja asenteellaan suoranainen esikuva. Kirjan parissa aika kuluu rattoisasti, kuten lajityypissä kuuluu.

Selina Keränen

 • Beth O’Leary: Vaihtokauppa (WSOY)

2|Yhteyttä ihmisiin etsimässä

Benedict Wells osuu ainakin kirjansa nimellä korona-ajan hermoon, sillä sen nimi on sattuvasti Yksinäisyyden jälkeen.

Kirjan päähenkilö on Jules Moreau, mutta keskiössä on myös hänen sisarustensa dynamiikka. Kolmikon vanhemmat kuolevat ja sen myötä huolettomat päivät loppuvat, kun Jules on vasta pikkupoika. Jules ja hänen veljensä Marty ja sisarensa Liz lähetetään sisäoppilaitokseen, jossa he kukin käsittelevät suruaan ja antavat sen muovata itse kunkin persoonaa eri tavoin. Jules rakastuu Alvaan, mutta etääntyy tästä. Löytääkö hän vielä yh­teyden elämänsä rakkauteen, entä sisaruksiinsa? Entä onko parempi olla löytämättä koskaan onnea kuin löytää ja sitten menettää se?

Selina Keränen

 • Benedict Wells: Yksinäisyyden jälkeen (Aula & Co)

3|Artesaanileipomo ja rakkaus vaarassa

Jenny Colganin kaksi aiempaa teosta toistivat pitkälti samaa, sinänsä viehättävää ja viihdyttävää kaavaa, mutta Auringonsäteitä ja vuoro­veden vaiheita rikkoo muotin jo sillä, että se on jatko-osa Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua -kirjalle (Gummerus 2020). Jatkamme siis vuoroveden armoilla olevassa persoonallisessa Mount Polbearnen saaristolaiskaupungissa, jossa Pollyn elämä on mallillaan niin töiden kuin rakkaudenkin suhteen. Ihana idylli rikkoutuu yllättäen, ja pian molemmat osa-alueet ovat vaarassa – kuten myös Niilo-lunni. Colgan osaa viihdyttävän tyylin, jossa kepeä eskapismi katkeaa hetkittäin dramaattisiin käänteisiin.

Selina Keränen

 • Jenny Colgan: Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita (Gummerus)

4|Arkeologi selvittää kannibalismia

Rakastettu arkeologi Ruth Galloway jatkaa kaivauksiaan ja sekavan rakkauselämänsä setvimistä Elly Griffithsin uutuudessa Maan alla.

Norwichin alla risteilevistä vanhoista kaivoskäytävistä löytyy keitettyjä ihmisen luita. Herää kammottava epäilys, että maan alla harjoitettu kannibalismia. Samaan aikaan poliisi alkaa tutkia asunnottoman naisen katoamista. Pian katoamisia tulee lisää. Ruthin ja komisario Nelsonin on selvitettävä mysteerit, mutta samalla he kipuilevat myös ihmissuhteidensa kanssa. Ollako vai eikö olla yhdessä, mahtaneeko se selvitä kirjasarjan tässäkään osassa? Ainakin rikosjuoni ja rakkauteen liittyvät arvoitukset pitävät lukijan tai kuulijan lempeässä otteessaan loppuun asti.

Marja Aarnipuro

 • Elly Griffiths: Maan alla (Tammi)

5|Kuka raatelee naisia?

Karin Slaughter on päättänyt tarjota faneilleen vähintäänkin riittävästi lukemista uutukaisessaan Vaikeneva vaimo, kirjassa on nimittäin yli 650 sivua. Will Trent ja Sara Linton tutkivat jälleen yhdessä murhia, joita tapahtuukin solkenaan. Raadeltuja naisten ruumiita löytyy metsistä ja pian huomataan yhteys vuosien takaiseen rikokseen, jota tutki Saran sittemmin edesmennyt aviomies Jeffrey Tolliver. Sarjamurhaajan jäljittäminen etenee mielenkiintoisesti, aikahyppäykset tuovat tarinaan monitasoisuutta ja ihmissuhteita puidaan perusteellisesti. Slaughterin erityinen ansio on henkilöissä. Hän osaa tehdä heistä aidontuntuisia. Hyvä, vaikkakin raaka tarina, mutta muutama murha ja parisataa sivua vähemmänkin olisi ajanut saman asian.

Marja Aarnipuro

 • Karin Slaughter: Vaikeneva vaimo (Harper Collins)

6|Raadollisesti perheestä

Ruotsin ja Suomen rajalla elää ja kasvaa 1980-luvulla 12-lapsinen perhe. Jälkikasvua ei ole siunaantunut uskonnollisista syistä, eikä oikeastaan edes rakkaudesta, vaan halusta haudata entiset menetykset lapsilauman alle.

Lapsista vanhin, Anni, rakentaa elämäänsä Tukholmassa ja yrittää karistaa perheensä taakat harteiltaan ennen esikoisensa syntymää. Mutta toive ja todellisuus ovat kaksi eri asiaa. Mukana kulkevat sukupolvien kokemukset, luonteenpiirteet ja tavat, halusimme tai emme.

Jouluna Anni matkaa lapsuudenkotiinsa Torniojokilaaksoon, jossa Pentti-isä hallitsee perhettään despootin ottein. Siiri-äidin laulun sijaan koti on täyttynyt ääneen lausumattomista sanoista ja ahdistuksesta. Jokaisella on perheessä omat suosikkinsa ja inhokkinsa.

Ilmassa roikkuu kysymys onnesta. Miten, mistä lähtökohdista ja kenelle se suodaan?

Nina Wähä on tehnyt erinomaisen ratkaisun kuljettaa tarinaa yhden keskushenkilön kautta. Jokainen perheenjäsen pääsee vuorollaan kertomaan oman näkökulmansa, mutta paketti pysyy hyvin kasassa. Wähä onnistuu taiteilemaan musertavan raskaiden kokemusten äärellä niin, ettei lukija uuvu vaan nauttii jokaisesta sivusta. Terävä, hauska ja koskettava kirja jää mieleen pitkäksi aikaa.

Elisa Miinin

 • Nina Wähä: Perintö (WSOY)

7|Kuninkaallisia salaisuuksia

Nuoren journalistin Joanna Haslamin juttukeikka legendaarisen näyttelijä Sir James Harrisonin hautajaisiin saa yllättävän käänteen, kun hänen vieressään istuva salaperäinen vanha nainen näkee jotain, mikä saa tämän kiihtymään. Kohta ollaankin jo salapoliisityössä keskellä nummia, selvitellään kuninkaallisten salaisuuksia ja väistellään salaisen palvelun luoteja.

Parhaimmillaan viihdekirjallisuus on juuri tällaista: se ei vaadi liikaa ajattelua, vaan tempaisee mukaansa hyväntuuliseen, kekseliääseen ja vähän jännittävään tarinaan. Tämän Lucinda Riley totisesti hallitsee. Kirsikkana kakun päällä ovat kirjoittajan jälkisanat, jotka saavat lukijan sydämen hypähtämään jännityksestä vielä yhden kerran.

Elisa Miinin

 • Lucinda Riley: Vaarallinen kirje (Bazar)

8|Perimmäisiä kysymyksiä

Nuori nainen lähtee Barcelonaan opiskelijavaihtoon ja tapaa siellä miehen, josta tulee hänen puolisonsa. Nainen jakaa elämänsä Helsingin ja Barcelonan välillä. Suomessa hän luo uraa kirjailijana ja teatterintekijänä. Barcelonasta tulee hänelle parisuhteen kaupunki. Sellainen on asetelma kirjailija Saara Turusen kolmannessa romaanissa Järjettömiä asioita.

Turusen teoksia luetaan usein autofiktiona, joka kirjallisuuden lajina yhdistää omaelämäkerrallisuutta fiktioon. Ja totta tosiaan, Turunen on itsekin esimerkiksi asunut Barcelonassa. Kustantaja sen sijaan markkinoi teosta ”omaäänisenä rakkausromaanina”.

Turusen kieli on toteavaa ja lakonista mutta kirkkaalla ja ytimekkäällä tavalla. Hän onnistuu antamaan virkkeille niitä itseään suurempia merkityksiä. Pohjimmiltaan romaani käsittelee yhtä perimmäistä kysymystä: onko rakkaudessa mitään järkeä?

Laura Myllymäki

 • Saara Turunen: Järjettömiä asioita (Tammi)

9|Kitteridgen myöhemmät vaiheet

Olive, taas on vuonna 2009 ilmestyneen (suomennos Tammi 2020), Pulitzerilla palkitun Olive Kitteridgen tapaan kuin romaaniksi naamioitunut novellikokoelma. Elizabeth Stroutin luoma henkilö, eläköitynyt opettaja, jota ei turha hienotunteisuus vaivaa, on pikkukaupungin tarinoita yhdistävä tekijä. Viittauksia vanhaan tuotantoon löytyy: Pikkukaupungin tytön (Otava 2001, Tammi 2020) hahmot käyvät Kitteridgen maailmassa. Olive vanhenee, eikä se ole aina kaunista kerrottavaa, vaikka onnea löytyy yllättävistä paikoista ja yllättävinä oivalluksina. Stroutin teksti on vähäeleisyydessään vahvaa, ja hän osaa tehdä tavallisista asioista elokuvallisia tarinoita – ei ihme, että ensimmäisestä Olive-kirjasta tehtiin tv-sarja.

Jukka Väänänen

 • Elizabeth Strout: Olive, taas (Tammi)

Tietokirjat

10|Saappaankärjessä

Säveltäjä Eero Hämeenniemi asui ennen koronaa-aikaa Sisilian Palermossa yhdeksän kevättä. Nyt mainio tarinoitsija, sivistynyt kertoja vie meidät matkalle eteläiseen Italiaan. Miten valmistuvat ne ihanat ruoat, miten mafiasta puhutaan, kuinka aika on muokannut vulkaanista maata, onko Italiaa edes olemassa? Nautittavaksi datterino-tomaattien ja kaikelle uteliaan mielen kanssa.

Samuli Isola

 • Eero Hämeenniemi: Napolista etelään (Basam Books)

11|Sivistävä kiertomatka

Svend Brinkmann vie ihastuttavalle retkelle kulturelliin Eurooppaan ja filosofian historiaan. Mitä on olla ihminen käynnistyy, kun nuori Andreas lähtee isoäitinsä suunnittelemalle ja etäohjaamalle kiertomatkalle halki Euroopan. Kulkiessaan kaupungista toiseen ja tutustuessaan niiden kulttuuriin ja taideaarteisiin hän oppii myös paljon ihmisyydestä, elämästä, rakkaudesta ja filosofiasta. Teos herättää ajatuksen, että me keskitymme liikaa itseemme ja omaan hyvinvointiimme, kun tärkeintä olisi huolehtia toisista. Kirja toimii yhtä hyvin luettuna kuin kuunneltunakin.

Marja Aarnipuro

 • Svend Brinkmann: Mitä on olla ihminen (Tammi)

12|Musiikkipaja Maijanen

Pave Maijanen oli muusikko henkeen ja vereen, ja monipuolisemmin kuin useimmat tietävätkään. Multi-instrumentalisti oli vuosikymmenien aikana menestyvä sooloartisti, jäsen arvostetuissa yhtyeissä (Paradise, Rock’n Roll Band, Royals), laaja-alainen tuottaja (Wigwam, Dingo, Hurriganes), taustalaulaja lukemattomissa levytyksissä ja mainoksissa, tv-sarjojen säveltäjä ja Savonlinnan oopperakuoron jäsen. Tommi Saarelan elämäkerta kunnioittaa sitä asemaa, Maijasen varjelemaan yksityiselämään liiemmin puututa. Vääpeliksi kutsuttu Maijanen ei ollut mikään pulmunen, ja hän kertoo olleensa onnekas, ettei esimerkiksi amfetamiini vienyt häntä mukanaan.

Tammikuussa kuolleen Maijasen syyskuussa 2020 kirjoittamat jälkisanat ovat oudon liikuttavat. Tekijämies puhuu vielä ennen kuolemaa mieluummin kameralinsseistä ja lapsenlapsista kuin itsestään.

Jukka Väänänen

 • Tommi Saarela: Pave Maijanen – elämän nälkä (Tammi)

13|Rosoinen rocktähti Haber

Penkistä kannattaa pitää kiinni, sillä sen verran vauhdikas on vuonna 2020 ilmestynyt Samu Haberin elämäkerta Samu Haber – Forever yours. Teos on kertomus uskomattomasta sinnikkyydestä ja päämäärätietoisuudesta unelmien edessä. Esimerkiksi käy jo se, että Haber ehti käydä 102 levy-yhtiössä ennen kuin hänen yhtyeensä Sunrise Avenue solmi levytyssopimuksen.

Kirja alkaa lapsuudesta ja jatkuu vuoteen 2020 Haberin toimiessa kertojana. Hän onnistuu elämällään vuorotellen koskettamaan, viihdyttämään ja itkettämään lukijaansa koko 508-sivuisen teoksen ajan.

Väriä tuovat erityisesti Haberin uraa seuranneiden ihmisten tarinat päähenkilön elämästä ja elämän epäonnistumisista. Ääneen pääsevät niin bändikaverit, läheiset ystävät kuin levy-yhtiöiden edustajat.

Kirjan parasta antia on silti sen kielellinen nerokkuus. Kirjoittaja Tuomas Nyholm on saanut Haberin äänen vahvasti kuuluviin, ja lukija voi samastua moneen Haberin ajatukseen.

Kirjasta käy ilmi, kuinka massiivinen bändi Sunrise Avenue aikanaan oli etenkin Keski-Euroopassa. Yhtyeen on tarkoitus kaivaa soittimet esiin vielä viimeistä kertaa heinäkuussa 2022 Helsingin Olympiastadionilla. Sitä ennen Haberin ja bändin tarinaan kannattaa tutustua lukemalla tämä kirja.

Riikka Jauhiainen

 • Tuomas Nyholm: Samu Haber – Forever Yours (Otava)

14|Väsyneet nuoret naiset

Toimittaja Eeva Kolun kirjoittama Korkeintaan vähän väsynyt on erittäin ajankohtainen teos. Suurin osa burnoutin kokeneista on ikäisiäni nuoria naisia, eikä burnoutiin vie vain työ, vaan koko ajan eetos. Eeva Kolu kertoo teoksessa omia kokemuksiaan kolmen burnoutin jälkeen ja pohtii, mitkä asiat ajoivat uupumiseen.

Lukiessani Kolun teosta olisin kaivannut lähdeluetteloa ja tarkempaa analyysia tieteen näkökulmasta. Moneen ajatukseen pystyn samastumaan, mutta osaan olisin kaivannut enemmän analyysia ja pohdintaa. Burnoutia ja uupumiskokemuksia on tutkittu paljon ja näitä tutkimuksia olisi voinut kirjaa tehdessä hyödyntää.

Vuonna 2020 ilmestynyt Kolun teos on tärkeä aikalaiskertomus täydellisyyteen pyrkivän nuoren naisen elämästä 2020-luvulla. Kirja auttaa pohtimaan, miten elää maailmassa. jossa tuntuu, ettei mikään riitä. Toivon, että tähän kirjaan palataan vielä vuosien päästä, jotta ymmärtäisimme paremmin sitä painetta, jossa nuoret naiset nykyisin elävät.

Riikka Jauhiainen

 • Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt (Gummerus)

15|Matka pimeän joen syvyyksiin

Kongojoki on edustanut kirjal­lisuudessa pimeyden ydintä. Jokeen on liitetty kolonialismin rikoshistoria: orjakauppa, äärirasismi, kumin ja koboltin virrat, joka vievät maasta kaiken ja jättävät jäljelle alikehitystä. Samaan aikaan Kongo on ollut romanttinen kuva, puhdas, aito, salaperäinen, kiehtova.

Mutta miltä tuntuu kulkea jokea pitkin täyteen ahdetulla lautalla, haistaa, hengittää, elää hetki sitä todellisuutta, jota paikalliset kutsuvat arjek- si. Toimittaja Sami SIllanpää on kirjoittanut uskomattoman elävän ja voimakkaan matka­tarinan romantisoidusta joesta, jossa kulkevat elämät, ilo kuoleman keskellä, eilinen ja huominen, ajanvirrat ja toivo jostain, mitä ei saavuteta. Kirja tarjoaa paljastavat kehykset länsi-ihmisen luuloille kärsimyksistään.

Samuli Isola

 • Sami Sillanpää: Keskellä virtaa Kongo (HS Kirjat)

Päivitetty 7.5. – Ilmestynyt 2.5.2021

Kommentoi »