Apu

Wivi Lönn näytti suuntaa Suomen naisarkkitehdeille – Pirkko Soinisen uutuuskirja avaa Lönnin elämää

Wivi Lönn näytti suuntaa Suomen naisarkkitehdeille – Pirkko Soinisen uutuuskirja avaa Lönnin elämää
Turkulainen kirjailija-toimittaja Pirkko Soininen kuvailee tuoreessa elämäkertaromaanissaan Valosta rakentuvat huoneet (Bazar), miten sata vuotta sitten eläneillä arkkitehti Olivia ”Wivi” Lönnillä ja kauppaneuvos Hanna Parviaisella oli lämmin rakkaussuhde vuosikymmenet.
Julkaistu: 6.5.2021

Pirkko Soinisen romaani Valosta rakentuvat huoneet (Bazar) on mukaansa tempaava, taitava kuvaus ennen kaikkea Suomen ensimmäisen merkittävän naisarkkitehdin urasta ja elämästä sellaisena kuin hän sen ehkä itse koki.

Wivi Lönnin jäämistössä on niin vähän asiakirjoja, ettei hänen romanssistaan Suomen ensimmäisen naispuoliseen kauppaneuvokseen ole kovin rautaisia todisteita. Matkapäiväkirjojen, postikorttien, lehtijuttujen ja valokuvien lisäksi Wivi Lönnin yksityiselämän paras lähde ovat hänen Suomen naisarkkitehtien yhdistykselle Architectalle vuonna 1958 antamansa julkaisemattomat haastattelunauhat, kirjailija Pirkko Soininen kertoo.

Haastattelunauhoilla Lönn puhelee elämästään ja mainitsee muun muassa matkoistaan Hanna Parviaisen kanssa.

– Joissakin lähteissä heistä puhutaan ”elämänkumppaneina”, mutta enimmäkseen heidät mainitaan läheisinä ystävinä. Päiväkirjoja tai kirjeitä ei valitettavasti ole. Kirjailijana minun oli pakko ottaa heidän suhteeseensa kantaa. Minulle tuli vahvasti sellainen olo, että he rakastivat toisiaan.

Samoilla linjoilla on syyskuussa julkaistava Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen yhteiselämäkerta Wivi ja Hanna (Atena), myös se viittaa naisten väliseen rakkauteen.

– Mutta ei minulla faktaa ole, onhan moni nainen asunut toisen naisen kanssa yhdessä. Lönnin ja Parviaisen rakkaussuhde on minun tulkintani, Pirkko Soininen muistuttaa.

Ensimmäinen oman toimiston perustanut suomalainen naisarkkitehti

Wivi Lönnin arkkitehtiura on lopulta se suurin syy, miksi Soininen haluaisi lukijoiden löytävän ensimmäisenä suomalaisnaisena oman toimistonsa perustaneen arkkitehdin. Lönn on suunnitellut muun muassa Tampereelle, Helsinkiin ja Jyväskylään paljon merkki­rakennuksia.

– Wivi Lönn oli todellinen suunnannäyttäjä myös hänen jälkeensä tulleille naisarkkitehdeille. Hän oli aikanaan hyvin tunnettu ja arvostettu, mutta aika tuntematon nyt suurelle yleisölle. Moni hänen suunnittelemistaan rakennuksista on yhä käytössä alkuperäisessä tarkoituksessaan, mikä osoittaa hänen suunnittelutyönsä kestävyyden, Soininen sanoo.

Wivi Lönn osoitti rohkeutensa työllään ja ahkeruudellaan

Valosta rakentuvat huoneet -romaani loppuu armollisesti ennen Hanna Parviaisen ennenaikaista kuolemaa, ja siten käsittelemättä jäävät Wivi Lönnin elämän viimeiset vuosikymmenet.

– Halusin lopettaa kirjan lempeästi – ja halusin kuvata ennen kaikkea Wivin aktiivista arkkitehtuuriuraa. Hän seurasi arkkitehtuurialaa aktiivisesti koko loppuelämänsä, ja hänellä oli vilkas sosiaalinen elämä. Mikään yksinäinen erakko hän ei ollut, Soininen kertoo.

Romaani kuvaiee osuvasti myös sitä, millaista vastustusta ja arvostelua Wivi Lönn sai elämänsä aikana erityisesti miespuolisilta arkkitehdeiltä.

Naisten aseman muuttajaksi kohonnut Lönn ei välttämättä erityisesti ajanut naisten tasa- arvoa, mutta hän osoitti työllään ja ahkeruudellaan rohkeutensa.

– Wivi Lönn joutui tekemään paljon töitä menesty­äkseen miesten hallitsemalla alalla ja sai paljon arvostelua erityisesti kilpakumppaneiltaan. Mutta monet miesarkkitehdit myös tukivat häntä jo nuorena, Soininen kertoo.

Kommentoi »