Apu

Katri Makkosen kolumni: Ukrainan sota, täyskäännös suhteissa Venäjään ja Nato muuttavat presidentinvaalien 2024 asetelmia

Katri Makkosen kolumni: Ukrainan sota, täyskäännös suhteissa Venäjään ja Nato muuttavat presidentinvaalien 2024 asetelmia
Suomi saa uuden tasavallan presidentin alle kahden vuoden päästä. Spekulointi on hauskaa ja harmitonta, mutta aihe ja ajat ovat vakavia, kirjoittaa Katri Makkonen.
Julkaistu: 4.9.2022

Välillä saa ihmetellä järkevänä pitämiensä ihmisten ajatuksia. Yksi tällainen löytyi elokuun lopulla Helsingin Sanomien mielipidepalstalta.

Entinen politiikan toimittaja kirjoitti, kuinka haluaisi esittää nykyiselle tasavallan presidentille neljää lisävuotta. Tosin hän totesi, ettei sitä tee, koska ”nykyoloissa tällainen ehdotus torjuttaisiin varmasti saman tien”.

Onneksi torjuttaisiin. Ummehtunut ehdotus. Hyvä, että nykyinen presidentti on itsekin laittanut painavan pisteen keskusteluille lisäkaudesta.

Sanna Marin on ehdokkuudesta kieltäytynyt, mutta entä jos eduskuntavaaleissa ei tule ykköspuolueen paikkaa – muuttuko mieli?

Suomi siis saa uuden tasavallan presidentin alle kahden vuoden päästä.

Varmoja ehdokkaita on vasta yksi, Liike Nytin Hjallis Harkimo. Tilaa spekuloinnille siis on. SDP:n puheenjohtaja, pääministeri ja superjulkkis Sanna Marin on ehdokkuudesta kieltäytynyt, mutta entä jos eduskuntavaaleissa ei tule ykköspuolueen paikkaa – muuttuko mieli? Vai onko SDP:n valinta kuitenkin komissaari Jutta Urpilainen?

Kiinnostava on myös vihreiden tilanne. Ulkoministeri Pekka Haavisto on karistanut päältään al-Holista tarttuneet risut ja hoitanut tonttiaan tyylikkäästi Afganistanista Ukrainaan, mutta lähteekö kaksien edellisten vaalien kakkonen enää ehdolle? Vai onko ehdokas Brysselistä paluuta tekevä entinen puheenjohtaja, puolueen suosionsa huipulle nostanut Ville Niinistö?

Keskustan ehdokas vaikuttaa selvältä. Suomen Pankin pääjohtaja, gallupien ykkönen, kokenut Olli Rehn on odottanut vuoroaan jo edellisistä vaaleista.

Kokoomuksen tilanne on enemmän auki, mutta ex-pääministeri Alexander Stubb on asiantuntevilla kansainvälisillä esiintymisillään nostanut asemiaan. Tiedä sitten, havitteleeko hän mieluummin komissaarin paikkaa.

PS:n ehdokas lienee ulkoasiainvaliokunnan johdossa nyt vakuuttava Jussi Halla-aho ja kristillisdemokraateilla on omasta takaa Sari Essayah.

Todellinen musta hevonen voi karauttaa vaaleihin Washingtonista. Hänen heikkoutensa on tuntemattomuus suuren yleisön silmissä, mutta niin oli aikanaan myös Ahtisaaren kohdalla.

Ukrainan sota, sitä myötä tehty täyskäännös suhtautumisessa Venäjään ja pian koittava Nato-jäsenyys muuttavat myös vaaliasetelmia. Tilaa on uuden sukupolven tekijöille, mutta keitä he voisivat Marinin ohella olla?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on mielipidetiedusteluiden yllättäjä. Ylenpalttisen mediaesiintymisen perusteella, vauva ja vaimokin monesti mukana, hän on itsekin ehdokkuudesta kiinnostunut. Yksi olennainen asia kuitenkin ainakin vielä puuttuu: puolue, joka pyytäisi ehdokkaaksi.

Puoluetta vailla on myös paluuta julkisuuteen Ylen ja AlfaTV:n kautta tekevä perussuomalaisten entinen voimamies Timo Soini.

Todellinen musta hevonen voi karauttaa vaaleihin Washingtonista. Suurlähettiläs Mikko Hautalan nimeä kuulee kokoomuslaisten suunnalta ihan tosissaan. Hänen heikkoutensa on tuntemattomuus suuren yleisön silmissä, mutta niin oli aikanaan myös erään ehdokas Ahtisaaren kohdalla.

Spekulointi on hauskaa ja harmitonta, mutta aihe ja ajat ovat vakavia.

On puolueiden, median ja viime kädessä kansalaisten kunniatehtävä, että presidentinvaalit voittaa taas henkilö, joka kantaa raskasta vastuutaan vakaasti ja käyttää merkittävää valtaansa viisaasti.

7 kommenttia