Päivän Apu 26.4.2019: Edes parempi palkka ei houkuttele lääkäreitä töihin terveyskeskuksiin
Puheenaiheet
Päivän Apu 26.4.2019: Edes parempi palkka ei houkuttele lääkäreitä töihin terveyskeskuksiin
Sote-hässäkän jälkeen palattiin takaisin terveyshuollon arkeen. Siihen kuuluvat jonotus ja flunssapotilaat, jotka tukkivat kiirepäivystykset vakavasti sairastuneilta.
Julkaistu 26.4.2019
Apu

Nyt tarvittaisiin omaan alueeseensa sitoutuvia, terveyskeskusten yleislääkäreitä, mutta sellaisia ei edes valmistu Suomessa riittävästi. Lääkärit ovat kiinnostuneempia opiskelemaan erikoislääkäriksi tai he löytävät miellyttävän, hyvillä eduilla kuorrutetun työn yksityisestä työterveyshuollosta tai yksityisestä lääkärikeskuksesta.

Kirjoistaan, keikoistaan ja Apu-lehdestä tuttu lääkäri ja yhteiskunnallinen keskustelija Tapani Kiminkinen ärähti talvella vanhustenhoidosta. Toisaalta hän muistutti, että vanhustenhoito on mennyt parempaan suuntaan.

Vanhusten hoitotyön epäkohdat nousivat valtakunnalliseksi uutiseksi, kun sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira päätti viime viikolla keskeyttää Kristiinankaupungissa sijaitsevan Esperi Caren pyörittämän yksityisen Ulrika-hoitokodin toiminnan useiden vaaratilanteiden vuoksi. Vanhustyötä pitkään tutkinut professori Marja Vaarama pitää alan perimmäisinä ongelmina väärin ymmärrettyä markkinalähtöisyyttä, valvonnan riittämättömyyttä ja resurssipulaa.

Avun lukijat kertoivat meille toinen toistaan surullisempia tarinoita omaisistaan, jotka eivät olleet saaneet asianmukaista hoitoa.

Vanhustenhoidon karmeiden uutisten keskelle mahtuu myös toisenlaista, hyvää vanhuutta. Apu tapasi Ilomantsissa vanhuksia, jotka saavat elää yhä kotonaan. 90-vuotiasta Marjatta Vlasoffia käy säännöllisesti tapaamassa musiikinopettaja Liisa Matveinen, jonka Vlasoff tuntee varhaislapsuudesta saakka.

Kari Väänänen kirjoittaa, että ylikansallisten terveysjättien itsekontrolli vanhustenhoidossa oli jo ajatuksena "pukki ja kaalimaa".

Ikinä ei pidä tehdä kerralla miljardiluokan valtiotasoisia ratkaisuja, vaikka ratkaisut sillä hetkellä olisivat kuinka hyviä, kirjoitti Tuomas Enbuske sotesta viime vuonna.

Avun bloggaaja Saku ”Uuninpankkopoika” Timonen on kirjoittanut aktiivisesti sotesta. Kunnian ovat saaneet kuulla niin Sipilän hallitus kuin terveysalalla toimivat jättiyritykset.

Löydät kaikki slote-kirjoitukset täältä: Uuninpankkopoika/sote

Hoitolaitoksissa likaisissa vaipoissa makaavia vanhuksia, makuuhaavoja. Liian vähän henkilökuntaa, töykeää kohtelua, ymmärryksen puutetta. Kotihoidon minuuttiaikataulut, ateriapalvelujen kehno ruoka. Suoranaista heitteillejättöä.

Vanhustenhoidon nykytilanteesta kuulee jatkuvasti sellaisia kauhutarinoita, että vanhuus on alkanut vaikuttaa helvetin esikartanolta.

Lue koko kirjoitus: Hyvä vanhuus on mahdollista

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Kommentoi »