Apu

Tuomas Enbuske: Tästä syystä sote- ja maakuntauudistus eivät toimi

3

Ikinä ei pidä tehdä kerralla miljardiluokan valtiotasoisia ratkaisuja, vaikka ratkaisut sillä hetkellä olisivat kuinka hyviä.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Ai että inhoan sanontaa: ”Politiikka on rikki”. Politiikan pitääkin olla rikki. Euroopan vanhat demokratiat ja Yhdysvallat ovat olleet poliittisessa kaaoksessa jo vuosia. Sen sijaan diktatuurit Venäjä ja Kiina sen kuin puuskuttavat menemään. Mikä kuulostaa pikaisesti ajateltuna demokratian kriisiltä onkin diktatuurin kriisi. Kaaos on demokratian hyviä puolia.

Ero demokratialla ja diktatuurilla on sama kuin tieteellä ja uskonnolla. Uskonto ei ole koskaan rikki, koska sen teesit on naulattu seinään. Nykyään parhaiten menestyvät uskonnot, jotka eivät neuvottele nykyajan kanssa. Eniten kasvavat islam ja katolilaisuus. Maallisuuden kanssa flirttaileva luterilaisuus taas menettää koko ajan tukijoita.

Uskonnolliset ihmiset pilkkaavat tiedettä siitä, että se on epävarmaa. Se on muka todiste, ettei tiede ole oikeassa. Vaikka se juuri on todiste siitä, että tiede korjaa itseään.

Sote nostaa terveydenhuollon kustannuksia

Suomen poliittisen järjestelmän väitetään olevan rikki, koska sote- ja maakuntauudistus etenee hitaasti. Se, että Suomen poliittinen järjestelmä on sekaisin sotesta ja maakuntavaaleista, on loistava merkki. Demokratian vahvuus on se, että asioiden pitääkin edetä hitaasti. Jos menisimme aina mukaan viimeisimpiin kotkotuksiin, olisimme kaikki olleet 30-luvulla IKL:läisiä ja 70-luvulla taistolaisia. Onneksi byrokratia ja se paljon haukuttu perustuslaki pitivät Suomen suhteellisen vakaana demokratiana. Jos nyt Kekkosen poikkeuslakia ja muutamaa muuta ylilyöntiä ei lasketa.

Miksi sote- ja maakuntauudistus eivät sitten toimi eikä niitä onneksi ikinä tulla hyväksymään? Ne ilmiselvät vastaukset on sanottu jo tuhanteen kertaan. Sote on tulonsiirto kansalaisten verorahoista isoille, usein kansainvälisille firmoille. Sote nostaa terveydenhuollon kustannuksia. Ja en tiedä millaiselle kognitiivisen dissonanssin solmulle kokoomuslaiset ovat vääntäytyneet, kun ovat puolustaneet julkisesti maakuntamallia, jonka ainoa keino on muurata Kepun valtaa suojeleva Berliinin muuri. Berliinin muuria kutsuttiin DDR:ssä ”Fasismin vastaiseksi suojamuuriksi”. Maakuntamalli on Kepulle samanlainen ”kaupunkilaisuuden, markkinatalouden ja homosaation vastainen suojamuuri”.

Meistä on tullut äänestäjien sijaan kuluttajia

Suurin ongelma sotessa on isot systemoidut ratkaisut. Ikinä ei pidä tehdä kerralla miljardiluokan valtiotasoisia ratkaisu-ja, vaikka ratkaisut sillä hetkellä olisivat kuinka hyviä. Tulevaisuudessa on nimittäin aina niin paljon muuttujia, joista emme voi tietää. Ihmisellä on taipumus ajatella tulevaisuuden keksinnöt vain paremmiksi versioiksi nykyisistä. 1980-luvun Paluu tulevaisuuteen -leffassa lennettiin lentävillä autoilla ja faksit olivat hienompia kuin silloin. Kukaan ei aavistanut, että joku voisi keksiä internetin. Koska päässämme ei ollut laatikkoa internetille. Mistä ihmeestä tiedämme, minkälaisia lääkkeitä ihmisten sairauksiin kehitetään edes muutaman vuoden sisällä?

Sote on sosialistista suunnitelmataloutta, eikä sillä ole mitään tekemistä markkinatalouden kanssa. Sotea on verrattu valtion kalliilla maksamassa propagandassa peruskouluun. Mutta itse asiassa peruskoulu tehtiin asteittain tavalla, jota nykymaailmassa kutsuttaisiin ”kokeilukulttuuriksi”.

Sosiologit keksivät hienoja syitä sille, miksi äänestysinto on laskenut. He eivät näe ilmeisintä. Se, että ihmiset eivät äänestä johtuu siitä, että meiltä kysytään nykyään koko ajan muutenkin asioita. Tofu vai kana? Pepsi vai Coca Cola? 100 vuotta sitten ihmisiltä kysyttiin jotain kerran neljässä vuodessa. Totta kai silloin teki mieli mennä uurnalle.

Meistä on tullut äänestäjien sijaan kuluttajia. Ja se on paljon loistavampaa. Sillä markkinataloudessa myyjän pitää olla empaattinen ja tietää juuri minun tarpeeni. Missään valtiojohtoisessa isossa systeemissä tämä ei toimi. Siksi on hyvä, että sote kaatuu.

Apu 22/2018

Julkaistu: 29.5.2018