Tuulilasi

Onko huoltokirjaan omien merkintöjen lisääminen petos?Onko huoltokirjaan omien merkintöjen lisääminen petos?

Erästä lukijaamme askarruttaa huoltokirjojen merkinnät ja niiden omatoiminen muuttaminen.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Riikka Kantinkoski, TL-kuva-arkisto

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

Huoltokirja täyteen, kiitos!

Jos huoltokirjassa (perinteisessä paperisessa) on merkinnät pelkistä moottoriöljyn ja suodattimen vaihdoista, herää autoa vaihtaessa kiusaus täydentää merkintöjä, esim. ruksaamalla kohta "Lisätyöt kahden vuoden välein", "jarrunesteen vaihto" jne.

Jos autoliike päättää pirauttaa öljynvaihdot suorittaneisiin korjaamoihin ja tällöin paljastuu, että huoltokirjan oikeellisuus herättää epäilyksiä, syyllistyykö väärentäjä juridisesti ottaen petokseen? Kuinka todennäköisenä pidätte, että autoliike ryhtyy tarkistustoimenpiteisiin, jos kyseessä on A) 50 tuhannen euron auto B) viiden tuhannen?

Entäpä, kun omistaja on tehnyt – tai ainakin luullut tekevänsä, huollot itse ja merkinnyt ne huoltokirjaan. Jos töitä, (tai osaa niistä), ei todellisuudessa olekaan tehty, lienee sitä joissain tapauksissa mahdotonta osoittaa jälkikäteen. Onko tällöinkin petos kyseessä?

Toinen mieleeni juolahtava ajatus: Oletteko kuullut tapauksista (minä en), joissa koeajoon otetaan samanlainen (ainakin riittävän samanlainen) auto ja siitä otetaan "koeajon" aikana varaosia omaan autoon? Esim. akun ehtii vaihtaa tunnissa, Xenon-polttimot, antureita..

Ketonen vastaa:

Syyllistyykö huoltokirjan merkintöjä muuttava tai lisäävä petokseen on tuomioistuimen ratkaistava asia. En tiedä, löytyykö asiasta mitään ennakkoratkaisuja, mutta periaatteessa tietenkin tuollainen teko on aina petos tai sen yritys, jos teolla pyritään saamaan taloudellista etua, esimerkiksi käytetystä autosta parempaa hintaa…

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 30.7.2014