Unitutkija Timo Partonen noudattaa omia ohjeitaan, ja ne myös toimivat: "Nukahdan noin viidessä minuutissa"
Hyvän unen salaisuudet
Unitutkija Timo Partonen noudattaa omia ohjeitaan, ja ne myös toimivat: "Nukahdan noin viidessä minuutissa"
Psykiatri ja unitutkija Timo Partonen elää, kuten opettaa: liikkuu valoisaan aikaan, syö illalla kevyesti eikä vie älylaitteita makuuhuoneeseen. Työt alkavat usein aamuvarhain ja venyvät iltamyöhään, mutta eivät häiritse yöunia.
Julkaistu 11.12.2022
Apu Terveys

Aamu

6.05 | Herätys

Pyrin pitämään unirytmini säännöllisenä ja herään yleensä kuuden jälkeen, useimmiten ennen kuin herätyskello soi. Sitten teen vähän töitä ja luen aamun uutisia.

8.00 | Aamupala

Vien vaimoni aina töihin kahdeksaksi. Kun palaan kotiin, syön aamupalan. Siihen kuuluu maustamatonta jogurttia lakkojen tai muiden marjojen kera sekä paahtoleipää aprikoosihillolla. Lisäksi juon appelsiinimehua sekä pari kuppia mustaa kahvia.

8.30 | Työpäivä alkaa

Teen töitä välillä kotona, välillä työpaikallani Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Työni on kiinnostavaa ja monipuolista. Tarkastelen tutkimustietoja ja teen analyysisuunnitelmia, luen ja kirjoitan tiedeartikkeleita, suunnittelen tutkimuksia, teen psykiatrian oppikirjaa, luennoin ja osallistun kokouksiin. Parhaillaan teen töitä itsemurhien ehkäisyn parissa. Pidän aiheesta luentoja ja suunnittelen itsemurhien ehkäisyn verkkokurssia.

Työskentelen melko paljon, keskimäärin kymmenen tuntia päivässä. Joskus päivät venyvät. Silloin kiire voi tuntua ikävältä, mutta se ei kuitenkaan stressaa minua. En tarvitse erityisiä rentoutumiskeinoja palautuakseni työstä eivätkä työkiireet heikennä yöuniani.

Päivä

10.30 | Lounas

Jos olen työpaikalla, syön henkilöstö­ravintolassa. Kotona valmistan ruokani itse. Syön kasvispainotteisesti ja mielestäni terveellisesti, mutten noudata mitään tiettyä ruokavaliota. Työpaikalla lounas voi olla esimerkiksi salaattia, leipää, häränrintaa, bataattia ja lohkoperunoita. Kotiin tilaamme ruokaboksia, jossa on ainekset kolmeen ateriaan. Valmistan lounaaksi jonkin niistä. Iltapäivällä juon pari kuppia kahvia. Ne ovat päivän viimeiset kupilliset. En välttele kofeiinia illalla sen piristävän vaikutuksen vuoksi, sillä se ei häiritse uniani. Kahvi vain maistuu parhaalta aamulla ja päivällä.

13.30 | Jaloittelua

Ulkoilen työpäiväni aikana, jos ehdin. Kävelen esimerkiksi Keskuspuiston läpi, kun siirryn työpaikaltani kokouspaikalle. Pidän luonnossa liikkumisesta ja valokuvaan mielelläni kaupunkiluontoa.

16.00 | Lenkki

Juoksen 2–3 kertaa viikossa 4–5 kilometrin lenkin. Pyrin juoksemaan heti neljän jälkeen, sillä kuntoliikuntaa kannattaa harrastaa joko aamulla tai alkuiltapäivästä. Niin se tahdistaa sisäistä kelloa ja auttaa nukkumaan paremmin. Myöhään illalla urheileminen häiritsee väistämättä unta, eikä pimeällä ulkoilu ole niin miellyttävääkään.

Ilta

18.45 | Välipala

En syö lounaan jälkeen enää isoa ateriaa, vaan ainoastaan voileipiä, ruislastuja, hedelmiä ja pähkinöitä. Yleensä en syö enää iltakahdeksan jälkeen. Sisäinen kello säätelee aineenvaihdunnan nopeutta eri vuorokaudenaikoina. Tutkimuksissa on havaittu, että paino pyrkii nousemaan, jos syö myöhään illalla ison aterian. Usein runsaan aterian jälkeen myös nukkuu tavallista huonommin.

19.00 | Työtä ja uutiset

Jatkan työskentelyä usein illalla kotona. Voin tehdä myöhään töitä eikä se vaikuta yöuniini. Katson puoli yhdeksän uutiset ja keskustelen vaimoni ja 19-vuotiaan poikani kanssa. Vanhempi poikamme on jo muuttanut pois kotoa. Perheen kanssa vietetty aika on tärkeää hyvinvoinnilleni. Luen iltaisin mielelläni tietokirjallisuutta. Jos aikaa jää, luen myös kaunokirjoja.

22.00–06.05 | Yöunet

Nukun noin kahdeksan tuntia yössä. En lue sängyssä kirjaa. Kun menen sänkyyn, käyn suoraan nukkumaan. Nukahdan noin viidessä minuutissa. Nukun hyvin, eikä minulla ole univaikeuksia. Elektroniset laitteet jätän makuuhuoneen ulkopuolelle. Jos ottaa älylaitteen makuuhuoneeseen, uni jää tavallista lyhyemmäksi ja sen laatu huononee. Tämä pätee, vaikkei laitetta edes käyttäisi.

11 kommenttia