Tuusula onnistui tekemään kouluruoasta maistuvaa – Miksi tuo taito ei ole jo levinnyt kulovalkean tavoin ympäri Suomea?
Avun pääkirjoitus
Tuusula onnistui tekemään kouluruoasta maistuvaa – Miksi tuo taito ei ole jo levinnyt kulovalkean tavoin ympäri Suomea?
Kouluruoasta on aina ollut vaikea tehdä maistuvaa. Syy on selvä: sitä on valmistettava valtavia määriä naurettavan pienellä budjetilla ja siirreltävä pitkiäkin matkoja päniköissä. Siksi soisi kaikkien keskuskeittoloiden ottavan mallia Tuusulasta, kirjoittaa toimituspäällikkö Mikko Vienonen.
2Kommenttia
Julkaistu 23.1.2023
Apu

Jos pahamaineinen tilliliha ja inha kanaviillokki eivät enää olekaan ylisukupolvisia kokemuksia, legendaariset kumiperunat nyt ainakin ovat.

Kouluruoasta on aina ollut vaikea tehdä maistuvaa. Syy on selvä: sitä on valmistettava valtavia määriä naurettavan pienellä budjetilla ja lisäksi siirreltävä joskus pitkiäkin matkoja päniköissä, jotka eivät haudutusominaisuuksiltaan vastaa mitään savischlemmertopfeja.

Siksi soisi kaikkien keskuskeittoloiden ottavan mallia Tuusulasta. Siellä ovat nuoret palanneet sankoin joukoin lähikaupan pullahyllyltä koulun ruokalaan. Jonkun tiedetään joskus jopa kehuneen ruoka­listaa. Ennen niin ankeasta kalasopasta on tullut suorastaan hittituote.

Tuusulassa keskuskeittiö valmistaa kaiken ruoan – tuhansia annoksia päivässä – kylmävalmistusmenetelmällä. Se tarkoittaa hieman yksinkertaistettuna sitä, että ruoan ainekset lähtevät keskuskeittiöstä kylmänä, ja ne kypsennetään valmiiksi ruuaksi vasta koulujen, päiväkotien ja hoivalaitosten omissa uuneissa.

Menetelmällä on parannettu oleellisesti ruoan makua, purutuntumaa, kypsyysastetta ja tuoreudentuntua. Lisäksi se säästää energiaa ja mahdollistaa ihmeen: Tuusulassa kouluruoka-annos maksaa vähemmän kuin Suomessa keskimäärin. Parempaa halvemmalla? Uskomatonta, mutta totta.

Tuusula otti menetelmän käyttöön jo toistakymmentä vuotta sitten. Miksei taito ole levinnyt kulovalkean tavoin keskuskeittoloihin ympäri Suomea?

2 kommenttia