Kuka hylkäsi Väinön? 12-viikkoa vanha kissanpentu jätettiin yksin pärjäämään tammikuiseen metsään
Puheenaiheet
Kuka hylkäsi Väinön? 12-viikkoa vanha kissanpentu jätettiin yksin pärjäämään tammikuiseen metsään
Väinöksi ristitty kissanpentu on jälleen yksi esimerkki ihmisten julmuudesta ja piittaamattomuudesta.
7Kommenttia
Julkaistu 31.1.2020
Apu

Rivitalon eteisessä kipittää vastaan pieni, pörisevä toffeen värinen raidallinen otus, joka puskee tulijan nilkkoja. Kun tervetuloa-seremonia on ohi, kissanpentu vipeltää keittiöön, mistä alkaa kuulua vaativa mouku.

Se hotkii kauhealla kiireellä pikkulautasellisen kissanruokaa ja lipittää vielä toiselta lautaselta vähän maitoa. Kissa on huolissaan siitä, että ruoka loppuu maailmasta.

Aterian jälkeen pentu syöksyy lattialla makaavan leluhiiren kimppuun ja heittelee sitä hetken. Talon kaksi muuta, jo aikuista kissaa istuu korkealla kiipeilytelineessä ja tuijottaa tyrmistyneenä uutta tulokasta, joka kehtaa koskea heidän leluihinsa.

Mutta pentu on vielä ihan pieni. Se jaksaa leikkiä vain hetken, sitten silmät alkavat lupsua. Se hyppää sohvalle, käpertyy peitolle ja nukahtaa.

Pennun nimi on Väinö.

Ensimmäinen havainto Facebookissa, Eläinten pelastusrinki-sivustolla

Eletään tammikuista perjantaita. Etelä-Suomessa asuvan Pian puhelin kilahtaa alkuillasta viestin: Facebookin Eläinten pelastusrinki -ryhmässä ilmoitetaan, että koiranulkoiluttajat ovat nähneet kissanpennun puussa keskellä metsää.

Paikka sijaitsee lähellä Pian kotia. Pia nappaa mukaansa taskulampun, kissojen kuljetuskorin, pyytää pelastusringiltä tarkempaa paikkatietoa ja hyppää autoon. Perillä, syrjäisellä metsätiellä odottelee kaksi muutakin samaan ryhmään kuuluvaa.

Huolestunut kolmikko etsii pentua pimeässä metsässä auton valojen ja taskulamppujen avulla, mutta sitä ei enää löydy.

Eläinten pelastusringissä on mukana valtakunnallisesti jo yli 21 000 jäsentä. Se toimii Facebookissa avunhakijoiden ja -tarjoajien kohtauspaikkana luonnonvaraisten eläinten ja lemmikkien auttamiseksi.

Kun eläin on pulassa eikä ihminen tiedä, miten toimia, hän tekee julkaisun ryhmään. Jäsenistössä on paljon eläinten hoitoon harjaantuneita ihmisiä, joilta saa ohjeita. Tarvittaessa joku lähellä asuva tulee myös auttamaan ja eläimelle järjestetään asianmukainen hoito. Rinki auttaa myös etsimään karanneita eläimiä.

Seuraavana aamuna Pian puhelin kilahtaa jälleen. Pelastusringin sivustolla on uusi havainto: alueella liikkuu kissanpentu, jonka tuntomerkit sopivat edellisiltana puussa olleeseen kissaan. Jos kyseessä on sama kissa, yön aikana se on kulkenut useita kilometrejä sekä ylittänyt ison tien.

– Näköhavainnosta oli vain kolme minuuttia. Kiskaisin toppahousut yöpuvun päälle, nappasin takin ja ryntäsin autoon. Kun pääsin perille, kissa oli edelleen siellä. Ja kyllä, se oli pieni pentu, Pia kertoo.

Ilmoittajat, kolme miestä ja yksi nainen, osallistuivat kissan kiinniottoon. Pentu juoksutti ihmisiä lähes tunnin, kunnes lopulta Pia sai sen napattua kiinni. Jahdissa hajosi Pian takki ja hädissään kissa raapi Pian kädet myös verinaarmuille.

Mutta kun Pia ajoi kotiin, kuljetuskorista alkoi kuulua lempeää kehräystä.

Viety varta vasten metsään?

Poikakissa sai nimekseen Väinö. Nimi tulee J.Karjalaisen laulusta, jossa lauletaan ”Väinö, Väinö, missä on Väinö….”

Pari päivää myöhemmin eläinlääkäri arvioi, että Väinö on noin 12 viikkoa vanha.

12-viikkoinen pentu on vielä ihan pieni. Tammikuun alussa kissojen luovutusikä nousi kahdella viikolla ja tästä lähtien pennut voidaan luovuttaa vasta 14-viikkoisena. Luovutusiän nostolla pyritään Suomen Kissaliiton mukaan varmistamaan kissan hyvä elämä jo pennusta pitäen. Pennut näet oppivat lajille ominaista käyttäytymistä ja viestintää emoltaan etenkin 2–14 viikon ikäisenä.

Tietoa kissanpennun löytymisestä levitettiin jokaiselle mahdolliselle taholle aina eläinsuojeluyhdistyksistä netin Karkurit-palstalle, mutta hakuun ei vastattu: kukaan ei etsi karannutta kissanpentua. Tästä Pia on tehnyt päätelmän, että kissa on tahallaan hylätty, viety varta vasten metsään – siitä kertoi jo tuoreet renkaidenjäljet ensimmäisellä näköhavaintopaikalla.

Lemmikkieläimenä alhainen arvo

Millainen ihminen jättää kylmänä, tammikuisena iltana hädin tuskin emostaan vierotetun kissanpennun yksin metsään?

– Todella tunteeton tai erittäin epävakaa, sanoo Kisy ry:n Kati Ylinen.

Kissojen suojelu – Kisu ry on hädänalaisten kissojen oma yhdistys, joka toimii vapaaehtoisvoimin aina eteläisestä Suomesta Ouluun saakka. Sen tarkoituksena on auttaa hädänalaisia kissoja, etsiä kodittomille kissoille uusi koti, edistää eläinsuojelutyötä ja vastustaa kaikenlaista eläinten väärinkäyttöä ja rääkkäystä.

Kati Ylinen on toiminut yhdistyksessä pari vuotta. Hän pitää Kisu ry:lle toimitetuille ja sen loukuttamille kissoille ensikotia, missä kissat odottelevat uutta ja lopullista kotia. Hyvä uutinen on se, että koteja löytyy. Huono uutinen taas se, ettei Ylinen ylläty ollenkaan kuullessaan metsään hylätystä kissanpennusta.

– Vastaaviin tapauksiin törmää ikävä kyllä useinkin. Kissojen arvo lemmikkieläimenä on niin alhainen, että hoitovaikeuksien takia kissa laitetaan mieluummin pihalle kuin etsittäisiin sille uusi koti.

Vastuullinen kissanomistaja streriloi ja siruttaa

Kati Ylinen kertoo, että kaksi viimeistä vuotta ovat olleet Kisu ry:ssä hyvin ruuhkaisia. Syy on siinä, ettei kissoja leikata, vaan ne päästetään etenkin maaseudulla heilastelemaan kylille arvattavin seurauksin.

Steriloinnissa tyttökissalta poistetaan munasarjat ja osa kohtua, poikakissan kastraatiossa poistetaan kivekset. Tyttökissojen operointi on vähän vaativampi, joten se myös maksaa enemmän. Eläinlääkäreiden hinnat vaihtelevat, mutta yleensä leikkaus pyörii sadan euron pintaan.

Toinen asia, minkä ihmiset jättävät helposti tekemättä on eläimen siruttaminen.

Mikrosiru on pieni, noin riisinjyvän kokoinen kapseli, joka sisältää kansainvälisen standardinmukaisen numerosarjan. Kahta samanlaista ei ole olemassa. Numerosarja on tavallaan lemmikin oma ”henkilöllisyystunnus”.

Numerokoodi vaatii kuitenkin koodin ja omistajan tietojen rekisteröimisen johonkin tietokantaan, jotta siitä olisi hyötyä.

Rekisterejä on useita: Siruhaku.fi on Internetissä toimiva hakupalvelu, jonka avulla lemmikin omistajaan saadaan yhteys heti, kun sirun numero on tiedossa.Turvasiru.fi:n lisäksi on myös Kanta.pet, Suomen Kissaliiton kotikissarekisteri sekä Suomen Kennelliiton FIX-rekisteri. Osa on maksullisia, osa maksuttomia.

Kisu ry leikkaa ja siruttaa kaikki sen kautta uusiin koteihin lähtevät kissat.

Kauanko 12-viikkoinen pentu olisi yksin metsässä pärjännyt?

– Muutamasta vuorokaudesta maksimissaan viikkoon, Kati Ylinen sanoo.

Väinö löytyi viime tipassa. Seuraavana iltana Etelä-Suomeen alkoi sataa lunta.

10 vinkkiä karanneen kissan saamiseksi kiinni

Väinö-kissan pelastanut Pia on Facebookissa toimivan Eläinten pelastusrinki- ryhmän aktiivijäsen ja osallistuu usein omalla asuinalueella karanneiden kissojen etsintöihin. Tässä Pialta muutama vinkki:

  1. Jos kotikissa (sisäkissa) karkaa, se ei yleensä lähde kauas. Se pyrkii suojaan, joten kissaa kannattaa etsiä pihalla esimerkiksi terassin alta. Katso ympärillesi ja mieti lähiympäristön suojaisia paikkoja.
  2. Paras aika löytää karannut kissa taajama-alueella on klo 22.00 jälkeen. Kun asuinalue hiljenee, kissan maukumisen kuulee paremmin. Pimeydessä on myös toinen etu: kissan silmät kiiluvat, joten esimerkiksi terassin alla piileskelevä kissa löytyy helpommin.
  3. Jos kissa karkaa hoitopaikasta, se piiloutuu eikä useinkaan tule huutamalla. Kannattaa kuitenkin välillä käydä huutelemassa.
  4. Kissa kulkee mielellään linjoja pitkin. Polkuja, seinänvierustoja, tietä pitkin. Jos kodin takapihalta lähtee polku metsään, kannattaa seurata sitä.
  5. Ei kannata hermostua, jos sisäkissa ei löydy ensimmäisen vuorokauden aikana. Kissa on innoissaan uudesta vapaudesta. Jossain vaiheessa sille tulee nälkä, ehkä kylmäkin ja kissa alkaa miettiä, ettei karkaaminen ollutkaan hyvä idea. Kissa saattaa palata itse kotiin nautittuaan hetken villikissana olemisesta.
  6. Tennispallokikka: Osta jokunen purkki tonnikalaa öljyssä ja kaada purkkien sisältö lämpimään veteen. Laita sukan sisään tennispallo, sido sukka kiinni ja laita siihen pitkä naru. Upota sukan sisällä oleva tennispallo öljy-veteen ja anna sen hetken imeä vettä. Sitten ala vetämään selkeitä viivoja esim. a) kotiovelta metsän laitaan, b) ikkunasta metsänlaitaan ym. Tee kissalle joka suuntaan selkeitä reittejä, jotka se haistaa. Älä kaada tonnikalalientä suoraan maahan, koska sillä tavalla haju leviää liikaa – tee reitit sukan ja tennispallon avulla. Jos jättää tonnikalan yöksi ulos ja se on syöty, pitää muistaa, että myös harakat syövät tonnikalaa mielellään. Tyhjä kuppi ei ole merkki siitä, että kissa on käynyt syömässä.
  7. Kun saat kissasta näköhavainnon, älä ryntää, riehu tai ala ajamaan sitä takaa. Maltti on valttia. Etene rauhallisesti. Lähesty, juttele, toista nimeä – no, kyllä te kissanomistajat tiedätte.
  8. Mistä tietää, onko kissa karannut vai luvalla liikkeellä? Ulkoiluun tottunut kissa on yleensä varman tuntuinen, tietää mihin menee.
  9. "Kun etsii kissaa ulkoa, raksupussia on myös hyvä rapistella, niillä on usein nälkä", Pia neuvoo.
  10. Kun kissasi – tai mikä eläin tahansa – karkaa, laita heti ilmoitus Karkurit.fi – nettisivustolle sekä samaiseen ryhmään Facebookissa. Sivustoa ylläpitävä Suomen Löytöeläinapu ry on vapaaehtoispohjainen eläinsuojeluyhdistys, joka julkaisee maanlaajuisesti ilmoituksia kadonneista ja löytyneistä lemmikeistä. Siellä neuvotaan mitä tehdä, jos eläin katoaa. Neuvontanumero on: 045 169 39 39. Laita Karkurit.fi sivustolle näköhavainnot. Ne ovat erittäin tärkeitä ja auttavat omistajiaan löytämään karkuteillä olevia lemmikkejä.

Juttua on muokattu 7.2, Eläinten sirutukseen liittyviä tietoja on täsmennetty.

7 kommenttia