Metsään hylätty kissanpentu Väinö sai kodin – Uusi emäntä Karoliina Roos: "Väinö tuntui heti ihanalta, omalta vauvalta – Tuli pörräämään syliin"
Puheenaiheet
Metsään hylätty kissanpentu Väinö sai kodin – Uusi emäntä Karoliina Roos: "Väinö tuntui heti ihanalta, omalta vauvalta – Tuli pörräämään syliin"
Pari viikkoa sitten kerroimme, kuinka metsästä löytyi hylätty kissanpentu. Pentu sai nimekseen Väinö. Tarina sai onnellisen lopun.
4Kommenttia
Julkaistu 7.2.2020
Apu

Väinön tarina on tämä:

Tammikuun loppupuolella, eräänä perjantai-iltana Etelä-Suomessa asuvan Pian puhelin kilahti: Facebookin Eläinten pelastusrinki- ryhmässä kerrottiin, että koiranulkoiluttajat olivat nähneet pienen kissanpennun puussa keskellä metsää, lähellä Pian kotia.

Kun Pia ehti paikalle, kissaa ei enää näkynyt. Paikalle tuli kaksi muuta ryhmäläistä ja kolmikko etsi kissaa kauan.

Seuraavana aamuna Facebookin ryhmässä julkaistiin uusi näköhavainto. Pia lähti heti. Hän kiskaisi yöpuvun päälle toppavaatteet, hyppäsi autoon ja ajoi uudelle havaintopaikalle – kissa oli vielä siellä.

Yön aikana toffeen värinen, raidallinen, pikkuruinen kissanpentu oli kulkenut monta kilometriä ja ylittänyt ison, vilkkaan tien.

Väinö sai nimensä J. Karjalaisen laulusta.

Tahallaan hylätty

Vilkkaan pennun kiinnisaaminen vaati neljä ihmistä. Kun tunnin juoksentelun jälkeen Pia sai kissan vihdoin napattua, hädissään pentu raapi Pian kädet verinaarmuille. Mutta automatkalla kissankuljetuslaatikosta alkoi jo kuulua kehräystä.

Poikakissa sai nimekseen Väinö. Nimi tulee J. Karjalaisen laulusta, missä lauletaan ”Väinö, Väinö, missä on Väinö….”

Tietoa kissanpennun löytymisestä levitettiin jokaiselle mahdolliselle taholle aina eläinsuojeluyhdistyksistä netin Karkurit-palstalle, mutta hakuun ei vastattu: kukaan ei etsinyt karannutta kissanpentua.

Tästä Pia on tehnyt päätelmän, että kissa on tahallaan hylätty, viety varta vasten metsään – siitä kertoi jo tuoreet renkaidenjäljet ensimmäisellä näköhavaintopaikalla.

Pentu pelastettiin viime tingassa. Seuraavana iltana Etelä-Suomeen alkoi sataa lunta ja lämpötila laski pakkasen puolelle.

Hädänalaisia kissoja auttavan Kissojen suojelu – Kisu ry:n Kati Ylinen arvioi Apu-lehdelle, että Väinö olisi pärjännyt metsässä muutamasta vuorokaudesta maksimissaan viikkoon.

Väinön elämän alku on ollut ohdakkeinen.

Stressipisuja, halipula

– Ensimmäiset päivät pentu käveli koko ajan perässä ja huusi suoraa huutoa. Sillä oli kova stressi päällä, pisuja lirahti sinne sun tänne. Koko ajan sen piti saada olla vieressä, lähellä tai sylissä sekä nähdä minut, joten otin töistä etäpäiviä. Yöt Väinö nukkui samalla tyynyllä, pääni vieressä, Pia kertoo.

Väinö käytettiin lääkärissä. Kissa oli selvinnyt reissusta vaurioitta, mutta varmuuden vuoksi eläinlääkäri antoi sille vahvan matokuurin ja myös ensimmäisen rokotuksen. Lääkäri arvioi, että pentu oli noin 12 viikkoa vanha, tänä päivänä kissanpennun luovutusikä on 14 viikkoa.

Pialla on ennestään kaksi vanhempaa tyttökissa, jotka saivat sätkyn, kun kodissa hääri äkkiä pieni pentu lelujen ja ruokakippojen kimpussa. Toinen kissoista tuli mustasukkaiseksi ja sähisi Väinölle. Se oli siihen asti ollut perheen vauva.

– Mutta Väinö osasi nähtävästi antaa takaisin. Jotain riitaa oli ollut, koska tällä vanhemmalla kissalla oli eräänä aamuna pieni naarmu nenässä.

Parin levottoman päivän jälkeen Väinö alkoi rauhoittua. Se oppi asioimaan hiekkalaatikolla, lopetti huutamisen, alkoi leikkiä ja lopulta myös uskoa siihen, ettei ruoka lopu maailmasta vaan sitä saa myös lisää.

– Väinölle kasvoi pieni pömppämaha, Pia kertoo.

Väinö alkoi saada terveen kissanpennun juoksuhepuleita, ja toinen vanhemmista kissoista alkoi tehdä lähestymisyrityksiä. Eräänä aamuna Väinö yritti imeä maitoa – sitä ei tietenkään ollut, mutta vanhempi kissa suostui siihen. Pia oli tyytyväinen. Hän oli odottanut sitä hetkeä, milloin Väinö saisi aikuisen kissan hyväksynnän, se poistaisi pennulta taas yhden trauman.

Kun keravalainen Karolina Roos näki Väinön kuvan Facebookissa, se oli menoa.

Kuva, joka iski suoraan sydämeen

Kun Väinön löytymisestä oli kulunut jokunen päivä, Keravalla asuva Karoliina Roos näki Väinön kuvan Facebookissa.

Kuvan oli postannut se, joka oli tehnyt ensimmäisen havainnon puussa olevasta kissanpennusta. Roos otti havainnontekijään yhteyttä ja alkoi kysellä kissasta: onko pentu saatu kiinni, missä se on, kuinka se voi?

– Hän vastasi, että asiassa on menty eteenpäin ja antoi Pian puhelinnumeron.

Roos soitti Pialle, että haluaisi antaa Väinölle kodin. Yllättäen Pia laittoikin jarrut päälle: pentu pitää ensin käyttää eläinlääkärissä ja tarkistaa, onko se vielä edes luovutusiässä. On myös odotettava, josko kissalle löytyy omistaja.

– Ajattelin, että ei sitten. Oltaisiin vain voitu tarjota ihana, rakastava koti. Että jos tilanne muuttuu, niin täällä ollaan, Roos kertoo.

– Kaiken huipuksi lapset alkoivat kysellä, milloin se kisu tulee ja harmittelin, että pitikin mennä kertomaan…

Väinö pääsee tutustumaan julkkispiireihin. Uusi emäntä, Karoliina Roos luotsaa Wellnessmalli-kilpailua. Hän on Nanna Karalahden sisko, jonka puoliso on tunnettu jääkiekkoilija Jere Karalahti. Tässä Karoliina on Jerestä kertovan elokuvan kuvauksissa. Kuva: Karolina Roos, Instagram

Viisi kissaa, viisi koiraa, hevonen...

Wellnessmalli-kilpailua luotsaava Karoliina meni naimisiin personal trainerina sekä golfvalmentajana työskentelevän Patrick Roosin kanssa viime syksynä. Keravalla asuvalla uusperheellä on yhteensä kolme lasta ja perhe on erittäin eläinrakas.

Kissan hankkimista on mietitty jo pitkään.

– Minulla on ollut viisi kissaa, josta kaksi on saanut pentuja … olen siis hoitanut jopa vastasyntyneitä kissanpentuja. Sitten on ollut viisi koiraa, hevonen, ja tällä hetkellä meillä on vuokraponi. Olen myös omistanut ainakin kymmenen hamsteria. Kotona suorastaan hukuttiin eläimiin, koska äiti oli yhtä eläinrakas.

Roos ei saanut Väinöä mielestään.

Sitten tapahtui jotain yllättävää. Pia soitti Roosille takaisin. Eläinlääkärin mukaan kissa on luovutusikäinen, omistaja ei ole ilmoittautunut ja Pian oli tullut siihen tulokseen, että Karoliina Roos olisi hyvä ihminen näin kovia kokeneelle kissanpennulle.

Onnellinen Väinö uudessa kodissaan Karoliina-emännän sylissä. Perheen lapset, 7-vuotias Estella ja pian 5 vuotta täyttävä Romeo ihastuivat Väinöön ensi silmäyksellä.

Roos kävi ensin katsomassa kissaa yksin, ja seuraavana päivänä uudelleen lasten kanssa.

– Väinö tuntui heti ihanalta, omalta vauvalta. Tuli pörräämään syliin. Olin rakastunut Väinöön kuvan perusteella, ja tapaamishetkellä se tuntui jo omalta perheenjäseneltä.

Myös lapset ihastuivat Väinöön ja Pia oli tyytyväinen.

– Itse rakastuin omaan kissaani samalla tavalla kuin Karoliina, pelkän kuvan perusteella. Karoliina on myös kissaihminen ja kokenut kissanomistaja. Väinö on energinen ja aktiivinen kissanpentu, joka sopii lapsiperheelle – se tarvitsee leikittäjiä. Kysyin monen kissa-ammattilaisen mielipidettä ja kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että Karoliina jos kuka pystyy antamaan parhaimman kodin Väinölle, Pia kertoo.

Kisu ry;n Kati Ylisen avulla kissasta tehtiin luovutuspaperit. Karoliina sitoutui rokottamaan, leikkaamaan ja siruttamaan Väinön silloin, kun niiden aika tulee.

Viimeinen eläinlääkärikäynti nauratti itse lääkäriäkin: Väinö oli lihonut peräti 600 grammaa parissa viikossa.

Väinö venyttelee.

Pitkä matka ohi

Helmikuun alussa pienen, toffeekarkin värisen ja emostaan liian varhain erotetun kissanpennun pitkä matka turvaan oli ohi. Roosin perhe haki Väinön Pialta ja vei sen kotiin.

– Kissalle on jo kummit ja sille pidetään myös nimiäiset. Toffeen värin takia ajattelimme ensin Omaria, mutta niin se taitaa olla, että Väinöstä Dumle, Karoliina Roos kertoo.

Nyt Pian valkoinen kissaneiti saa taas olla mamman ainoa vauva.

4 kommenttia