Kattojärjestö: "Vain Volvo ja Volkswagen tekevät tarpeeksi autokannan sähköistämiseksi"
Autot ja liikenne
Kattojärjestö: "Vain Volvo ja Volkswagen tekevät tarpeeksi autokannan sähköistämiseksi"
Euroopan liikenteen ja ympäristön kattojärjestön Transport and Environmentin (T&E) mukaan isoista autonvalmistajista ainoastaan Volkswagen ja Volvo tekevät tällä hetkellä tarpeeksi konkreettisia tekoja Euroopan autokannan sähköistämiseksi.
3Kommenttia
Julkaistu 16.6.2021
Tuulilasi

T & E:n mukaan EU:n on kiristettävä näillä näkymin entisestään päästörajoituksia, että muutkin autonvalmistajat saadaan mukaan talkoisiin ja EU:n vihreän kehityksen ohjelman Green Dealin tavoitteet saavutetaan.

Viime vuonna sähköautojen myynti kolminkertaistui Euroopassa. EU:n oletetaan ilmoittavan kesän aikana tulevat kunnianhimoiset päästötavoitteensa autonvalmistajille. Reutersin mukaan vuonna 2030 uuden auton päästöjen tulee olla 50 % alemmat kuin tänä vuonna, vaikka alun perin suunniteltu tavoite on 37,5 %.

Volvo aikoo olla vuonna 2030 ainoastaan täyssähköautobrändi, Volkswagen kertoo, että sen mallistosta 55 % on täyssähköisiä samana vuonna.

IHS Markitin autotuotantoennusteisiin perustuvan T & E:n raportin mukaan Volvolla ja Volkswagenilla on aggressiiviset ja uskottavat strategiat siirtymisestä polttomoottoriautoista sähköautoihin. Myös Ford on kertonut, että sen Euroopan mallisto tulee olemaan täyssähköinen vuoteen 2030 mennessä. T & E:n mukaan Fordilla on kyllä kunnianhimoinen tavoite, mutta siltä puuttuu vakuuttava suunnitelma, millä tavoite saavutetaan.

T & E:n mukaan kaikkein heikoimmilla ovat BMW, Jaguar Land Rover, Daimler AG ja Toyota, sillä niiden täyssähköautojen myynti on erittäin vähäistä, eikä niillä ole kunnianhimoista ja uskottavaa strategiaa. Lisäksi BMW, Toyota ja Daimler panostavat liiaksi hybriditeknologiaan. BMW ja Daimler ovat lisäksi olleet hyvin haluttomia asettamaan aikarajoja polttomoottoriautojensa tuotannon lopettamiselle.

Intialaisen Tata Motorsin omistama luksusbrändi Jaguar tulee yhtiön mukaan olemaan täyssähköinen jo vuonna 2025, mutta saman konsernin volyymimyyntibrändin Jaguar Land Roverin tulevaisuudesta tässä suhteessa on oltu melko hiljaa.

EU:n Green Deal tähtää siihen, että liikenne on päästötöntä vuonna 2050. T & E:n mukaan täyssähköautojen myynti voi hyvinkin olla 2030 jopa 10 % vähemmän, mitä Green Deal vaatii.

”Tavoitteita tulee kiristää portaittain koko ajan, mikä pakottaisi autonvalmistajat luomaan kestävän strategian fossiilisten polttoaineiden käytön loppumiseksi. Nyt ne ovat tavoitteisiin sitoutuneet, mutta harva on suunnitellut, miten sinne tullaan todellisuudessa pääsemään”, sanoo T & E:n sähköisen liikkumisen johtaja Julia Polischanova.

3 kommenttia