Ikääntyvien parien väkivalta: "Kätketyt tunteet räjähtävät väkivaltana ulos"
Terveys ja hyvinvointi
Ikääntyvien parien väkivalta: "Kätketyt tunteet räjähtävät väkivaltana ulos"
Apu kysyi lukijoilta ikääntyvien pariskuntien perheväkivallasta. Kaikille osoitettuun kyselyyn tuli vastauksia vain naisilta.
Julkaistu 18.11.2019
Apu

Ikääntyvien pariskuntien perheväkivallasta ei puhuta paljon, mutta neljän seinän sisällä tapahtuu.

”Kun mieheni on tullut ryyppyreissulta kotiin, se alkaa: haukkuminen, nälviminen, alistaminen ja vähättely. On sairasta mustasukkaisuutta, jolle ei ole aihetta. Odotan lamaantuneena, milloin hän kotiutuu ja millä tuulella hän on. Mietin, onko joku tai jokin suututtanut hänet, ja sitten hän purkaa sen minuun. On tapahtunut järkyttäviä asioita, joita en halua edes muistaa.”

Näin kirjoitti nimimerkki Sipuli, kun Apu kysyi lukijoilta perheväkivallasta. Nimimerkki oli työtön 57-vuotias. Kysely osoitettiin ikääntyville miehille ja naisille. Vastauksia tuli vain naisilta.

Moni päättää sietää väkivallan

Lieveneekö tai loppuuko väkivalta, kun kumppani vanhenee? Ei, se ei katoa itsestään, asiantuntijat sanovat.

– Ikääntyessään kaltoinkohdeltu voi ajatella, että hän on jo tilanteeseen suostunut. Hän miettii, mihin mennä, missä asua ja miten tulla toimeen taloudellisesti. Moni päättää sietää tilanteen, yksikönpäällikkö Helena Ewalds sanoo. Hän vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella muun muassa turvakotien palveluiden järjestämisestä.

Miessakit ry:n psykoterapeutti Matti Kupilan mukaan ikääntyvien miesten asenteet juontuvat lapsuudesta ja nuoruudesta, jolloin miehen ja naisen asetelma on ollut selkeämpi. Mies on ollut perheen pää. Nuorena omaksuttu asenne ei monilla muutu elämän aikana.

– Miehen olisi pitänyt kyetä tekemään suuri henkinen muutos itsessään vuosikymmenien aikana. Monelta se on jäänyt tekemättä, Kupila sanoo. Hän työskentelee Miessakit ry:n Lyömättömällä linjalla.

Kun vanheneva pari vetäytyy kahdestaan

Kun ikää tulee lisää, kavereita ja harrastuksia ei kannata unohtaa. Ne tukevat myös parisuhdetta.

– Mutta moni vanha pariskunta vetäytyy kotiin tai mökille. Oletetaan, että kumppani toteuttaa kaikki toiveet ja unelmat, Kupila sanoo.

Yksistään puolison seurassa oleminen voi ahtauttaa ajattelua ja kiristää tunnelmaa.

Miessakit tarjoaa pariterapiaa myös vanhemmille pareille. Kupila on huomannut, että moni pari sanoo heti kättelyssä, ettei missään tapauksessa aio erota.

”Kun olin vielä töissä, en uskaltanut olla oma itseni työpaikalla ja pelkäsin mieheni suututtamista. Kun jäin muutama vuotta sitten työttömäksi, hain keskusteluapua. Pelkään monia asioita, koska olen menneisyydessäni kohdannut paljon läheltä piti -tilanteita", nimimerkki Sisukas sissi, 56, kertoo.

Perheväkivaltatilastot

Väkivallan uhreista 76,5 prosenttia on naisia.

Turvakotien asiakkaista 93 prosenttia on naisia.

Elämän taitekohdat ovat riskejä väkivallalle

Elämän taitekohdat ovat kriisejä ja riskejä väkivallalle: lapset muuttavat pois kotoa, toinen sairastuu tai kumppanin kunto heikkenee.

Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija Sirkka-Liisa Mäki-Fränti sanoo, että juuri taitekohdissa ihminen toivoo, että kumppani kuuntelisi ja tukisi. Toivotaan, että toinen kuulisi sanattomasti ja vastaisi tarpeisiin.

– Voi olla, että tähän asti toinen puoliso on sietänyt, vaiennut ja odottanut toiselta ymmärrystä. Sisäinen tunnepaine kasvaa, kun ymmärrystä ei tule. Voi tulla hetki, jolloin kätketyt tunteet leiskahtavat ja räjähtävät väkivaltana ulos, Mäki-Fränti kuvailee.

Saan olla varuillani, etten ärsytä häntä.

"Nyt olen sairastunut rintasyöpään. Mies huolehtii käytännön asioista, mutta joskus tuntuu, että saan olla varuillani etten ärsytä häntä.”

Näin kertoi nimimerkki Sisukas sissi, 56, Avun kyselyssä.

Tukehdutko parisuhteessasi?

Sirkka-Liisa Mäki-Fränti työskentelee Maria-Akatemiassa, joka tarjoaa apua väkivaltaa tehneille ja väkivaltaisia tunteita kokeville naisille. Hän sanoo, että väkivallan tekijä voi olla kumpi vain, mies tai nainen. Ja väkivalta voi myös alkaa vanhana.

Tuhoava aggressiivisuus voi iskeä, kun liian kiltti tyttö tai liian kiltti poika on pitänyt liian kauan kiukkua sisällään.

– Parisuhteessa on huolehdittava itsestään. On hyvin tyypillistä, että suhteessa toisen ajatellaan olevan samanlainen kuin itse tai tulevan sellaiseksi. Se voi olla tukehduttavaa. Jos ei suhteessa saa vahvistettua omaa olemustaan, voi tulla väkivaltaa, Mäki-Fränti sanoo.

On tärkeää ottaa omaa tilaa, muuten suhteessa tukehtuu.

Toisaalta vanhemmiten ihminen voi vahvistua.

– Kulttuurisesti on totuttu ajattelemaan, että nainen on lempeä ja pitää huolta eikä suutu. Vanheneva nainen voi löytää oman suojaavan aggressionsa: ”Nyt mulle riittää, en halua tätä enää.” Vanhempana on enemmän aikaa miettiä. On tärkeää ottaa omaa tilaa, muuten suhteessa tukehtuu, Mäki-Fränti sanoo.

”Meillä oli yhteenotto, kun olin 32-vuotias ja olimme olleet naimisissa jo vuosia. Leukani vioittui. Mieheni on kontrolloiva ja arvostelee vaatetustani", nimimerkki Sisukas sissi, 56, kertoi Avun kyselyssä.

Henkiset suojamekanismit heikkenevät

– Vanhemmiten ihmisen henkiset puolustusmenetelmät, defenssit, heikkenevät ja on enemmän aikaa miettiä. Mitä tapahtuu, kun huomaa olleensa väkivallan uhri tai tekijä koko pitkän elämänsä ja sitten tajuaa, että muutos on mahdollinen?, Mäki-Fränti pohtii.

Omat aiemmat valinnat voivat nostaa syyllisyyttä tai katumista. Ihminen miettii, miksi onkaan hyväksynyt kohtalonsa väkivallan kohteena.

Vaatii uskallusta katsoa menneisyyttä.

– Vaatii uskallusta lähteä muutokseen, jos paljon pahaa on takana. Ei se helppoa ole. Muistan jonkun tv-psykologin sanoneen: "Olet elänyt tämän ongelman kanssa 60 vuotta. Vielä pahempaa on, jos elät sen kanssa 60 vuotta ja yhden päivän".

"Uskon tähden olen jäänyt kotiin ja tyydyn kohtalooni. Olen lapseton, mutta yritän iloita toisten lapsista ja tuttavien ilon aiheista”, nimimerkki Sisukas sissi, 56, kertoi Avun kyselyssä.

Kommentoi »