Kohtuuttomat vaalitentit on nyt tehty – Näihin väitteisiin Harry Harkimo kieltäytyi vastaamasta
Analyysi
Kohtuuttomat vaalitentit on nyt tehty – Näihin väitteisiin Harry Harkimo kieltäytyi vastaamasta
Liike Nytin puheenjohtaja lupautui ensin haastatteluun mutta vetäytyi viime tipassa nähtyään Avun väitteet. Politiikkaan kuuluu julkisuus, ja kaikki poliitikot koettavat hallita sitä – vaihtelevalla menestyksellä, kirjoittaa toimittaja Manu Marttinen analyysissään.
Julkaistu 13.3.2023
Apu

Tällä juttupaikalla piti olla Liike Nytin puheenjohtajan Harry Harkimon Kohtuuton vaalitentti -haastattelu. Olen haastatellut juttusarjaa varten viime vaaleissa eduskuntaan valittujen eduskuntapuolueiden puheenjohtajia. Jutut on julkaistu Avun verkkosivuilla ja printtilehdessä tammi–maaliskuussa 2023.

Kohtuuttoman vaalitentin väitteet ovat nimensä mukaisesti olleet kohtuuttomia, epäreilujakin. Niihin on kiteytetty mielikuvia ja stereotypioita haastateltavista. Väitteiden tarkoituksena on ollut haastaa poliitikkoja nauramaan itselleen ja kenties paljastamaan itsestään puolia, jotka eivät tule esiin perinteisissä vaalitenteissä.

Harkimo kuitenkin kieltäytyi joulukuun alussa sovitusta haastattelusta. Meidän piti tavata eduskuntatalossa 12. tammikuuta kello 11. Lähetin hänelle räätälöimäni väitteet vuorokautta aikaisemmin luettavaksi. Näin toimin kaikkien haastateltavien kanssa.

Pian viestin lähettämisen jälkeen Harkimon avustajalta tuli lyhyt viesti. ”Puheenjohtaja Harkimo ei osallistu haastatteluun. Haastattelu käsittelee suurelta osin Jokereita, eikä Liikkeen tai Harkimon politiikkaa.”

Lähetin Harkimolle luettavaksi yhteensä 17 väitettä, joista kuudessa sivutaan Jokereita tai venäläisiä liikemiehiä. Voit lukea väitteet tekstin lopulta. Apu julkaisee ne, koska lukijoilla on oikeus tietää, millaisia väitteitä olemme Harkimosta toimittaneet. Lopulliseen juttuun olisi päätynyt kymmenkunta väitettä vastauksineen.

En tiedä todellista syytä kieltäytymiselle, mutta oletan, että väitteet olivat liian kiusallisia hänelle. Harkimo on johdonmukaisesti pitänyt hyvin tiukkaa kommentointilinjaa Jokerit- ja Venäjä-kuvioistaan. Eri viestimien toimittajat ovat joutuneet kaivamaan aiheeseen liittyneet tiedot muista lähteistä, ja hyvää työtä ovat tehneetkin.

Politiikkaan kuuluu julkisuus, ja kaikki poliitikot koettavat hallita sitä – vaihtelevalla menestyksellä. Haastattelusta saa kieltäytyä, mutta vallanpitäjät eivät kuitenkaan voi valita sitä, mistä aiheista media kirjoittaa tai mitä kysymyksiä heille saa esittää.

Siksi Harkimon kieltäytymisen perustelut ontuvat: hän kieltäytyi vasta, kun näki kysymykset. Suomalaisen poliitikon suhteet venäläisiin liikemiehiin on niin tärkeä asia, että siitä pitää esittää kysymyksiä ja niihin on lupa odottaa saavansa myös vastauksia.

Toisaalta Harkimo ei ole juurikaan profiloitunut poliitikkona, joka nauraisi itselleen tai tekemisilleen, eikä hänen tekemisissään paljon naurun aihetta olekaan.

Ehkä hän kieltäytyi siksi.

Nämä väitteet loimme Harkimolle:

 • Puolueesi slogan on ”vaihtoehto vanhoille puolueille”. Siinäpä originaali sutkautus, joka on alun perin aateveljesi Timo Soinin keksimä.
 • Kirjoitat puolueesi verkkosivuilla, että Suomen menestys on murentunut, koska “vanhat puolueet” ovat epäonnistuneet. Yhden miehen puolueesi on tosi uskottava vastavoima vanhoille puolueille.
 • Liike Nyt ei aio mennä tulevaan hallitukseen, koska sekin koostuu lähinnä vanhoista puolueista.
 • Venäläiset oligarkit ovat ihan tavallisia kunniallisia liikemiehiä siinä missä sinäkin.
 • Sinun venäläiskytköksistä uutisoiminen on osa poliittisten vastustajiesi mustamaalauskampanjaa.
 • Tunnet suurta ylpeyttä aina kun ajelet tyhjillään kumisevan Hartwall-areenan ohi.
 • Nauroit matkalla pankkiin, kun myit Hartwall-areenan vuonna 2013.
 • Liike Nyt on selvästi oikeistopuolue. Siksi pyysit toimintaan mukaan tunnetun demarin Mikael Jungnerin.
 • Työn tekemisen pitää olla kannattavaa, mutta duunareiden palkkoja ei saa korottaa hyvinä eikä varsinkaan huonoina aikoina.
 • Erosit kokoomuksesta, koska puoluetta johdettiin ”autoritäärisesti.” Todellisuudessa erosit siksi, että olet sielultasi yksinpurjehtija eivätkä puoluiden ryhmäkokoukset ole sinun juttusi.
 • Poikasi Joel Harkimo omistaa Jokerit ja on täysin uskottavaa, että sinulla ei ole mitään tekemistä Jokereiden kanssa. Ei sinua edes kiinnosta Jokerit. Piste.*
 • Aina kun sanot julkisuudessa mistä tahansa asiasta, että ”huhuissa ei ole mitään perään”, huhuissa nimenomaan on perää.
 • Inhoat kaikenlaista kabinettipolitikointia paitsi jos olet itse samassa tilataksissa päättäjien kanssa.
 • Toimittajat ovat todella rasittavia, kun kirjoittavat jatkuvasti kaikesta joutavasta, kuten sinun ja venäläisten liikemiesten bisneksistä.
 • Sinulla oli keskusteluohjelma konkurssiin menneessä Alfa-tv:ssä. Ylen pitäisi antaa sinulle oma keskusteluohjelma tai muuten leikkaat Ylen rahoituksen.
 • Olet liikemies, yrittäjä, urheilujohtaja, poliitikko, mutta oikeasti haluaisit olla vain televisioesiintyjä.
 • Olet koittanut houkutella veljentytärtäsi Amanda Harkimoa mukaan puolueesi toimintaan, koska hän toisi mukanaan näkyvyyden kannalta tärkeää tositelevisio-osaamista.

*Joel Harkimo on kertonut, ettei ole enää Jokereiden omistaja. Hän sanoi 22.2. 2023 julkaistussa Helsingin Jokereiden tiedotteessa, että ei ole mukana Jokereiden toimintaa jatkossa pyörittävässä yhtiössä.

Kommentoi »