Jokerien umpikuja – KHL on Venäjän suurvaltapropagandaa ja mainetahra, josta joukkueen on vaikea päästä eroon
Puheenaiheet
Jokerien umpikuja – KHL on Venäjän suurvaltapropagandaa ja mainetahra, josta joukkueen on vaikea päästä eroon
Tutkija Markku Jokisipilä pitää naiivina ajatuksena, että urheilu ja politiikka eivät liittyisi toisiinsa.
1Kommenttia
Julkaistu 12.9.2022
Apu

Jääkiekkojoukkue Jokerit on umpikujassa. Tie SM-liigaan on avoinna aikaisintaan kaudelle 2024–2025. Liigan näkökulmasta on ollut epävarmaa, onko Jokerien pesänselvitys KHL:n kanssa vielä tehty, arvioi urheilun ja politiikan yhteyttä tutkinut historiantutkija Markku Jokisipilä.

Jokerien tapaus on esimerkki politiikan ja urheilun nivoutumisesta yhteen.

– Kenkä puristaa ennen kaikkea siitä, että presidentti Vladimir Putin oli perustamassa KHL:ää, ja siitä tuli pehmeän vallankäytön väline Venäjän ulkopolitiikassa. Jokerit edisti siis usean vuoden ajan venäläistä valtiollista propagandaa pelaamalla Venäjällä jääkiekkoa, Jokisipilä selittää. 

Hyökkäys Ukrainaan tahrasi kaikkien niiden mainetta, jotka ovat olleet Jokerien KHL-hankkeessa mukana. 

– Ajateltiin, että maidemme välillä vallitsi erityissuhde, jota pidettiin yllä vaikeuksista huolimatta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan mieliala muuttui nopeasti, ja kaikki yhteydenpito Venäjän kanssa katsottiin moraalisesti tuomittavaksi. Se käänne toteutui myös urheilussa.

Urheilu ei pääse politiikkaa pakoon

Jokerien kujanjuoksu osoittaa, että politiikka vaikuttaa väistämättä urheiluun.

– Urheilutoimijoiden on oltava kärryillä siitä, että heidän tekemisillään on poliittisia ulottuvuuksia. Jokerit eivät pelanneet vain viattomasti jääkiekkoa, koska koko KHL-liiga oli osa Venäjän suurvaltapropagandaa.

Jokereiden junioritoimintaa järjestävä Jokerit ry. omistaa Jokereiden edustusjoukkueen tavaramerkin, ja se etsii kumppania viemään edustusjoukkuetta liigaan. Asiasta on syntynyt eripuraa ja huhuja: neuvotteluissa on ollut mukana muun muassa entisen Jokeri-tähden Teemu Selänteen kipparoima rahoitustaho sekä toinen, nimeämätön taho. Nyt Jokerit ry on perustanut oman taustayhtiönsä hoitamaan hanketta.

Jokerien kannattajayhdistykset ovat julkisesti peräänkuuluttaneet yhdistykseltä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä seuran tulevaisuudesta päätettäessä. Venäjän hyökkäyksen ja siihen liittyvien pakotteiden takia päätöksenteon ja rahoituksen avoimuus onkin noussut uudella tavalla urheilukeskustelun ytimeen.

– Tuntemattomiin rahoitustahoihin liittyy aina pr-katastrofin mahdollisuus, jos käy ilmi, että rahoittaja on poliittisesti tai muulla tavoin epäilyttävä.

Jokerit on suomalaisen urheilun vahvimpia brändejä. Miten se saisi siivottua pois KHL-vuosina syntyneen huonon maineen?

– Tulevaisuudessa yritetään ehkä häivyttää joukkueen KHL-vaihe ja ankkuroida joukkueen tarina 1990-luvun menestyksen vuosiin, Markku Jokisipilä pohtii.

Jokereiden paluuseen kietoutuu myös Pasilassa paraatipaikalla käyttämättömänä seisovan monitoimiareenan kohtalo. Selkoa siitä ei vielä ole.

– Halli on elävä muistomerkki niistä riskeistä, joita Jokereiden KHL-seikkailun kaltaisiin retkiin ja venäläisen pääoman ottamisesta urheilubisneksen pyörittämiseen liittyy.

1 kommentti