
”Una follia”, sanoo italialainen isoäitini gluteenittomasta pastasta – Vain prosentilla amerikkalaisista on keliakia, silti gluteenin välttelystä tuli terveystrendi
Gluteenittomat tuotteet ovat saaneet terveellisen ruoan maineen, mutta esimerkiksi gluteenittoman pastan valmistamiseen käytetään mitä kummallisimpia tekniikoita.
Alkuperäisen englanninkielisen The Atlanticin jutun voit lukea tästä linkistä.
Isoäitini on elänyt koko ikänsä Italiassa, ja hänen mielestään gluteeniton pasta on ”una follia”, hölynpölyä, sulaa hulluutta. Spagettikierteen tai rigatonihaarukallisen koostumuksen kuuluu tuottaa syöjälle tuttua mielihyvää: oikeanlainen pasta on sekä taipuisaa että kiinteää, ja rakenne on sopivan napakka, jotta se tarjoaa hampaille riittävästi, muttei liikaa pureskeltavaa. Tämä kaikki on vehnän sisältämän gluteenin ansiota.
Koemaistoin muutamia suosittujen merkkien pastoja, jotka on valmistettu muun muassa riisistä, maissista ja kikhernejauhoista. Aloin ymmärtää, miksi isoäitini suhtautui niihin niin epäilevästi. Kyseiset pastat onnistuivat säilyttämään lähes al denteä muistuttavan kiinteyden, jos niitä kypsennettiin pakkauksessa suositellun vähimmäisajan verran. Kypsennysajan yläpäässä pastasta tuli kuitenkin pehmeää ja lopulta sen rakenne hajosi; penne katkesi kahtia, kun sain sen haarukkaani. Silloinkin kun pasta ei muuttunut veltoksi, se tuntui lähes tahmealta hampaissani.
