Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Gluteeniton ruokavalio

”Una follia”, sanoo italialainen isoäitini gluteenittomasta pastasta – Vain prosentilla amerikkalaisista on keliakia, silti gluteenin välttelystä tuli terveystrendi

Gluteenittomat tuotteet ovat saaneet terveellisen ruoan maineen, mutta esimerkiksi gluteenittoman pastan valmistamiseen käytetään mitä kummallisimpia tekniikoita.

9.1.2024 | Päivitetty 28.5.2024 | The Atlantic

Alkuperäisen englanninkielisen The Atlanticin jutun voit lukea tästä linkistä.

Isoäitini on elänyt koko ikänsä Italiassa, ja hänen mielestään gluteeniton pasta on ”una follia”, hölynpölyä, sulaa hulluutta. Spagettikierteen tai rigatonihaarukallisen koostumuksen kuuluu tuottaa syöjälle tuttua mielihyvää: oikeanlainen pasta on sekä taipuisaa että kiinteää, ja rakenne on sopivan napakka, jotta se tarjoaa hampaille riittävästi, muttei liikaa pureskeltavaa. Tämä kaikki on vehnän sisältämän gluteenin ansiota.

Koemaistoin muutamia suosittujen merkkien pastoja, jotka on valmistettu muun muassa riisistä, maissista ja kikhernejauhoista. Aloin ymmärtää, miksi isoäitini suhtautui niihin niin epäilevästi. Kyseiset pastat onnistuivat säilyttämään lähes al denteä muistuttavan kiinteyden, jos niitä kypsennettiin pakkauksessa suositellun vähimmäisajan verran. Kypsennysajan yläpäässä pastasta tuli kuitenkin pehmeää ja lopulta sen rakenne hajosi; penne katkesi kahtia, kun sain sen haarukkaani. Silloinkin kun pasta ei muuttunut veltoksi, se tuntui lähes tahmealta hampaissani.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt