Kalliomännikön jäkälikkö hohtaa valkoisena. Palleroporonjäkälät, tinajäkälät ja monen muotoiset torvijäkälät kasvavat paahteisella kalliolla ja kuivuvat rutikuiviksi. Toisaalta ne myös elpyvät nopeasti heti sateiden tullessa.
Jäkälien seurassa kasvaa tummanvihreä, pienilehtinen varpu, joka tulee toimeen hyvin kuivissa ja karuissa olosuhteissa. Sen neulasmaiset lehdet ovat vahapintaisia ja paksuja eivätkä kuivu helposti.
Variksenmarja kukkii hyvin aikaisin. Jo huhtikuussa variksenmarjakasvustot saavat punaisen sävyn, kun vaatimattoman kokoiset, mutta syvän punaiset kukat puhkeavat. Kasvustossa kulkiessa heteistä tuprahtelee keltaisia siitepölypilviä.
Variksenmarjalla on Suomessa kaksi alalajia, joita molempia tavataan koko maassa. Kaksikotinen etelänvariksenmarja on pienimarjainen ja sen sato on vaatimaton. Yksikotinen pohjanvariksenmarja on runsassatoinen. Marjat ovat suurikokoisia ja maukkaampia kuin variksenmarjalla. Pohjanvariksenmarja kestää äärevämpiä oloja kuin variksenmarja.
Variksenmarja on mainettaan parempi talousmarja. Pohjanvariksenmarja on hyvin satoisa. Sen marjat sisältävät runsaasti vitamiineja ja kuituja.
Variksenmarjaan voi lähteä jo heinäkuusta lähtien. Marjat ovat poimittavissa lumen tuloon asti ja jälleen keväällä, kun lumet ovat sulaneet.
Viime vuosina on tutkittu ja löydetty uusia terveysvaikutteisia aineita. Näistä tärkeimpiä ovat marjojen sisältämät flavonoidit. Ne ovat antioksidantteja, joiden arvellaan ehkäisevän muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä syövän syntyä. Variksenmarjan marjoissa on flavonoideja enemmän kuin millään muulla marjallamme.
Vaikka marjojen maku on mieto, on niissä hieno aromi. Koska variksenmarjassa ei juuri ole makua, sen voi sekoittaa muihin marjoihin. Lajikkeesta saa marjan mauttomuudesta huolimatta varsin hyvää mehua.
Variksenmarjat olivat arktisten seutujen ihmisille tärkeätä talviravintoa. Tällöin marjat kerättiin ennen pakkasia, koska pakkaset olisivat pehmittäneet ne. Marjat jätettiin keräämisen jälkeen pakkaseen jäätymään. Jäätyneestä lohkareesta lohkottiin sitten kappale, jonka päälle kaadettiin sulaa poronrasvaa.
Keväällä kerätyistä variksenmarjoista tehtiin ohra- tai ruisjauhojen kanssa pöperöä, jota kutsuttiin tahkuriksi. Sitä käytettiin kevätväsymyksen poistoon. Siihen riitti viikon kuuri. Variksenmarja on tunnettu myös keripukkiyrttinä. Sen C-vitamiinipitoisuus onkin korkea. Islannissa valmistettiin variksenmarjasta viiniä jo 1200-luvulla.