Apu

Elsa Saisio on äitiään perhekeskeisempi: ''Äiti sanoi, että et saa ryhtyä kotiäidiksi, koska se ei ole mikään ammatti"

Elsa Saisio on äitiään perhekeskeisempi: ''Äiti sanoi, että et saa ryhtyä kotiäidiksi, koska se ei ole mikään ammatti"
Näyttelijä Elsa Saisio täyttää 40 vuotta ja muuttaa kotikulmiltaan Helsingin Kalliosta omakotitaloon. Hän kasvoi kodissa, jossa äidille, ohjaaja Pirkko Saisiolle, tulivat työ, yhteiskunta ja kaverit ensin, perhe viimeisenä. Elsa päätti valita toisen järjestyksen.
Julkaistu: 2.6.2021

Näyttelijä Elsa Saisiolle, 39, paikat ovat tuttuja. Tuolla asuu ystäväpariskunta, ja tuossa on kaveri, johon hän tutustui Prometheus-leirillä 25 vuotta sitten.

– Olen miettinyt, että tällaista vastaavaa verkostoa, joka Suomessa on, ei enää voisi rakentaa mihinkään muualle.

Ihmisvilinää riittää: lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä, työmatkaajia ja muutaman ihmisen seurueita tapaamassa toisiaan koronaturvallisesti.

Olemme Elsan kotimaisemissa Helsingin Kalliossa. Neljänkymmenen vuoden aikana tänne on syntynyt ystävien verkosto ja näillä kulmilla hän on asunut äitinsä Pirkko Saision kanssa. Täällä on asunut myös äidin puoliso, elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo, joka on asunut Saisiolla siitä lähtien, kun Elsa oli puolitoistavuotias.

"Emme voi koskaan täysin ymmärtää muita sukupolvia."

Koti oli kulttuurikoti, josta Elsa Saisio on aikaisemmin kertonut, että meno oli iloista ja boheemia, vanhempien ystäviä riitti jatkoja viettämään harva se ilta. Lapsuudenkotinsa arvomaailmasta Elsa kertoi Apu-lehden Jatka lausetta -palstalla, että Saisioilla ei katsottu Kummelia, koska ”olenhan kotoisin kulttuurielitistisestä taiteilijakodista”.

Ja tämän Elsa Saisio sanoi mainitessaan rakastavansa nyt Kummelin työryhmää, jonka kanssa on tehnyt tv-sarjaa Kontio & Parmas.

Katse tulevaan. Kesä on Elsa Saisiolle käännekohtien aikaa: hän riuhtaisee itsensä irti Helsingin Kalliosta. Siellä perhe on käynyt neljässä polvessa Kallion ala-astetta – samaa, jota myös presidentti Tarja Halonen kävi.

Onko tämä Kummeli-sarja nyt Elsan kapinaa? Myrsky punaviinilasissa? Esimerkki ”äidinmurhasta”?

Elsa Saisio lainaa yhdysvaltalaista Fran Lebowitzia, 70, New Yorkin juutalaista älykkökirjailijaa, joka Netflix-sarjassaan Kuvittele olevasi kaupungissa toteaa: ”Eri sukupolvien edustajien on mahdotonta ymmärtää toisiaan.”

– Olemme aina kiinni omassa ajassamme. Emme voi koskaan täysin ymmärtää muita sukupolvia. Tämä pätee siis molempiin suuntiin: Lebowitz sanoo, että nyt olemme kovin huolissamme nuorista, jotka pelaavat paljon ja ovat muutenkin kiinni laitteissaan. Emme silti voi yhtään tietää, miten se heihin vaikuttaa. Vaikuttaako mitenkään?

"Minun sukupolveni on perhekeskeisempi"

Entä Elsa Saision oma arvomaailma? Miten nelikymppisen taiteilijan ajatukset elämästä poikkeavat hänen seitsemänkymppisen taiteilijaäitinsä ajatuksista?

Saisio vastaa, että Lebowitzin ajatus on hänen mielestään jopa armollinen: jos edellisen sukupolven ajatuksia ei kerran sellaisenaan voi hyväksyä, hyväksyttäköön sitten ajatusten erilaisuus – ja elettäköön sovussa näin. Yhdessä, mutta eri tavoin asioita arvottaen.

– Minun sukupolveni on perhekeskeisempi. Oma sukupolveni on mielestäni murtanut paljon sellaista taiteilijamyyttiä, jossa taiteen tekeminen tai vaikka yhteiskunnallinen vaikuttaminen ajaa kaiken ohi – myös perheen.

Elsa Saisio muistaa, mitä äitinsä Pirkko Saisio on julkisesti sanonut:

– Äiti on monta kertaa luetellut, että hänen arvojärjestyksensä tässä maailmassa olemisessa on: ensin tulee työ, sitten yhteiskunta, seuraavaksi kaverit ja perhe neljäntenä. Vaikka se voi olla vähän kärkevämmin sanottu kuin mitä hän ihan ihan ihan oikeasti ajattelee, jonkinlainen totuus siellä on takana. Tällaista arvojärjestystä minun on kauhean vaikea sulattaa. Mutta ehkä siihen antaa jonkinlaisen armon se, että olemme kaikki oman aikamme lapsia.

Tunnetko, että olet jäänyt jostain paitsi, kun et ole päässyt äitisi elämän tärkeiden asioiden kolmen kärkeen?

– Tätä olen paljon miettinyt ja käsitellyt. Kyllä mulla vähän sellainen kokemus on. Äidille kiinnostavampi elämä oli aina jossain muualla kuin kotona.

Samalla toisen polven näyttelijää naurattaa, millaisen ammattiohjauksen hän äidiltään teini-iässä sai.

''Äiti sanoi, että et saa ryhtyä kotiäidiksi, koska se ei ole mikään ammatti. Etkä kriitikoksi. Jälkimmäisen ymmärtää hyvin, jo silloin kriitikot olivat ehtineet ärsyttää häntä niin paljon. Ja tuota kotiäitiä mietin silloin, kun jäin itse hoitamaan lapsia heidän syntymiensä jälkeen. Äidille – ja itsellenikin – työ on aina ollut niin olennainen osa identiteettiä.''

– Elsa Saisio –

Perheen yhdessä tekemiä matkoja ja yhdessä viettämiä loma-aikoja Elsa Saisio muistelee kuitenkin lämpimästi.

– Silloin äiti oli läsnä, kokonaisvaltaisesti.

"Tarvitsemme naurua ja toisten kohtaamisia"

Koska on korona-aika, tämä haastattelu näyttelijä Elsa Saision kanssa on päätetty hoitaa kävellen.

– Mun täytyy sanoa, että mulla on krapula, hän sanoo.

Ja koska on korona-aika, Saisio haluaa korostaa krapulaansa ja kertoa sen syyn.

– Saa tosiaan laittaa juttuun, että on krapula. Se on harvinaista. Erityisen harvinaista se on ollut korona-aikaan. Mutta meillä oli Tampereella pienet juhlat kuvausten päätyttyä. Vietettiin iltaa samalla porukalla, jonka kanssa on oltu kuplassa. Ja oli niin ihanaa!

Hän kuvailee, ettei iltaan tavallisina aikoina olisi liittynyt mitään kovin poikkeuksellista. Syömistä, saunomista, juomista ja Mestarien liigan jalkapallon katsomista ja vähän tanssiakin ystävien kesken. Mutta koronapandemia on tehnyt ihmisten iloisista kohtaamisista ja hauskanpidosta lähes saavuttamatonta ylellisyyttä.

– Kyllähän me ihmiset tarvitsemme iloa! Tarvitsemme naurua ja toisten kohtaamisia. Ei vain pelkkää arkea, hän huudahtaa saatuaan kioskilta pahvimukillisen kahvia.

Muita kuin työhön liittyviä bileitä, Saisio muistaa juhlineensa viimeksi viime vuoden tammikuussa, kun puoliso, näyttelijä Timo Välisaari täytti 40 vuotta.

"Tykkään hirveästi olla täällä. Kaikki löytyy muutaman korttelin etäisyydeltä. Ja täällä asuu hirveästi kavereita. Ja kaduilla on elämää."

Saisio ja Välisaari tutustuivat, kun molemmat olivat kiinnitettyinä Lahden kaupunginteatteriin runsaat 10 vuotta sitten. Silloin myös kalliolainen Elsa Saisio tempaistiin asumaan maaseudulla, sillä pariskunta asui 15 kilometrin päässä Lahdesta, Pirkko Saision maaseutuasunnossa.

– Se oli tavallaan ihanaa, mutta kun ensimmäinen lapsi syntyi ja olin siellä ihan yksin… kaipasin Kallioon!

Ja täällä hän nyt kävelee. Kaduilla, jotka tuntee läpikotaisin.

– Tykkään hirveästi olla täällä. Kaikki löytyy muutaman korttelin etäisyydeltä. Ja täällä asuu hirveästi kavereita. Ja kaduilla on elämää.

Elämää on joskus vähän liikaakin.

Esimerkiksi Torkkelin ja Kallion lukioiden väliseen Pengerpuistoon pesiytyneestä huumeiden katukaupasta ja sen aiheuttamista tappeluista on kirjoitettu viime kuukausina jonkin verran. Asia on Saisiollekin kovin tuttu, siltä on vaikea välttyä ja sen on vaikea antaa olla häiritsemättä. Vaikka kuinka olisi kasvanut Kalliossa, jossa päihdeongelmaiset ovat kuuluneet katukuvaan vuosikymmenten ajan.

''Vaikka Kallio on siistiytynyt, nurjaa puolta näkee edelleen paljon. Sitä miettii, olisiko sitä itsekin rauhallisemmassa sieluntilassa, jos asuisi rauhallisemman ympäristön keskellä.''

– Elsa Saisio –

Kävelyretken reitti ei ole sattumaa. Lähdimme liikkeelle Kalliosta. Kierrämme Siltasaarta, Hakaniemeä, sieltä takaisin Tokoinrantaan ja Linnunlaulun kautta Töölönlahdelle, josta palataan Kallioon.

Täällä Elsa Saisio on elänyt koko ikänsä. Hänen juurensa ovat syvällä alun perin työläisten, viime vuosina keskiluokkaistuneen kaupunginosan asfaltin alla.

– Oliks siis niin, että mun vaari on käynyt tätä koulua? Mutsi on käynyt, minä kävin ja nyt poikani on täällä, hän sanoo, kun ohitamme Kallion ala-asteen.

Kun jyhkeässä rakennuksessa 1910 perustettu koulu toimi nimellä Kallion kansakoulu, sen pulpettiin istui 1950-luvun alussa myös tunnetuin saman kaupunginosan asukas, presidentti Tarja Halonen, 77.

1950-luvun lopulla koulua kävi myös Elsa Saision äiti, kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja Pirkko Saisio, 72.

On siis kyse paitsi haastattelusta ja kävelystä aurinkoisessa kevätsäässä, myös tietynlaisista jäähyväisistä. Elsa Saisio on muuttamassa perheineen pois Kalliosta. Muutto mullistaa aina arkielämää, varsinkin kun elämä on kiinnittynyt tiettyihin nurkkiin ja ihmisiin.

– Olin 18, kun pääsin Teatterikorkeakouluun. Kun aloitin siellä, muutin tähän Kallion asuntoon, joka oli ollut vuokralla. Asuin tässä ystävän kanssa tosi pitkään.

Tänä kesänä Kallio jää taakse, sillä Elsa Saision nelihenkinen perhe on muuttamassa Toukolaan, omakotitaloon. Muutto osuu elämän taitekohtaan myös sikäli, että hän täyttää heinäkuun puolivälissä 40 vuotta.

Kameratyöt ovat olleet korona-aikana onnenpotku

Tokoinrannassa on tänään paljon ihmisiä. Tuntuu, että väki ryömii koloistaan kuin karhut talviunilta. Takana on talvi ja edessä valon tuoma toivo paitsi kesästä myös koronarajoitusten hellittämisestä.

Rokotukset etenevät, ja jos viime vuoden kaava toteutuu, kesällä päästään viettämään kohtuullisen tavallista elämää. Massatapahtumia ei valitettavasti voida järjestää tänäkään vuonna, mutta pienempiä kulttuuririentoja ehkä kuitenkin.

Korona ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat koetelleet erityisesti esittävää kulttuuria.

– Olemme kiinni omassa ajassamme emmekä voi koskaan ymmärtää täysin muita sukupolvia. Se on myös armollinen ajatus, Elsa Saisio lainaa kirjailija Fran Lebowitzia.

Saisio pitää itseään onnekkaana, että tuli sopineeksi viime syksyn ja kuluneen kevään ajaksi itselleen kameratöitä. Kummelin työryhmän kanssa hän teki tv-sarjaa Kontio & Parmas, ja jatkoa kuvattiin ensi syksynä teattereihin odotettavaksi elokuvaksi talvella. Draamakomedia Kevyttä yläpilveä nähtiin myös televisiossa.

Syyllinen Elsan tämänpäiväiseen krapulaan on se, että Tampereella juhlittiin eilen lehtikeisari Urpo Lahtisesta kertovan tv-sarjan kuvausjakson päättymistä. Hymyä!-sarjassa kuvataan 1970-lukua, sensaatiolehdistön sen ajan olematonta moraalia sekä Lahtisen ja tämän Hymy-vaimon erikoista suhdetta. Saisio näyttelee Hymy Lahtista.

"Hymy Lahtinen oli täysipäinen vastuunkantaja"

Vaikka suomalaista tv-draamaa tehdään suoratoistopalveluiden ansiosta enemmän kuin koskaan, ja kansainvälisten levitysmahdollisuuksien ansiosta resurssit ovat parantuneet, töitä paiskotaan edelleen pitkät päivät.

– Kuvasimme kaksi päivää Hymy Lahtista kotonaan. Se tarkoittaa sitä, että olin kahden päivän kuvauksissa mukana joka ikisessä kohtauksessa. Laskin, että kahden yli yhdentoista tunnin työpäivän aikana istuin sohvalla kolme minuuttia ilman, että mietin tai kertasin seuraavaa kohtausta.

Hymy Lahtisen roolista hän iloitsee myös yllättävästä syystä: näyttelijätoveri Kalle Lamberg oli luonnehtinut rouva Lahtista ”tavalliseksi” – siis hyvässä mielessä.

– ”Tavallinen” voi olla latteinta, mitä kenestäkään ihmisestä koskaan sanotaan. Mutta Hymy Lahtinen ei ollut lattea eikä tylsä. Hän ei vain ollut esimerkiksi alkoholiongelmainen tai näkyvästi kompleksinen, vaan täysipäinen vastuunkantaja, joka pyrki ratkaisemaan oman elämänsä ongelmia parhaalla mahdollisella tavalla.

Hymyä!-sarjan kuvaukset jatkuvat piakkoin Ylöjärvellä Villa Urpossa, Urpo Lahtisen itselleen rakennuttamassa arkkitehtonisesti hienossa talossa, joka on edelleen täynnä lehtikeisarin keräämää taidetta. Aikanaan paheksutuilla Hymy-lehden sensaatiojutuilla Lahtisen miljoonaomaisuus muuttui taidekokoelmaksi, matalasta kansankulttuurista tuli korkeaa.

Omassa työssään Elsa Saisio toivoo itsekin pystyvänsä yhdistämään suuren yleisön työt ja taiteellisen kunnianhimon, ja vaikka sitten erikoiset projektit marginaaliyleisölle.

– On se mahdollista, hän sanoo.

– Uskon, että se on.

Lisää kahvia. Linnunlaulun kahvilassa nautitaan pasteijaa ja piirakkaa. Krapula on haihtunut, Saisio kertoo.

Takaisin liikkeelle. Ohitamme Helsingin kaupunginteatterin ja suuntaamme takaisin Kallion ytimeen.

Tännehän tämä jää, vaikka Elsa Saisio pois muuttaakin. Paljon hän ottaa myös mukaansa. Tarinoita ja muistoja.

Esimerkiksi Avikaisen leipomosta, jota yli 80-vuotiaaksi pyörittänyt rouva antoi Elsalle aina jotain ylimääräistä sen jälkeen, kun tämä oli ollut siellä koulun TET-harjoittelussa.

Elsa Saisio

  • Syntyi: 19.7.1981 Helsingissä.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: puoliso näyttelijä Timo Välisaari, kaksi lasta.

  • Ajankohtaista: Kummeli esittää: Kontio & Parmas 3. kausi nyt Nelosella ja Ruutu.fi:ssä.

Tyyli Matisa Nassir, meikki ja hiukset Tiina-Maria Valanti. Punainen toppi ja kukkamekko Cubus, rannekoru Edblad, Sokos. Kuvauspaikka Art Cafe Taideterassi.

Päivitetty 3.6. – Ilmestynyt 2.6.2021

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »