Apu

Koronakevät sotki kaiken: Elina Rimppi palasi töihin Shanghaihin – perhe jäi Suomeen: ”Nuorimmainen sanoi, että äiti älä jätä minua enää ikinä”

Koronakevät sotki kaiken: Elina Rimppi palasi töihin Shanghaihin – perhe jäi Suomeen: ”Nuorimmainen sanoi, että äiti älä jätä minua enää ikinä”
Kun koronavirus keväällä sekoitti arjen ympäri maailman, Apu seurasi ihmisen elämää eri puolilla maailmaa. Yksi heistä on Shanghaissa työskentelevä Elina Rimppi. Toiveuusinta.
Julkaistu: 5.11.2020

Kun Elina Rimppi, 41, astui maaliskuun alussa Shanghaihin lähtevään lentokoneeseen Helsingissä, hän pani kasvoilleen hengityssuojan.

Hän oli juuri viettänyt kaksi viikkoa Suomessa perheensä luona, mutta nyt hänen oli palattava takaisin töihin. Rimpin mies ja kaksi lasta jäivät Suomeen.

Rimppi ei tuntenut itseään sairaaksi mutta pelkäsi, että hänelle syystä tai toisesta nousisi kuume. Ennen kuin kone laskeutui Kiinaan, henkilökunta mittasi matkustajilta lämmön.

Rimppi sai passiinsa vihreän tarran: hän ei joutuisi karanteeniin. Se oli pelottanut etukäteen eniten, enemmän kuin covid-19-tautiin sairastuminen.

– Lapset ottavat raskaasti sen, että asumme eri paikoissa, Elina Rimppi kertoo.

Korttelikomitea partioi

Rimppi työskentelee Suomen Shanghain-pääkonsulaatissa edustuston päällikön sijaisena. Muu perhe lähti Kiinasta Suomeen jo helmikuun alussa koronaviruksen takia. Silloin Rimppi jäi ensimmäisen kerran Kiinaan etä-äidiksi.

Tammikuussa hän oli jo ymmärtänyt, että koronavirus on poikkeuksellinen ilmiö. Shanghain kadut tyhjenivät, eivätkä koulut enää kiinalaisen uudenvuodenloman jälkeen avanneet oviaan.

Kansainväliset lentoyhtiöt peruivat vuoron perään lentojaan. Perheen Kiinan-kodin portilla aloitettiin kuumeen mittaukset. Korttelikomitea vartijoineen partioi taloyhtiön alueella.

– Kiinalaisilla on sars-epidemia hyvin muistissa. Muun muassa siksi he noudattavat karanteeniohjeita tunnollisesti. Kiinalaisten toiminta on normaalioloissakin hyvin tehokasta: kun jotain on sovittu, niin tapahtuu, Rimppi sanoo.

Koronakevät hiljensi Shanghain miljoonakaupungin kadut.

Lapset ja mies toista kertaa karanteenissa

Poikien kansainvälinen koulu ja päiväkoti Kiinassa aloittivat online-opetuksen helmikuun alussa, eikä maaliskuun puolivälissä vielä ollut tietoa, milloin koulut avaavat ovensa seuraavan kerran.

Suomesta lapset saivat nopeasti päiväkotipaikat, mutta kun hallitus totesi Suomen olevan poikkeusoloissa, vanhemmat päättivät pitää lapset kotona. Nyt Rimpin mies ja lapset ovat olleet jo toista kertaa karanteenia vastaavissa oloissa, tällä kertaa kotimaassa.

– Kiinalaisten toiminta on normaalioloissakin hyvin tehokasta. Kun jotain on sovittu, niin tapahtuu, Rimppi kertoo.

Perheen tilanne on hankala. Kiinan ja Suomen välillä on kuuden tunnin aikaero, ja yhteisille videopuheluille on raivattu aikaa iltamyöhältä. Rimpin olo on ollut voimaton: hän ei ole ollut auttamassa, kun lapset ovat sairastaneet vatsatautia.

– Nuorimmaiseni sanoi minulle, että ”Äiti älä jätä minua enää ikinä.” Lapset ottavat raskaasti sen, että asumme eri paikoissa, hän sanoo.

Shanghaissa otetaan askelia kohti tavallista arkea

Koronavirus mullisti myös Rimpin työnkuvan. Suomalaisten yritysten etujen ajamisen sijaan hän on viime viikkoina välittänyt tietoa koronaviruksesta Shanghaissa toimiville yrityksille ja siellä asuville suomalaisille.

Alueella on noin 150 suomalaista yritystä ja 600–700 suomalaista. Suomen pääkonsulaatin toimistossa ei ole ollut lämmitystä yli kahdeksaan viikkoon viruksen leviämisen pelon takia.

Koronan hiljentämä Jiang Templen metroasema keväisenä maanantai-iltana, jossa on tavallisesti tähän aikaan ruuhkaa.

Shanghaissa elämä ei vielä maaliskuussa ollut normaalia, sillä kuumetta mitattiin käytännössä kaikissa julkisissa paikoissa – mutta arki oli menossa normaalia kohti.

Maaliskuun puolivälissä Rimpin lempiravintola oli jo auki, samoin monet ostoskeskukset. Niissä ja puistoissa Rimppi on viettänyt vähäistä vapaa-aikaansa.

Ostoksilla käydessään hän huomasi, että Uniqlo-vaateliikkeessä oli Finlaysonin tuotteita myynnissä. Se loi uskoa tulevaan: kaikki palautuu vielä normaaliksi.

Päivitetty 5.11. – Ilmestynyt 2.4.2020

Kommentoi »