Apu

Milanossa korona sekoitti arjen, mutta kaupungin ilma puhdistui – Lääkäri Michele Usuelli: ”Hyväksyn kriisin osana elämää – En anna viruksen muuttaa asennettani”

Milanossa korona sekoitti arjen, mutta kaupungin ilma puhdistui – Lääkäri Michele Usuelli: ”Hyväksyn kriisin osana elämää – En anna viruksen muuttaa asennettani”
Koronavirus on sotkenut ihmisten elämän ympäri maailman. Synkkien uutisten ja inhimillisen hädän keskelle mahtuu myös pieniä ilon aiheita. Milanossa asuva Michele Usuelli huomasi, että kaupungin ilma oli yhtäkkiä raikkaampaa kuin ennen.
Julkaistu: 30.3.2020

Suurkaupunki Milanon kadut olivat hiljentyneet autoista. Koronavirus oli vaikuttanut myös ilmanlaatuun. Michele Usuelli, 45, miltei maistoi eron kauppareissuillaan. Siitä hän saattoi iloita kaiken keskellä.

Milanolainen Usuelli on paitsi lääkäri myös Lombardian alueneuvoston poliitikko keskustavasemmistolaisessa Lisää Eurooppaa -puolueessa. Usuelli on oppositiossa, sillä Lombardiassa vallassa on oikeistopopulistinen Lega-puolue.

Lombardian aluehallinnossa Usuelli kuuluu terveys- ja vankilavaliokuntiin. Ne ovat kokoontuneet etäyhteyksien avulla, mutta hauskimmat etäpalaverit hän on kuitenkin järjestänyt ystäviensä kanssa. Skype-aperitiiveihin on osallistunut toistakymmentä kaveria.

Niihin pääsevät mukaan myös Barcelonassa ja Lontoossa asuvat ystävät.

Tartunnan saaneiden joukossa omia ystäviä

Usuelli on seurannut intensiivisesti kriisin etenemistä Kiinasta Eurooppaan. Poliitikkona hänellä on erityinen vastuu vastata hätään.

Italian koronaviruskriisi alkoi Lombardian maakunnasta, ja maaliskuun lopussa alueella oli yhteensä todettu yli 34 800 koronavirustartuntaa. Noin kymmenen prosenttia Lombardian lääkäri- ja hoitohenkilökunnasta on saanut viruksen. Osa heistä on ollut Usuellin ystäviä.

Ihmisten liikkumista on rajoitettu voimakkailla toimilla, jotta viruksen leviämistä kyettäisiin hillitsemään. Usuelli ajattelee, että toimet ovat olleet välttämättömiä.

Poliitikkojen valitseman strategian arvioiminen tulee ajankohtaiseksi myöhemmin.

– Jos ei ole asiantuntija, pitäisi olla nöyrä, hän sanoo.

Tavallisille italialaisille pitäisi lähettää mahdollisimman ehjiä ja yhtenäisiä viestejä, Usuelli sanoo.

– Lombardian presidentin poliittiset näkemykset ovat kaukana omistani. Tuen häntä silti aina kun voin. Kansaa yhdistää se, että kriisissä tukea tulee myös poliittisesta oppositiosta.

Milanolainen lääkäri ja poliitikko Michele Usuelli haluaa nähdä korona-arjessa positiivisia asioita. – Tervehdin vastoinkäymisiä hymyssä suin, hän sanoo.

Uusi rytmi elämään

Usuelli sanoo, että italialaiset ovat ymmärtäneet kriisin vakavuuden. Tasapainoilu henkilökohtaisen vapauden ja terveyden välillä on ollut vaikeaa.

Sosiaalisen elämän kaipuussa Usuellikin on iltaisin yhtynyt yhteislauluun kotikorttelissaan omasta ikkunastaan.

Vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Usuelli on opetellut uudenlaisen rytmin kodin seinien sisäpuolella. Lasten kanssa ei enää mennä ulos puistoon leikkimään, eivätkä perheenjäsenet anna toinen toisilleen pusuja entiseen tapaan.

Usuellin perheessä lapset käyvät kotikoulua.

Perheestään puhuessaan Usuelli nostaa kriisin hyviä puolia. Kotikoulu on lapsille mahdollisuus, sillä näin he oppivat uusien ohjelmistojen käyttöä.

Vaimonsa kanssa Usuelli nukkuu yhä samassa sängyssä – siitä huolimatta, että vaimo on työssäkäyvä sairaanhoitaja.

Kriisistä tuli osa elämää

Aiemmin lääkärin työ on vienyt Usuellia hoitamaan myös sodan nähneitä ihmisiä. Ehkä siksi hän ajattelee yhä olevansa yksi maailman onnekkaimmista ihmisistä. Samaa viestiä hän haluaa jakaa omille lapsilleen.

– Pahoja asioita tapahtuu maailmassa joka päivä. Hyväksyn kriisin osana elämää. En anna viruksen muuttaa asennettani itseäni, perhettäni, ystäviäni tai yhteiskuntaa kohtaan, hän sanoo.

Hengityssuojaimet olivat osa Milanon katukuvaa jo helmikuun lopulla.

Sairastuminen tai hoitoon joutuminen ei ole pelottanut Usuellia, ja riskeihin hän suhtautuu lääkärin järjellä. Kuoleman ei pitäisi tilastojen mukaan hänen perhettään koskettaa.

Sen sijaan että hän paasaisi lapsilleen koronaviruksen aiheuttamista poikkeusjärjestelyistä, hän on päättänyt kuunnella jälkikasvuaan.

– He ymmärtävät oikein hyvin, mikä on asioiden tärkeysjärjestys, Usuelli sanoo.

Kommentoi »