Apu

Suomessa asuva iranilainen Morteza Mohammadi jäi lomallaan jumiin Teheraniin

Suomessa asuva iranilainen Morteza Mohammadi jäi lomallaan jumiin Teheraniin
Koronavirus on sekoittanut arjen ympäri maailman. Yksi heistä on Suomessa asuva iranilainen Morteza Mohammadi, joka jäi sukulaisvierailullaan jumiin Teheraniin.
Julkaistu: 3.4.2020

”Minäkin istuin yksin asunnossani.”

Saavuttuaan maaliskuun puolivälissä Teheranista Helsinkiin iranilainen Morteza Mohammadi, 57, sai puhelimeensa tekstiviestin.

Se tuli sosiaali- ja terveysministeriöltä. Mohammadia kehotettiin pysymään poissa työ-, opiskelu- tai hoitopaikasta kahden viikon ajan.

Mohammadi oli ollut Teheranissa koko alkuvuoden. Yhdessä suomalaisen vaimonsa ja kolmen aikuisen lapsensa kanssa he olivat matkustaneet Iraniin joululomalla.

– Koronavirus on kansainvälinen epidemia, eikä tilanne ole sen parempi Euroopassa, Mohammadi sanoo.

Hänen Teheranissa asuvat vanhempansa ovat sairaita, ja kun muu perhe palasi loman jälkeen Suomeen, Mohammadi jäi Iraniin auttamaan sukulaisiaan.

Auttamisesta tuli nopeasti vaikeaa. Kun Mohammadi yritti setviä vanhempiensa verotusasiaa, verotoimisto lähetti tekstiviestin ja kielsi tulemasta toimistolle. Maasta lähteviä lentoja alettiin perua. Valtiollinen televisio alkoi opettaa lapsia kotikoulussa.

Mohammadi jäi jumiin Teheraniin.

Katujen desinfioitia Shirazissa maaliskuussa.
Messukeskukseen perustettu 2000-paikkainen Iranin armeijan koronasairaala Teheranissa.

Iranista ei päässytkään pois

Mohammadi pyrki useaan otteeseen takaisin Suomeen, mutta yritykset epäonnistuivat. Lentokentän lippuluukulla ilmoitettiin yhä uudestaan ja uudestaan, että Iranista ei pääse pois Mohammadin ostamilla lentolipuilla.

Missään vaiheessa Mohammadia ei kuitenkaan pelottanut – ei sairastuminen eikä sairaalahoitoon joutuminen.

– Koronavirus on kansainvälinen epidemia, eikä tilanne ole sen parempi Euroopassa. Sama resepti toimii joka paikassa: noudata käsihygieniaa ja vältä tungosta, Mohammadi toteaa. Hän on koulutukseltaan mikrobiologi.

Morteza Mohammadi pyrki useaan otteeseen perheensä luo Teheranista Helsinkiin. Maaliskuun puolivälissä yritykset palkittiin.

Teheranissa hän ei huomannut kertaakaan, että kaupan hyllyt olisivat olleet tyhjiä. Missään vaiheessa hän ei hamstrannut ruokaa, ja hänen asuntonsa vesisäiliö toimi automaattisesti moitteetta.

– Tosin joululomalla hankimme hieman kuivamakaroneja. Ajattelin, että jos Yhdysvallat pommittaa kaikki tuotantolaitokset, meillä olisi ruokaa ainakin viikoksi, hän sanoo.

Mohammadi viittaa Iranin ja Yhdysvaltain tulehtuneisiin väleihin. Joulukuussa Yhdysvallat surmasi Iranin korkea-arvoisen kenraalin Qassem Suleimanin, mikä kiristi maiden suhteita entisestään.

Hengityssuojaimet ovat Iranissa tuttu näky.

Teheranissa karanteenia noudatetaan

Mohammadi jännitti, ehtisikö hän vielä Suomessa nähdä tyttärensä, joka oli saanut opiskelupaikan Japanista. Tyttären oli määrä lähteä Japaniin maaliskuun lopulla.

Kävi hyvin, ja Mohammadi pääsi lopulta lentämään Helsinkiin juuri oikeaan aikaan maaliskuun 13. päivänä. Perhe vietti läksiäisiä ystävien kesken Suomessa viikonloppuna juuri ennen kuin hallitus ilmoitti poikkeusoloista.

Maaliskuun lopun tilastojen mukaan Iranissa on ollut yhteensä yli 29 400 koronavirustartuntaa.

Useat valtiojohdon virkamiehet ovat saaneet tartunnan. Iranin ylin syyttäjä ilmoitti niin ikään, että hengityssuojien hamstraaminen on kielletty.

Vapaaehtoistyöntekijät desinfioivat basaaria Teheranissa tiistaina 31. maaliskuuta. Keskiviikkona 1. huhtikuuta Iranissa todettiin 2 987 uutta koronavirustartuntaa. Terveysviranomaisten mukaan koko maan tartuntojen määrä oli tuona päivänä 47 593.

Mohammadin mielestä painokas viesti toimii Teheranissa ja ihmiset ovat noudattaneet niin sanottua kotikaranteenia.

– Minäkin istuin yksin asunnossani enkä ollut juurikaan tekemisissä muiden kanssa. Vanhempiini olin yhteydessä puhelimitse, hän sanoo.

Myös Iranissa on ollut suositus siitä, että vanhojen ihmisten näkemistä pitäisi välttää. Teheranissa asuvia vanhempiaan Mohammadi ei nähnyt enää uudestaan ennen lähtöään Suomeen.

– Puhelimessa äiti sanoi, että ei tarvitse tulla, me olemme jo sanoneet näkemiin.

Kommentoi »