Diabeteslääke laihduttaa ja pitää kilot myös poissa
Diabetes ja painonhallinta
Diabeteslääke laihduttaa ja pitää kilot myös poissa
Diabeteksen hoidossa käytettävä semaglutidi näyttää auttavan painonhallinnassa pitkäkestoisesti.
15Kommenttia
Julkaistu 28.12.2022
Apu Terveys

Diabeteksen hoidossa käytettävä semaglutidilääke voi auttaa laihtumaan ja myös pitämään kilot poissa. Lääkettä pistetään kerran viikossa ihon alle. Semaglutidin tehosta on saatu näyttöä aiemminkin, mutta nyt lääkkeen vaikutukset on osoitettu pitkäkestoisiksi.

Tutkimukseen osallistui 304 ylipainoista tai lihavaa potilasta, joilla oli jokin lihavuuteen liittyvä liitännäissairaus, mutta ei diabetesta. Potilaiden paino­indeksi oli keskimäärin 38,5 ja paino 106 kiloa. Puolet potilaista satunnaistettiin saamaan kahden vuoden ajan 2,4 milli­grammaa semaglutidia pistoksena kerran viikossa. Loput saivat lumevalmistetta ja toimivat verrokkeina. Kaikkia osallistujia tuettiin ja neuvottiin laihduttamisessa sekä liikunnan lisäämisessä.

Kun potilasryhmiä verrattiin hoidon jälkeen, semaglutidia saaneiden paino oli pudonnut noin 15 prosenttia, mutta verrokkien vain hieman alle 3 prosenttia. Semaglutidihoidossa kilot karisivat pääasiassa ensimmäisen vuoden aikana, ja sen jälkeen paino pysyi vakaana.

Laihtumista pidetään merkittävänä, jos potilas pudottaa ainakin 5 prosenttia painostaan. Semaglutidia saaneista tähän ylsi yli 75 prosenttia. Potilaista 62 prosenttia pudotti noin 10 prosenttia kiloistaan ja peräti kolmannes laihdutti 20 prosenttia lähtöpainostaan. Myös verenpaine sekä veren sokeri- ja kolesterolitasot laskivat semaglutidihoidossa.

Hoitoon liittyi jonkin verran haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, ripulia ja ummetusta, mutta ne olivat pääosin lieviä ja ohimeneviä.

Lähde: Nature Medicine

15 kommenttia