Cupra Formentor on takuuvarma klassikko 15 vuoden päästä
Koeajo
Cupra Formentor on takuuvarma klassikko 15 vuoden päästä
Kun käytössä on viisi sylinteriä ja lähes 400 hevosvoimaa, niin kyllä lähtee. Tällä autolla voi myös driftata.
Julkaistu 18.2.2023
Tuulilasi

Cupra Formentor on yksi tämän hetken oudoimmista autoista – nimenomaan myönteisessä mielessä. Sen kori on aika korkea ja auton röyhkeät muodot pullistelevat voimaa. Sivuprofiilissa on jotain samaa kuin hyeenassa, joka sivumennen sanoen on ihan karmea peto. Tämä ei takuulla ole sattumaa.

Komposiittimateriaalista veistetyt etuistuimet sulkevat syleilyynsä. Sivutukea on kerrankin riittävästi.
Takana on melko ahdasta, mutta kovan luokan sportissa tämä on sivuseikka.

Saimme ajoon Formentor VZ5 -mallin. Kyseessä on melkoinen harvinaisuus, sillä näitä autoja tuotiin Suomeen vain kourallinen. VZ tarkoittaa Cupran maailmassa vähän tiukempaa suorituskykyä. Numero viisi kertoo, että moottorissa on viisi sylinteriä. Pata on itse asiassa sama kuin Audi RS3 -mallissa. Pariton sylinteriluku synnyttää tunnetusti ihanat äänet – niin tälläkin kertaa. Auton perässä törröttää neljä pakoputken päätä, joiden viesti on selvä: turha yrittää pysyä kannoilla.

Formentorin ohjaimiin on helppo käydä, sillä istuin on vähän korkeammalla kuin normaalissa henkilöautossa. Kojelautanäkymät ovat sporttiset. Kun lähdin koeajolle, minulle kerrottiin, että tällä Formentorilla voi myös driftata – siis tehdä donitseja ja vetää rytmikkäästi laajoissa luistoissa. Ilmoitin auton luovuttaneelle K-Auton työtekijälle, että jätän nämä driftaukset kyllä nuoremmille.

Tavaratila on pieni, mutta rahtareille löytyy kyllä muitakin vaihtoehtoja kuin Formentor.
Kojelauta on näyttävä. Valtaosa toiminnoista hoidetaan hipaisukytkimillä.

Formentorin ratista löytyy Cupran logolla varustettu nappi. Kun sitä painaa, pakoäänet muuttuvat entistäkin möreämmiksi, ja vaihteisto alkaa suosia normaalia pienempiä vaihteita. Näillä asetuksilla meno on poikamaisen hermostunutta. Tuntuu kuin Formentor oikein anelisi kovaa kaasujalkaa. Kun sen oikeanpuoleisen pedaalin sitten painaa pohjaan, käynnistyy tietynlainen alkuräjähdys. Aski hakee silmään mahdollisimman pienen pykälän, mutta alkaa kuitenkin heti latoa isompaa sisään hengästyttävällä tahdilla. Jos baanaa riittää, vauhti on pian satumaisissa lukemissa. Kiihdytysaika välillä 0–100 km/h kertoo kaiken olennaisen: 4,2 s.

Ajettavuudeltaan Formentor on odotetun erinomainen. Alusta on kova, mutta normiasetuksia käytettäessä menossa on mukana vielä pieni aavistus mukavuutta. Ohjaus on jämäkkä – tosin tuntuma tienpintaan voisi olla parempikin. VZ5 on luonnollisesti nelivetoinen, joten pidon kanssa ei tarvitse taistella: Formentoria voi paiskoa mutkiin niin kovaa kuin sielu sietää ja laki sallii. Torque splitter -järjestelmän ansiosta Formentorin nelivedon voi säätää takapainotteiseksi, jolloin auto käyttäytyy kuin huligaani.

Viisipyttyisen turbokoneen voimat eivät lopu missään tilanteessa. Kaunis bassolaulu tulee kaupan päälle.

Lopuksi pieni valistuspuheenvuoro. Cupra on Seatin itsenäinen alamerkki. Cupran mallit ovat sporttisia ja kiehtovan näköisiä. Katsokaapa nyt vaikka tätä mattaharmaata, kuparin värisin koristein kuorrutettua Formentoria. Ken tällaisella ajaa, saa liikenteessä takuuvarmasti kaikkien kanssaliikkujien jakamattoman huomion.

Cupra Formentor VZ5

 • Moottori Rivi-5, bensiini, turbo
 • Iskutilavuus 2 480 cm3
 • Teho 287 kW (390 hv) / 5 700 r/min
 • Vääntö 480 Nm / 2 250r/min
 • Voimansiirto Neliveto, 7-v. automaatti
 • 0−100 km/h 4,2 s
 • Huippunopeus 250 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 10,2 l/100 km
 • CO2-päästöt 230 g/km
 • Mitat Pituus 4 468 mm, leveys 1 852 mm, korkeus 1 505 mm, akseliväli 2 681 mm, tavaratila 410 l
 • Omamassa 1 608 kg
 • Plussaa Voimakas ja ihanasti laulava moottori, maukas ajettavuus
 • Miinusta Iso kulutus, jos se nyt ketään kiinnostaa
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 64 988 € Mallisto alkaen: 36 357 €

Kenelle?

Tästä todellinen erikoisauto niille kuuluisille erikoismiehille. Keräilyharvinaisuus vailla vertaa.

Kommentoi »