Apu

Koronasta toipunut Baba Lybeck pyöräili 200 kilometriä Turun saariston ympäri: ”Itämeren tilanne on todella huono – Suuri osa elämääni on häviämässä”

Koronasta toipunut Baba Lybeck pyöräili 200 kilometriä Turun saariston ympäri: ”Itämeren tilanne on todella huono – Suuri osa elämääni on häviämässä”
Baba Lybeck on viettänyt koko elämänsä enemmän tai vähemmän merellä. – Se on henkireikäni. Veneilen lähes päivittäin. Se on minulle tärkeä elementti, Baba kertoo.
Julkaistu: 21.8.2020

Koronaan keväällä sairastunut toimittaja Baba Lybeck on päässyt takaisin urheilullisen elämäntavan makuun.

Kesällä jälleen rautaisessa kunnossa ollut Baba ja hänen puolisonsa, muusikko Pekka Lehti pyöräilivät Turun saariston rengasreitin päivässä eli putkeen noin 200 kilometrin matkan.

– Minulla vielä kaatui pyörä tuulessa ja jouduin polkemaan viimeiset 80 kilometriä toiseksi raskaimmalla vaihteella. Eli meillä ei ole enää mitään hätää.

Kesän aikana on tosin nähty, että iso osa ihmisistä ei enää jaksa suhtautua koronaan vakavasti.

– Minun ei tee mieli mennä isoihin yleisötapahtumiin. Sitä on kauhea sanoa, koska olen todella huolissani kulttuurityöntekijöistä. Live Nation Finlandin liikevaihto on pudonnut 98 prosentilla. Leffateattereilla pudotus on ollut samaa luokkaa, teattereista ja konserteista puhumattakaan. Se vaikeuttaa pitkään taiteilijoiden ja muusikoiden elämää.

– Suomi on ainoa maa, joka ei ole pystynyt vähentämään päästöjä Itämereen. Meiltä menee sinne hirveästi päästöjä esimerkiksi maataloudesta, etenkin Saaristomereen.

Itämeren tila huolestuttaa

Korona oli Lybeckille entistä isompi sysäys siihen, että pitää nauttia tästä päivästä. Huomisesta kun ei koskaan tiedä.

– Meillä molemmilla on jo tätä ennen ollut vahva ymmärrys siitä, että asiat voivat muuttua totaalisesti. Siksi meillä on a-, b-, c- ja ö-suunnitelma, ja olemme valmiita muutokseen. Elämme päivän kerrallaan.

Sekin on kirkastunut, miten tärkeää on tehdä itselleen rakkaita asioita. Yksi niistä on suojella merta.

– Olen kasvanut meren äärellä ja viettänyt koko elämäni enemmän tai vähemmän merellä. Se on henkireikäni. Veneilen lähes päivittäin. Se on minulle tärkeä elementti, ja Itämeren tilanne on todella huono.

Pian (27.8.) vietetään Itämeripäivää, joka on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmisiä tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi.

Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

– Suomi on ainoa maa, joka ei ole pystynyt vähentämään päästöjä Itämereen. Meiltä menee sinne hirveästi päästöjä esimerkiksi maataloudesta, etenkin Saaristomereen. Viime talvi oli todella paha fosforivalumien vuoksi, koska sää oli niin leuto ja vettä tuli niin paljon.

– Jo minun elinikäni aikana on tullut sinilevää, mikä estää rannoilla olemisen ja merestä nauttimisen loppukesästä melkein kokonaan. Se on ihan järkyttävää. Yksi suuri osa elämääni on häviämässä.

Itämeri tarvitsee apua – Nyt on aika toimia

Yksi ratkaisu päästöjen vähentämiseen olisi peltojen kipsitys. Kipsin avulla fosfori säilyy kasvien käytettävissä eikä huuhtoudu peltomaasta vesistöihin.

– Suurien sikaloiden lannat on aikaisemmin levitetty suoraan pelloille, mitä enää ei onneksi juurikaan tapahdu. Lannat voitaisiin esimerkiksi kerätä biopolttolaitokseen. Keinoja on, mutta muutokset tapahtuvat kovin hitaasti.

Lybeckistä tuntuu kauhealta, että meri menee jatkuvasti huonompaan kuntoon.

– Jo minun elinikäni aikana on tullut sinilevää, mikä estää rannoilla olemisen ja merestä nauttimisen loppukesästä melkein kokonaan. Se on ihan järkyttävää. Yksi suuri osa elämääni on häviämässä. Lapsillani tai mahdollisilla lapsenlapsillani ei ole enää sitä mahdollisuutta, mikä minulla oli nuorena.

– En ole missään asiassa ehdoton, mutta kaupasta saa nykyään niin mahtavia kasvispohjaisia proteiinituotteita, että kenellekään ei pitäisi olla mikään ongelma syödä vegaanisesti.

Arjen valintoja Itämeren hyväksi

Vaikka uutiset merien saastumisesta voivat tuntua ylivoimaisilta, aina on keinoja.

– Epätoivosta ei ole koskaan hyötyä. Onneksi ihmiset ovat hiljalleen heräämässä siihen, että nyt on viimeiset hetket ryhtyä toimeen. Päätöksentekoon pitäisi saada vauhtia.

Jokainen voi tehdä joka päivä pieniä tekoja, jotka vaikuttavat ympäristöön myönteisesti.

– Muovin käyttöä voi välttää parhaansa mukaan. Yksinkertaisinta on olla laittamatta mereen mitään. Ei edes heitä herneenpalkoa. Pesuaineissa kannattaa valita sellainen merkki, joka ei rasita merta. Ja mahdollisuuksien mukaan suosia roskakalan eli pienen särkikalan syömistä. Nämä ovat valintoja, joita itse teen.

Lybeck valitsee myös kosmetiikan seurausten perusteella.

– Pyrin vähentämään sellaisten vaatteiden käyttöä, joissa on mikromuovia. Siksi ostan vain harvoin uusia urheiluvaatteita. Onneksi on vaatevalmistajia, joiden tuotteissa on käytetty kierrätettyä muovia.

Ruuan suhteen Lybeck on miehensä kanssa fleksaaja.

– Tyttäremme on ollut jo vuosia vegaani, joten olemme kotona vegaaneja. Syön mieluusti kalaa tarjottuna, mutta lihaa tai kanaa ei tee enää mieli. Välillä käymme salaa tyttäreltä sushilla. En ole missään asiassa ehdoton, mutta kaupasta saa nykyään niin mahtavia kasvispohjaisia proteiinituotteita, että kenellekään ei pitäisi olla mikään ongelma syödä vegaanisesti.

– Haluan antaa äänen tai tilan julkisuudessa tahoille, jotka eivät sitä muuten saa. Polarisoituminen ja omassa kuplassa oleminen ovat vain lisääntyneet ja siksi on tärkeää nostaa vaiettuja asioita esille.

Elokuva suomalaisesta transnaisesta kansainväliseen levitykseen

Meren lisäksi Lybeckin intohimo on tuottaa elokuvia, jotka resonoivat hänen sydämessään. Yksi valmistui talvella.

Hänen esikoistuotantonsa, Susani Mahaduran ohjaama Kelet kertoo mustan suomalaisen transnaisen kasvutarinan.

– Kelet pääsi juuri kansainväliseen levitykseen ja on ollut saatavilla heinäkuusta lähtien iTunesissa, Amazonilla, AppleTV:ssä ja GooglePlayssa. Se on hieno juttu, ja olen saanut kiittäviä viestejä transyhteisöiltä ympäri maailmaa.

Lybeck tuottaa elokuvia ainoastaan aiheista, joita hän pitää itse tärkeinä ja joihin hän itse uskoo.

– Lähtökohtani on se, että haluan antaa äänen tai tilan julkisuudessa tahoille, jotka eivät sitä muuten saa. Polarisoituminen ja omassa kuplassa oleminen ovat vain lisääntyneet ja siksi on tärkeää nostaa vaiettuja asioita esille. ●

Barbara ”Baba” Lybeck

  • Syntyi: 26. joulukuuta 1966 Paraisilla.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Perhe: puoliso Pekka Lehti ja kaksi aikuista lasta.
  • Harrastaa: triathlonia, maratonharjoittelua ja painonnostoa.
  • Ajankohtaista: Itämeripäivä 27.8., Viiden jälkeen (MTV3) 31.8. lähtien.

2 kommenttia