Keväällä koronan sairastanut Baba Lybeck: "Minulla on edelleen välillä hajuharhoja"
Puheenaiheet
Keväällä koronan sairastanut Baba Lybeck: "Minulla on edelleen välillä hajuharhoja"
Koronan keväällä sairastanut toimittaja Baba Lybeck suhtautuu virukseen edelleen äärimmäisen vakavasti. Nyt hän on kunnossa, mutta kärsii yhä koronan aiheuttamista aistiharhoista.
2Kommenttia
Julkaistu 20.8.2020
Apu

Maaliskuussa ambulanssi kaarsi Baba Lybeckin, 53, kotioven eteen.

Korona-ambulanssi oli tullut hakemaan Lybeckin ja hänen muusikkomiehensä Pekka Lehden sairaalaan. Lieväoireinen tuottaja ja juontaja suuntasi koronatestiin, huonossa kunnossa ollut Lehti puolestaan kiidätettiin osastolle saamaan antibiootteja ja lisähappea.

– Silloin tuntui siltä, että tilanne voi mennä mihin suuntaan vain, Lybeck pohtii.

Ironman-kilpailuissakin ollut erittäin kovakuntoinen Lehti olisi sairaalassa seuraavan seitsemän päivän ajan saamassa hoitoa hypoksiaan eli hapenpuutteeseen, vatsaoireisiin, korkeaan kuumeeseen ja bakteeritulehdukseen.

"Koronavirus tulee tuskin koskaan häviämään maan päältä kokonaan, joten sen kanssa vain täytyy pystyä elämään."

Lybeck oli myös saanut koronatartunnan, mutta selvisi miestään vähemmillä oireilla.

Korona herätti ihmisissä suurta mielenkiintoa ja läheisissä tietysti huolta.

– Meistä tuli muka asiantuntijoita, vaikka emme sellaisia tietenkään ole. Meiltä kysyttiin kysymyksiä, joihin meillä ei ole vastauksia.

Pienikin ylämäki tuotti vaikeuksia

Kun mies lopulta pääsi kotiin, hän alkoi hissukseen kohentaa kuntoaan valmentaja Antti Hagqvistin ohjeilla. Aluksi kävelyä oli vain 10 minuuttia neljä kertaa päivässä. Myös Baba huomasi kunnon heikentyneen merkittävästi.

– Lähdimme kehittämään kuntoa takaisin hyvin pienesti. Etenkin Pekka, joka oli ollut todella huonossa kunnossa sairaalahoidossa.

Vaativaa triathlon-lajia harrastava pariskunta noudatti kunnon palauttamisen ohjeita tiukasti.

– Ihan pienen kumpareen, ei edes mäen, kohdalla jouduin olemaan Pekan tukena. Siitä se sitten lähti. Nyt hän on ihan kunnossa, yksi jälkitutkimus on vielä edessä.

"Suhtaudun siihen niin, että se on tauti joka pysyy"

On elokuu ja persikkaiseen mekkoon sonnustautunut nainen kipittää Isoisänsiltaa Helsingin Kalasatamassa lenkkarit jalassa sellaista tahtia, että lyhytjalkaisemmat jäävät jälkeen.

Baba Lybeck riisuu tossut jalastaan ja hyppää varpaisillaan ketterästi kalliolta rantakivelle poseeraamaan. Takana on erikoinen kevät ja kesä, jonka koettelemuksista hän on toipunut hämmentävän nopeasti.

"Jos moottoripyörä ajaa ohi, en haista aluksi sitä bensan käryä vaan käsidesin. Tulkitsen sen jostain syystä toiseksi asiaksi. Myös tilli haisee käsidesille."

– Palasin töihin heti karanteenin jälkeen huhtikuun alussa viikko siitä, kun Pekka pääsi sairaalasta.

Koronan toinen aalto on jo täällä, mutta Lybeck ei halua murehtia turhia.

– Suhtaudun siihen niin, että se on tauti joka pysyy. Koronavirus tulee tuskin koskaan häviämään maan päältä kokonaan, joten sen kanssa vain täytyy pystyä elämään. Näin epämääräinen ja kytevä tauti herättää ymmärrettävistä syistä pelkoa, koska se kulkee aalloittain.

"Nyt kun tiedämme koronan vaarallisuuden, suhtaudumme siihen äärimmäisen vakavasti"

Jos töitä ei oteta lukuun, nyt on aika pysyä kotona. Se ei ole ongelma.

– Meitä se ei ahdista, meillä on ihana koti. Korona-aika sopii meidän elämäntapaamme, jos tästä jotain positiivista pitää etsiä.

Tavallaan tänään korona tuntuu Lybeckille jo menneeltä jutulta, mutta toinen aalto pitää hänet edelleen varpaillaan.

– Luen edelleen kaiken mitä koronasta kerrotaan. Esimerkiksi se on epäselvää, kuinka pitkäksi aikaa immuniteetti kantaa. Nyt kun tiedämme miten vakava ja vaarallinen tauti se on, suhtaudumme siihen äärimmäisen vakavasti.

"Ilmeisesti päässäni on koronan jälkitautina neurologiset kytkennät pielessä. Korona on vahingoittanut jotain."

Kasvomaskia Lybeck käyttää julkisissa kulkuvälineissä suositusten mukaan suojellakseen läheisiään, joille tauti voi olla todella vaarallinen.

– Vasta-ainetesteissä en ole käynyt. Ensin arveltiin, että immuniteetti kestäisi puoli vuotta, jopa kaksi vuotta. Kesällä tutkimuksissa todettiin, että kolmen kuukauden jälkeen vasta-aineita ei ehkä enää ole. Onneksi toistaiseksi vain hyvin harva jo koronan sairastunut on saanut sen mahdollisesti uudestaan. Sekin on epäselvää, onko kyseessä kuitenkin sama tauti, joka on vain jatkunut pidempään.

Korona toi pitkäkestoiset hajuharhat

Lievempänä koronan sairastanut Lybeck kärsii sairauden aiheuttamista hajuharhoista.

– Haistan asioita väärin. Saatan esimerkiksi haistaa tupakansavua, vaikka sitä ei ole missään lähistöllä.

Kesällä Lybeck huomasi, että kaupoissa oleva käsidesin haju on epämiellyttävä.

– Se on jäänyt jotenkin hajumuistiini ja jos moottoripyörä ajaa ohi, en haista aluksi sitä bensan käryä vaan käsidesin. Tulkitsen sen jostain syystä toiseksi asiaksi. Myös tilli haisee käsidesille.

Kun Lybeck ajattelee asiaa tarkemmin ja kaivelee hajumuistiaan, oikea aine löytyy kyllä.

– Se vaatii kuitenkin aivotyötä. Luin tästä tarkemmin ja ilmeisesti päässäni on koronan jälkitautina neurologiset kytkennät pielessä. Korona on vahingoittanut jotain. Hajuharha ei onneksi ole millään lailla vaarallista tai vaikuta elämään.

Koronan ensimmäisen aallon jälkeen ihmiset ovat vasta alkamassa huomata viruksen aiheuttamia jälkitauteja. Joillain toipuminen on täydellistä, toisille jää monenlaisia oireita.

Haju- tai makuaistin menetys on yksi tyypillisistä koronan oireista, eikä kukaan osaa sanoa, kuinka pitkään ihminen saattaa niistä kärsiä.

– Omalla kohdallani viinimarjat maistuivat ensin käsidesille, mutta nyt saan jo hyvän maun sieltä esiin.

Otsikkoa muutettu 20.8.2020 klo 13:25.

2 kommenttia