Astra Zenecan kiistelty rokote – Professori laski: ”On tuhat kertaa harvinaisempaa saada Astra Zenecasta veritulppa kuin saada syöpä”
Puheenaiheet
Astra Zenecan kiistelty rokote – Professori laski: ”On tuhat kertaa harvinaisempaa saada Astra Zenecasta veritulppa kuin saada syöpä”
– Voi sanoa, että on tuhat kertaa ­harvinaisempaa saada Astra Zenecasta veritulppa kuin saada syöpä, sanoo teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen Helsingin yliopistosta.

Euroopan lääkeviraston lukujen perusteella riski saada laskimotukos Astra Zenecan koronarokotteesta on noin yksi sadastatuhannesta, muuta tavallisen ihmisen on vaikea hahmottaa todennäköisyyksiä, sanoo Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen.

– Olemme metsästäjä-keräilijöitä alun perin. Monimutkaisten lukujen pyörittely ei ole luontaista toimintaa ihmisaivoille.

Siltanen kehottaa tekemään ajatus­kokeen: kuvittelemaan kaksi miljoonakaupunkia, joissa toisessa kaikki asukkaat rokotetaan Astra Zenecan rokotteella ja toisessa ei ketään. Covid-19-tauti riehuu kummassakin kaupungissa.

Miljoonakaupungissa, jossa kaikki rokotetaan, 10 ihmistä saa laskimo­tukoksen. Heistä arviolta kaksi kuolee, mutta rokotteen ansioista kukaan ei saa koronavirustaudin vakavaa muotoa.

Samaan aikaan covid-19 leviää kaupungissa, jossa ihmisiä ei rokoteta. Jos ajatellaan, että tartuntojen ilmaantuvuusluku tässä kaupungissa olisi noin 200, yhteensä 2 000 ihmistä saisi covid-19 taudin.

Matemaattinen malli puhuu rokotteen puolesta

Koronavirustaudin absoluuttista kuolleisuusprosenttia on vaikea arvioida, mutta Siltasen valistunut arvio on, että noin prosentti taudin saaneista menehtyy. Tällöin rokottamattomien kaupungissa 20 kuolisi koronaan.

Osa sairastuneista saa taudista pitkäaikaisia harmeja. Korona­virustautiin liittyy niin ikään merkittävä riski veren hyytymishäiriöistä.

Loppu­tulos on, että rokottamattomien kaupungissa kuolleiden määrä on kymmenkertainen verrattuna rokotettujen kaupunkiin.

– Lukujen valossa on ihan selvää, että rokote kannattaa ottaa.

– Suomen luvut ovat tällä hetkellä (14.4.) sellaisia, että aina kannattaa ottaa Astra Zenecan rokote ennemmin kuin olla ottamatta, hän sanoo.

Riski konkretisoituu myös, kun sitä ­vertaa muihin vakaviin riskeihin. Vuonna 2018 yksi ihminen 161:sta sai Suomessa syövän.

– Voi sanoa, että on tuhat kertaa ­harvinaisempaa saada Astra Zenecasta veritulppa kuin saada syöpä.

Taustaa:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi 14. huhtikuuta, että Astra Zenecan Vaxzevria-koronarokotetta ei edelleenkään anneta alle 65-vuotiaille. Syynä ovat veren hyytymishäiriöt, joilla voi olla yhteys rokotteeseen.

Päivitetty 28.4. – Ilmestynyt 20.4.2021

Kommentoi »