
Säilykeananas ei vedä vertoja tuoreelle hedelmälle – Näin sen nestettä poistava vaikutus toimii
Ananaksen sisältämä bromelaiinientsyymi nopeuttaa proteiinipitoisen ruoan sulamista. Siksi mehukas hedelmä sopii hyvin lihan ja siipikarjan kaveriksi.
Etelä-Amerikan intiaanien viljelemä ”mäntyomena” päätyi Eurooppaan jo Kristoffer Kolumbuksen matkassa. Vaikka tuoreen ananaksen käsittely vaatii viitseliäisyyttä, vaiva kannattaa. Ananas on terveellinen herkku, joka maistuu niin grillattuna, jälkiruoissa kuin sellaisenaankin.
Ananas sisältää runsaasti C-vitamiinia ja mangaania sekä muun muassa B-ryhmän vitamiineja, kaliumia ja kuitua. Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että sen syöminen saattaisi vahvistaa vastustuskykyä sekä vähentää syöpäriskiä, nivelrikkokipuja ja kehon tulehdustilaa.
Ananas sisältää myös bromelaiinientsyymiä, joka nopeuttaa proteiinipitoisen ruoan sulamista. Siksi ananas sopii hyvin lihan ja siipikarjan kaveriksi. Bromelaiinia käytetään teollisuudessa yleisesti lihan mureuttamiseen, ja sitä myydään lisäravinteena. Tutkimukset ovat osoittaneet, että bromelaiini voi vähentää tulehdusta, turvotusta ja kipua rankan liikuntasuorituksen tai leikkauksen jälkeen.
Kansanperinteessä ananasta on käytetty muun muassa epäsäännöllisten kuukautisten, vatsavaivojen ja keuhkopöhön hoitoon. Osa muistanee myös ananasdieetin, joka perustui ainakin osin hedelmän diureettisiin eli nestettä poistaviin vaikutuksiin. Tosin nesteiden liikkeelle lähtö saattaa johtua lähinnä siitä, että suuri osa ananaksesta on vettä – joka toki poistuu elimistöstä ennen pitkää.
Voiko ottaa purkista?
Säilykeananas on edullista, mutta ei yhtä ravinteikasta kuin tuore hedelmä. Ananaksen C-vitamiinipitoisuus putoaa purkituksessa peräti 75 prosenttia ja kaliumin määrä noin 40 prosenttia. Myös bromelaiinin määrä vähenee selvästi.
Säilykeananas on toki karamelleja parempi vaihtoehto makean nälkään, mutta se ei korvaa ruokavaliossa tuoreita marjoja ja hedelmiä. Ananaksen ja pizzan liitto taas on puhtaasti makuasia, mutta säilykehedelmän lisääminen ei muuta rasvaista ja suolaista herkkua terveelliseksi.
Kuori ei kerro kypsyydestä
Ananaksen kypsyyttä ei voi päätellä kuoren väristä, sillä se ei muutu poimimisen jälkeen. Syöntikypsä hedelmä joustaa hiukan painettaessa, ja sen lehdet irtoavat helposti. Huoneenlämmössä ananas kypsyy 1–2 päivässä. Kypsä hedelmä kannattaa säilyttää jääkaapissa.
Lähteet: satokausi.fi, healthline.com ja fineli.fi.
