
Älä tee tätä virhettä raa'an avokadon kanssa – Ja varo nettivinkkejä
Menikö puolet avokadopussista taas kompostiin, koska hedelmät muuttuivat raaoista pilaantuneiksi kypsymättä välissä? Selvitimme, mistä se johtuu ja miten avokadon säilytys voi auttaa minimoimaan hävikin.
Avokadon säilytys aiheuttaa monelle päänvaivaa. Ostit pussillisen avokadoja, mutta puolet niistä pilaantuivat jo ennen kypsymistä? Et ole kokemuksen kanssa yksin. Välillä vastaan tulee avokadoja, jotka ovat huonoja jo kovinakin tai eivät missään vaiheessa muutu syöntikelpoisiksi. Netti on täynnä ohjeita avokadon oikeasta kypsyttämisestä, mutta vaikka niitä noudattaisi prikulleen ja kypsyysastetta seuraisi tarkasti, seurauksena saattaa silti olla epäonnistuminen. Mistä se johtuu – ja mitä järkeä on rahdata ulkomailta ruokaa, josta ei saa syöntikelpoista kovallakaan yrittämisellä?
Avokado ei kypsy puussa, vaan vasta poimittuna, viileässä huoneenlämmössä. Avokadot jäähdytetään ja kuljetetaan Suomeen lämpösäädellyssä kuljetuksessa.
Tuotelaatupäällikkö Riikka Nummi S-ryhmän marketkaupasta kertoo, että kasvisten kypsymiseen ja säilyvyyteen vaikuttavat sekä kukinnan ja kasvun aikaiset sääolot että tuotteiden käsittely.
Raaka hedelmä usein näyttää ja tuntuu hyvältä laaduntarkastuksissa, mutta heikkojen sääolojen vaikutus ja huono käsittely saattavat tulla näkyviin vasta kypsyvässä hedelmässä. Siksi voi käydä niin, että jotkut tuotteet näyttäytyvät huonolaatuisina joko myymälässä tai vasta asiakkaan kotona.
”Mikäli avokadot on poimittu selkeästi liian raakoina, edes pidempi kypsytysohjelma ei välttämättä kypsytä hedelmää kunnolla.”
Keskon osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen kertoo puolestaan, että yleisesti avokadon kypsyminen on riippuvaista hedelmän sisäisestä öljypitoisuudesta sadonkorjuuhetkellä. Korkea öljypitoisuus takaa sen, että hedelmä kypsyy yleensä tasaisemmin ja varmemmin. Avokadon öljypitoisuus nousee kauden edetessä kun hedelmä on vielä puussa, eli alkukauden tuotteissa öljypitoisuus on aina matalampi kuin kauden viimeisissä.
– Mikäli avokadot on poimittu selkeästi liian raakoina, edes pidempi kypsytysohjelma ei välttämättä kypsytä hedelmää kunnolla.
Moni ostaa pussiavokadoja niiden hinnan vuoksi, sillä yksittäin myytävät ovat kalliimpia. S-ryhmän Nummi kertoo, että verkkopussin avokadot ovat kokoluokaltaan hieman pienempiä, mutta muita eroja niissä ei laadullisesti ole S-ryhmässä myytävään irtoavokadoon verrattuna.
– Kilohinnaltaan ne verkkopussissa myytävät ovat edullisempia kuin irtona myydyt muun muassa siksi, että ne läpikäyvät vähemmän vaiheita ennen kuin päätyvät myyntiin.
S-ryhmän valtakunnallisissa valikoimissa myynnissä olevat irtoavokadot esikypsytetään, eli avokadojen kypsyminen sysätään uudelleen käyntiin kuljetusmatkan jälkeen. Silti nämäkin esikypsytetyt avokadot pitää kypsyttää kotona ja se kestää yleensä muutaman päivän. Nummen mukaan suoraan syöntikypsää avokadoa ei ole myynnissä S-ryhmän valtakunnallisissa valikoimissa tällä hetkellä lainkaan.
Keskon Karttunen kertoo, että K-ryhmän valikoimassa niitä on.
Ongelmien syynä voi olla sieni-itiöt tai alhainen öljypitoisuus.
Entä avokadot, jotka kokeiltaessa tuntuvat täydellisiltä, mutta sisältä löytyykin pitkiä, ruskeita kuitumaisia nauhoja? Nummen mukaan avokadon ruskeille ”kuiduille” voi olla muutamia syitä. Kyseessä saattaa olla sieni-itiöiden aiheuttamat muutokset tai avokadojen säilytys liian kylmässä liian pitkään.
Sieni-itiöt pääsevät avokadoihin jo niiden kasvaessa puissa lämpimissä olosuhteissa. Pieni määrä itiöitä on aina ilmassa ja kasvien pinnoilla, eikä näistä ole haittaa. Vasta kun olosuhteet hedelmän kypsyessä ovat suotuisat, ne kasvavat nopeasti ja vähitellen pilaavat hedelmän.
Keskon Karttunen kertoo, että avokadon ”kuituisuutta” ilmenee enemmän nuorien kasvustojen hedelmissä sekä silloin, jos sadonkorjuun aikana hedelmän öljypitoisuus on ollut liian matala. Ylikypsässä avokadossa nämä kuidut alkavat joskus tummua. Kuituisuus ei estä avokadon syömistä, mutta jos kuidut ovat selkeästi ruskeita ja pilaantuneen näköisiä, avokadoa ei kannata syödä.
”Raaka avokado voi saada kylmävaurioita jo alle +4 lämpötilassa.”
Syöntikypsiä avokadoja suositellaan säilytettävän jääkaapissa, mutta raakoja avokadoja on parempi pitää huoneenlämmössä.
– Raaka avokado voi saada kylmävaurioita jo alle neljän asteen lämpötilassa. Raa’an avokadon kypsymistä voi pyrkiä nopeuttamaan säilyttämällä avokadoja esim. banaanin tai omenan kanssa samassa paperipussissa muutaman päivän ajan huoneenlämmössä. Tällöin hedelmästä erittyvä etyleeni auttaa avokadoja kypsymään hieman nopeammin, Karttunen vinkkaa.
Kypsymisen jälkeen avokado säilyy jääkaapissa pari päivää.
Karttunen korostaa, että on tietysti kaikkien kannalta harmillista, jos kaupasta ostettu tuote paljastuukin kotona pilaantuneeksi. Avokado on suhteellisen herkkä hedelmä, ja kypsyysastetta voi joskus olla vaikea arvioida kaupassakin.
– Lisäksi eri alkuperämaiden avokadojen kuorissa on eroja. Toisissa kuori on hyvinkin kiinteä, vaikka hedelmä olisi syöntikypsä, ja toisissa kypsyys on helpompi todeta puristamalla hedelmää hellästi. Jos tuotteen laatu ei vastaa odotuksia, pyydämme asiakkaitamme aina olemaan yhteydessä joko tuotteen ostopaikkaan tai Keskon kuluttajapalveluun mahdollisen hyvityksen tiimoilta.
Nettivinkkien mukaan raa’an avokadon voi kypsentää myös uunissa. Pitääkö se paikkansa?
– Netistä löytyy ohjeita avokadon kypsentämiseen uunissa, mutta myös kommentteja, että hedelmän rakenne ja maku kärsii. Toki sillä saadaan avokadon hedelmäliha pehmeäksi, mutta lopputulos ei ole sama kuin normaalissa kypsymisprosessissa, Keskon Karttunen huomauttaa.
Ja vielä, onko järkevää rahdata maasta toiseen ruokaa, josta jopa tuntuva osa on lopulta syömäkelvotonta?
– Tuoreiden kasvisten toimitusketjussa syntyy aina jonkun verran hävikkiä. Tätä ruokahävikkiä pyrimme minimoimaan jokaisessa ketjun vaiheessa. Tähän työhön osallistuvat viljelijät, kuljetus ja myymälä kukin optimoimalla omaa osuuttansa, S-ryhmän Nummi vastaa. Kun avokadon säilytys on toteutettu huolella, hävikki vähenee entisestään.