Päihdetyö meni pimeään verkkoon – Tor-verkossa käydään myös huumekauppaa – "Osa myyjistä tarjoaa kotiinkuljetusta"
Puheenaiheet
Päihdetyö meni pimeään verkkoon – Tor-verkossa käydään myös huumekauppaa – "Osa myyjistä tarjoaa kotiinkuljetusta"
Tor-verkosta voi tilata huumeita nopeasti vaikka kotiovelle. A-klinikkasäätiö tarjoaa siellä haittoja vähentävää terveysneuvontaa.
Julkaistu 7.12.2020
Apu

Laittomia huumeita on kokeillut elämänsä aikana 900 000 suomalaista. Edellisen vuoden aikana niitä on käyttänyt 300 000. Huumeiden käyttö on yleistynyt koko 2000-luvun ja kasvaa yhä, kertoo A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki.

– Päihdekäyttäjien mahdollisuudet saada terveys- ja päihdepalveluita ovat silti heikot.

Jotta apu tavoittaisi huumeiden käyttäjät, A-klinikkasäätiön Verkko-Vinkki on antanut terveysneuvontaa Tor-verkossa kaksi ja puoli vuotta.

Pimeäksi verkoksi kutsutussa Tor-verkossa liikenne kulkee salattuna ja satunnaista reittiä eri palvelimien kautta, jolloin tieto siitä, kuka selaa verkkosivustoja, katoaa. Tor-verkossa voi vaikkapa lukea ihan tavallisia uutissivustoja, mutta myös käydä rikollista keskustelua ja kauppaa huumeilla.

Huumekauppaa netissä

Tor-verkossa toimii useita huumaus­aineiden kauppapaikkoja suomeksi. On markkinapaikkoja, joissa ostot tehdään kuin perusverkkokaupassa ja maksetaan bitcoineilla. Myyjät postittavat huumeet tai piilottavat ne maastokätköön. Ostaja voi antaa arvion myyjästä sivustolla.

Lisäksi on niin sanottuja kuvalautoja, joilla myyjät ilmoittavat. Ostaja sopii myyjän kanssa kaupoista Wickr-pikaviesti­sovelluksessa, jossa osapuolet pysyvät anonyymeina. He voivat sopia tapaavansa vaikka kadunkulmassa.

– Osa myyjistä tarjoaa myös kotiinkuljetusta. Voi olla, että päihde on tuotu kotiovelle jo tunnissa, kertoo projektikoordinaattori Juho Sarvanko Verkko-­Vinkistä.

Verkko-Vinkillä oli oma keskustelualue Torilauta-sivustolla, jossa käytiin aktiivisesti huumekauppaa, kunnes sivusto sulkeutui marraskuussa. Ennen sitä Verkko-­Vinkki ehti vastata yli 400 yhteydenottoon.

– Meiltä kysytään paljon päihteiden yhteiskäytöstä ja siitä, onko turvallista käyttää päihdettä tietyn lääkkeen kanssa. Jos päihde aiheuttaa ummetusta, kysytään, millaisilla elämäntapamuutoksilla saa helpotusta, Sarvanko kertoo.

Kysymyksiä tulee myös C-hepatiitista, huumeidenkäytön vähentämisestä, vieroituksesta sekä siitä, mistä saa apua ja palveluja.

Verkko-Vinkki jatkaa ­terveysneuvontaa Tor-verkossa. Sinne syntyi nopeasti Torilaudan korvaavia sivuja.

Kommentoi »