Tuulilasi

Viron rekisterissä olevien autojen käyttö Suomessa

Viron rekisterissä olevien autojen käyttö Suomessa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tätä on kyselty sinulta usein eri muodossa enkä löydä googlella mitään mikä koskisi suoraan minua eli: kysyisin kahdesta eri asiasta:

Asia nr.1: Henkilö X omistaa eestiin rekisteröidyn auton ja henkilö X asuu myös eestissä sekä on eestin kansalainen. Auton käyttäjänä on henkilö Y joka on myös eestin kansalainen, mutta asuu suomessa vakituisesti ja käyttää autoa. Henkilö X ja Y on sukua toisilleen. *Onko toiminta laillista ja jos ei niin miten tulli/poliisi puuttuu asiaan?

Asia nr.2: Oletetaan että kyseessä on sama tapaus, mutta jatkona se että henkilö Z joka on sukua kummallekin ajaa autoa. Hän ei siis ole edes käyttäjänä rekisteriotteessa. Henkilö Z on myös eestin kansalainen ja asuu vaikituisesti suomessa. *Onko toiminta laillista ja jos ei niin miten tulli/poliisi puuttuu asiaan? Olisiko vastaus myös mahdollista saada sähköpostiini.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eestillä tarkoittanet etelänaapuriamme Viroa, jonka nimi maan omalla kielellä on Eesti mutta suomeksi Viro. No, asiaan.

Molempiin kysymyksiin löytyy yksiselitteinen vastaus autoverolaista:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941482

6 luku

Väliaikainen veroton käyttö

31§

Väliaikaisesti 2 §:n 2 momentin nojalla maahantuotua ajoneuvoa ei saa myydä, vuokrata tai muutoin luovuttaa eikä antaa käytettäväksi Suomessa vakinaisesti asuvalle, ellei ajoneuvosta ole suoritettu autoveroa.

Eli kansalaisuus ei ratkaise vaan se, missä asuu vakinaisesti. Suomessa vakinaisesti asuva saa ajaa ulkomaille rekisterröityä autoa vain, jos auton ulkomailla vakituisesti asuva haltija istuu kyydissä.

Näitä määräyksiä rikotaan todella paljon, Muutenhan ei ole selitettävissä se valtava Viron rekisterissä olevien autojen määrä, joka Suomessa pyörii. Viroon rekisteröityjä autoja seisoo jatkuvasti runsaasti asuinalueiden parkkipaikoilla. On toki joukossa myös Venäjän rekisterissä olevia autoja. Tullin pitäisi valvoa asiaa, mutta aika vähäiseksi valvonta on jäänyt. Ehkä syksyllä alkava automaattinen kameravalvonta alkaa purra tähän. Jos näin käy,  Tulli alkaa takavarikoida väärin perustein Suomessa pyöriviä autoja oikein toden teolla.

Julkaistu: 27.7.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.