Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Hävittääkö pakastaminen vihannesten vitamiinit?

24.8.2025 Apu
Kysymys

Onko pakastetuissa vihanneksissa jäljellä yhtä paljon vitamiineja kuin tuoreissa? Pakasteita on helpompi käyttää kuin tuoreita, mutta ovatko ne yhtä terveellisiä?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Pakastevihanneksissa on lähes yhtä paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja fytokemikaaleja kuin tuoreissa vihanneksissa. Pakastaminen rikkoo kasvien solurakenteita, kun niiden sisältämä vesi jäätyy, mutta tämä ei vaikuta ravintoaineiden pitoisuuksiin. Pakastetut kasvikset eivät ole yhtä rapeita tai täydellisen värisiä ja muotoisia kuin tuoreet, mutta niissä on jäljellä vielä noin 85–95 prosenttia ravintoaineista ja fytokemikaaleista.

Ravintoainepitoisuuksien kannalta pakastusta tärkeämpää on se, mitä vihanneksille tapahtuu ruoanvalmistuksessa. Runsaassa vedessä keittäminen, hapelle altistuminen jääkaappisäilytyksessä ja valoaltistus vähentävät haihtuvien vitamiinien pitoisuutta pakastusta enemmän. Esimerkiksi parsakaalin keittäminen runsaassa vedessä voi vähentää noin 50 prosenttia sen sisältämästä folaatista eli B9-vitamiinista ja C-vitamiinista. Sen sijaan höyryttäminen, wokkaus ja mikrouunissa kypsennys säilyttävät vitamiinit 80–95-prosenttisesti.

Kannustan käyttämään pakastevihanneksia ja välttämään valmistuksessa runsaassa vedessä keittämistä. Kasvikset kannattaa syödä heti ruoanvalmistuksen jälkeen.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, yleislääketiede, terveys ja hyvinvointi.
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse Apu-klinikka, Apu, 00081 A-lehdet.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt