Onko pakastetuissa vihanneksissa jäljellä yhtä paljon vitamiineja kuin tuoreissa? Pakasteita on helpompi käyttää kuin tuoreita, mutta ovatko ne yhtä terveellisiä?

Pakastevihanneksissa on lähes yhtä paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja fytokemikaaleja kuin tuoreissa vihanneksissa. Pakastaminen rikkoo kasvien solurakenteita, kun niiden sisältämä vesi jäätyy, mutta tämä ei vaikuta ravintoaineiden pitoisuuksiin. Pakastetut kasvikset eivät ole yhtä rapeita tai täydellisen värisiä ja muotoisia kuin tuoreet, mutta niissä on jäljellä vielä noin 85–95 prosenttia ravintoaineista ja fytokemikaaleista.
Ravintoainepitoisuuksien kannalta pakastusta tärkeämpää on se, mitä vihanneksille tapahtuu ruoanvalmistuksessa. Runsaassa vedessä keittäminen, hapelle altistuminen jääkaappisäilytyksessä ja valoaltistus vähentävät haihtuvien vitamiinien pitoisuutta pakastusta enemmän. Esimerkiksi parsakaalin keittäminen runsaassa vedessä voi vähentää noin 50 prosenttia sen sisältämästä folaatista eli B9-vitamiinista ja C-vitamiinista. Sen sijaan höyryttäminen, wokkaus ja mikrouunissa kypsennys säilyttävät vitamiinit 80–95-prosenttisesti.
Kannustan käyttämään pakastevihanneksia ja välttämään valmistuksessa runsaassa vedessä keittämistä. Kasvikset kannattaa syödä heti ruoanvalmistuksen jälkeen.
Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, yleislääketiede, terveys ja hyvinvointi.
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse Apu-klinikka, Apu, 00081 A-lehdet.