Tuulilasi

Vaurioittaako jäähdytysneste hihnaa ja onko jäähdytysletkut syytä vaihtaa vanhasta autosta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaurioittaako jäähdytysneste hammas- tai moniurahihnaa? Jäähdytysnestettä läikähti hihnalle ja vähän arveluttaa pitäisikö hihna vaihtaa pikimmiten. Se ei vaikuta löystyneen ja siinä on havaittavissa pinnassa pitkittäissuuntaista hiusmurtumaa joskin vain vähän. Siitä en ole varma tuliko hiusmurtuma jäähdytysnesteen takia, koska en ole koko hihnaa kokonaisuudessaan tutkinut.

Mitä mieltä olet jäähdytysjärjestelmän letkujen vaihdosta, jos autolla on jo ikää 16v, mutta kilometrejä suhteellisen vähän? Jotkut ovat sitä mieltä, ettei niitä tarvitse vaihtaa juuri koskaan. Lämpimänä letkut ovat ihan jämäkän oloisia ja joustavat hieman, eivätkä tunnusta kivikovilta, eikä liian pehmeiltä. Toki molemmat kohteet vikaantuessaan jättävät tielle, eikä se sen jälkeen paljoa naurata.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jäähdytysneste ei tietenkään tee hyvää hihnoille, mutta ei se kuitenkaan aivan öljyn veroista myrkkyä ole. Hiusmurtumat tuskin ovat tulleet sen takia. Mutta jos autolla on ikää tuo 16 vuotta, hihnat olisi syytä vaihtaa ikääntymisen takia.

Letkujen uusiminen on harkinnanarvoinen asia. Todennäköisesti ne ovat vielä aivan hyvät ja kestävät vuosikausia, mutta silti hankkisin varmuuden vuoksi uudet letkut Autolla näet alkaa olla jo sen verran ikää, että jos sopivia letkuja vielä löytyy, ne kannattaa ostaa varastoon. Muutaman vuoden päästä letkujen löytäminen voi olla jo vaikeampaa. Kannattaa vain säilyttää letkut viileässä ja pimeässä paikassa, sellaisessa ne säilyvät pitempään.

Julkaistu: 11.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.