Söin suuren määrän suolapähkinöitä, minkä jälkeen vatsaan alkoi koskea melkoisesti. Tällaista ei ole ennen tapahtunut, ja minulla on vatsakipuja hyvin harvoin. Mistähän on kyse?

Pähkinät voivat aiheuttaa mahanpuruja, etenkin suurina annoksina. Cashew- ja pistaasipähkinät sisältävät galakto-oligosakkaridi (GOS) -nimistä FODMAP-hiilihydraattia. GOS aiheuttaa kaasun muodostusta paksusuolessa, ja tämä voi aiheuttaa vatsakivun. Myös muut pähkinät ja mantelit suurina määrinä voivat aiheuttaa oireita samalla mekanismilla.
Ne voivat myös aiheuttaa vatsakipua etenkin ikääntyvälle ihmiselle paksusuoleen ilmaantuvien pienien umpipussien eli divertikkelien välityksellä. Suurin osa heistä elää onnellisen tietämättömiä niistä. Ensimmäinen kerran ne voivat ilmoittaa itsestään esimerkiksi silloin, kun on syöty jotain epätavallista suuri määrä. Divertikkeleihin jumiin jäänyt ruoka voi aiheuttaa oireet. Joskus divertikkelit tulehtuvat ja voivat aiheuttaa myös kuumetta ja muita vatsaoireita.
Teoriassa pähkinöiden runsas rasvamääräkin voisi joskus aiheuttaa oireita. Esimerkiksi 100 grammassa maapähkinöitä on rasvaa noin 40 grammaa. Jos söisi 250 gramma pähkinöitä, saisi rasvaa saman verran kuin yhdessä desilitrassa ruokaöljyä. Joskus ruuan rasvan aiheuttaman oireen taustalla voisi olla sappirakossa majailevat sappikivet, tai refluksitauti.
Jos oireet ovat vaikeat, pitkittyvät, aiheuttavat oksentelua, verta ulosteessa tai kuumetta on syytä kääntyä pikimmiten lääkärin puoleen.
Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, yleislääketiede, terveys ja hyvinvointi.
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse Apu-klinikka, Apu, 00081 A-lehdet.