Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Ovatko välipalavanukkaat terveellistä vai epäterveellistä syötävää?

Kuvat Adobe Stock
19.2.2025 Apu
Kysymys

Luetaanko erilaiset välipalamousset ja -vanukkaat niin sanottuihin huonoihin prosessoituihin ruokiin, vai voiko niitä syödä huoletta? Onko tällaisissa tuotteissa paljon eroja?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen

Välipalavanukkaissa ja vastaavissa tuotteissa on paljon eroja. Lähes kaikki niistä lasketaan niin sanottuihin ultraprosessoituihin ruokiin, mutta niiden joukossa on sekä kohtalaisen terveellisiä että ravitsemuksellisesti huonompia vaihtoehtoja. En voi valitettavasti ryhtyä erittelemään hyviä ja huonompia tuotteita kauppanimillä, joten ainoa keino saada tarkkaa tietoa on lukea tuoteselosteet pakkauksista.

Nykyisin saatavana on niin sanottuja proteiinivanukkaita, joista monissa on melko hyvä ravintosisältö. Niissä on runsaasti proteiinia, tyypillisesti yhtä paljon kuin maitorahkavalmisteissa. Lisäksi sokerin määrä on usein saatu painettua alas käyttämällä keinomakeuttajia. Vaikka keinomakeuttajilla on verrattain huono maine, niitä ei ole syytä karttaa tiukasti. Ne ovat sokeria parempi vaihtoehto. Lisäksi proteiinivanukkaissa on yleensä vähän rasvaa.

Sen sijaan monet tavalliset maitopohjaiset vanukkaat saattavat sisältää runsaasti tyydyttynyttä kovaa rasvaa ja paljon lisättyä sokeria. Vanukas saattaa olla jopa kuorrutettu kermavaahdolla. Näitä runsassokerisia ja tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä vanukkaita en suosita arkikäyttöön.

Soijapohjaisissa ja muissa kasviperäisissä vanukkaissa ei useinkaan ole tyydyttynyttä rasvaa, mutta niissä on monesti runsaasti sokeria. Toisaalta myynnissä on myös esimerkiksi kookoksesta tehtyjä vanukkaan tai jogurtin kaltaisia tuotteita, jossa kookosöljy nostaa tyydyttyneen rasvan määrää tarpeettomasti. Kiinnitä siis erityistä huomiota tuttuihin ”pahiksiin” sokeriin ja tyydyttyneeseen rasvaan.

Vanukkaissa voi joskus olla makeutusaineena maltitoli-, mannitoli- tai laktitolisiirappia. Ne ovat fodmap-¬hiilihydraatteja, jotka voivat kiusata herkkävatsaisia ja tuottaa helposti kaasua, ripulia tai kipua.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt