Tuulilasi

Trafi lisävero

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mieheni siirsi liikennekäytöstä poistettua autoa, olisi laittanut sen liikenteeseen, mutta trafin palvelu oli pois käytöstä yöllä. Poliisit ajoivat hetkeä myöhemmin pihaan ja mieheni kertoi tilanteen. Poliisit ymmärsivät ja poistuivat paikalta. Tämä tapahtui heinäkuun alussa. Trafilta tuli jonkun ajan päästä postia ettei ajoneuvolla saa ajaa ennen kuin lisävero on maksettu. Mieheni tiedusteli asiaa jossain vaiheessa kesää, koska olisi halunnut harraste autollaan ajaa ennen kun talvi tulee. Nyt tuli päätös 17.12 lisäveron suuruudesta…yhteensä 2066e. Onko laillista vaatia viisinkertaisena tuo maksu. Vaatimus on että se maksetaan yhdessä erässä, eräpäivää ei ole mahdollisuutta siirtää ja jos maksua ei suoriteta eräpäivään mennessä niin lähtee oitis ulosottoon.? Kyseessä cadillac vuosimallia 1963

Näytä vastaus

Vastaus:

Määräykset liikennekäytöstä poistetun auton käytöstä ovat yksiselitteiset ja ankarat. Autolla ei saa ajaa metriäkään, jos se on poistettu liikennekäytöstä. Trafin sivuilla on koottuna seuraamukset tämän säännön rikkomisesta osoitteeseen www.trafi.fi/tieliikenne/rekisterointi/rekisteri-ilmoitukset/liikennekaytostapoisto

Varsinaiset säännökset löytyvät Ajoneuvoverolaista (1281/30.12.2003).

Trafi opastaa näin: Jos ajoneuvoa käytetään liikennekäytöstäpoiston aikana, poliisi ottaa ajoneuvon rekisterikilvet ja rekisteröintitodistuksen pois ja määrää ajoneuvorikkomuksesta sakon.

Ajoneuvoverovelvollisilta ajoneuvoilta maksuunpannaan liikenteeseen käyttöajalta ajoneuvovero jälkiverotuksena sekä rangaistusluonteinen ajoneuvoveron lisävero. Lisäveron määrä on 12 kuukauden vero viisinkertaisena, kuitenkin aina vähintään 1 000 euroa. Lisävero on ajoneuvokohtainen ja maksamaton lisävero estää ajoneuvon käytön liikenteessä.

Vakuuttamattomalta ajalta Liikennevakuutuskeskus perii vakuuttamattomuusmaksua.

Poliisit siis osoittivat tapauksessa enemmän ymmärtämystä kuin laki olisi sallinut. Heidän olisi pitänyt ottaa rekisteröintitodistus ja rekisterikilvet haltuunsa ja antaa sakko. Periaatteessa vielä saattaa vakuutusyhtiöltä tulla vaatimus lisämaksusta. Jos auto on ilmoitettu poistetuksi liikennekäytöstä, sen liikennevakuutuskin on lepäämässä eli ei voimassa.

Tyypillistä valtion virkamiesten touhua on tuon verolapun viipyminen puoli vuotta. Mitään estettä ei olisi ollut lähettää sitä samalla kertaa kuin se viesti, jossa kiellettiin auton käyttö ennen lisäveron maksamista. Tässä vain oli erinomainen tilaisuus näyttää hallintoalamaiselle paikka ja samalla omaa mahtia.

Tapaus on valitettava ja kallis muistutus siitä, että veroasioiden kanssa ei kannata pelleillä yhtään. Jos yöllä tulee jostakin syystä pakottava tarve siirtää liikennekäytöstä poistettua autoa, eikä Trafin palvelu toimi, on viisaampaa ja ennen kaikkea halvempaa tilata hinausauto hoitamaan siirto.

Julkaistu: 26.12.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.