Tuulilasi

toyota avensis 07 1,6 l

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen tyhmä naiskuski. Onko minun Avensisiksessä ( 07 malli1,6 l moottori) jakopäänhihna vai ketju? Auto nyt ajettu 122.000km.

En kehtaa tilaa huoltoa jos en tiedä mitään.Minut on huijattu tyhmyyteni takia aikaisemmin. Toyota merkkihuollossa on niin kauheet hinnat, mistä saan edullisin huollon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuossa autossa lienee VVT-i-moottori, tyyppimerkinnältään 3ZZ-FE. Sen jakopäässä on silloin ketju.

Kyllä kuitenkin pienin todennäköisyys tulla huijatuksi on merkkiliikkeen huollossa. On kuitenkin tärkeää, että tietää mitä huollossa teettää, ja on myös osattava erottaa toisistaan huolto ja korjaukset. Huollossa vaihdetaan moottoriöljy, suodattimet ja muut huolto-ohjelman mukaan vaihdettavat kohteet, esimerkiksi jarru- tai jäähdytysnesteet määräajoin. Huollossa myös voidellaan ovien ja luukkujen lukot ja saranat. Huollon hinta tiedetään yleensä tarkalleen etukäteen.

Korjauksissa taas tehdään jotakin muuta, esimerkiksi uusitaan jarrupaloja tai -levyjä, pyöräntuennan osia, ovenkahvoja, peilejä ja niin edelleen. Näiden korjausten hinnoista ei kukaan osaa etukäteen tarkalleen arvioida,varsinkin jos tilattaessa ei osata määritellä, mitä töitä aiotaan teettää.

Ylimääräisiä töitä ei kuitenkaan tarvitse hyväksyä. Korjaamon pitää pyytää lupa töille, jotka saavat alkuperäisen kustannusarvion ylittymään muutamaa prosenttia enemmän. Käytännössä töitä ei ilman lupaa tehdä, koska asiakas voi jättää ne maksamatta.

Korjaukset voi teettää myös muualla kuin merkkikorjaamossa. Pitäisi kuitenkin tuntea se korjaamo, jolla aikoo työn teettää, jotta voi olla varma hyvästä hinta-latusuhteesta. Merkkikorjaamo ei välttämättä ole kovin ratkaisevasti kalliimpi, sillä se käyttää varmasti laadukkaita osia, ja työ sujuu, koska käytössä on rarvittavat erikoistyökalut, ja koska asentakilla on työhön merkkikohtainen koulutus ja yleensä myös runsaasti kokemusta.

Julkaistu: 9.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.