Tuulilasi

Pienhiukkaspäästöt suorasuihkutus bensa vs. diesel

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jokin aikaa sitten uutisoitiin että suorasuihkutusmoottorit päästävät pienhiukkasia jopa 1000 kertaisesti dieseleihin verrattuna. Onko olemassa mitattua tietoa asiasta? Esim. VAG konsernista löytyy n. 10 vuoden takaa FSI koneita ja samalta ajalta dieseleitä ilman hiukkassuodinta. Toinen vertailu esim. TSFI vs. TDI.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suorasuihkutteisten bensakoneiden pienhiukkasongelmaan törmättiin mittausmenetelmien parannuttua joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla. Tästä syystä päästörajoihin tuli raja-arvot suorasuihkutteisille bensiiinimoottoreille. 

Bensakoneiden huono puoli on, että hiukkasten koko on pienempi kuin dieseleissä. Pienet hiukkaset taas menevät ihmiskehon suojajärjestelmistä läpi, joten ne pääsevät helpommin elimistöön.

Hiukkaspäästöjä on tutkittu kansainvälisesti hyvinkin paljon, ja aiheesta löytyy netistä tietoa. Valitettavasti sieltä ei ainakaan pikaisesti löytynyt yksinkertaista selkeää vertailua dieselien ja bensiinimoottorien hiukkaspäästöistä ja niiden hiukkaskokojakautumasta. Laitetaan nyt kuitenkin tähän yksi linkki, kyseessä on italialaisen tutkimuksen yhteenveto, joka avautuu tästä linkistä.

Sivulla 6 on esitettu bensiinimoottorien hiukkaspäästöjen kokojakautumia ja sivulla 7 vastaavia jakautumia dieselmoottoreista.

Julkaistu: 9.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.