Apu

Pellavansiemenet: Kannattaako niitä syödä joka päivä terveellisyyden vuoksi? Voiko niistä saada liikaa raskasmetalleja? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 6.8.2022

Kysymys:

Luin, että pellavansiemeniä kannattaisi syödä joka päivä terveyshyötyjen vuoksi, mutta voiko niistä saada liikaa kadmiumia tai muita raskasmetalleja? Voisiko pellavansiemenien sijaan nauttia pellavaöljyä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pellavan siemenet ovat yhdessä suhteessa aivan erikoislaatuisia. Niissä lignaaniksi kutsuttua ainetta on enemmän kuin missään muussa ruuassa. Lignaania ei pidä sotkea ligniini-nimiseen kuituun.

Lignaanilla on havaittu alustavissa tutkimuksissa rintasyövältä suojaavia vaikutuksia ja esimerkiksi lievää tulehdusta vähentävää vaikutusta.

Kovan vatsan hoidossa pellavansiemenet voivat myös olla avuksi. Pellavansiemenissä on erittäin runsaasti myös välttämättömiin rasvahappoihin luettavaa omega-3- eli alfa-linoleenihappoa. Tätä on runsaasti myös rypsi- ja hamppuöljyssä, saksanpähkinässä ja chiansiemenissä sekä rypsiöljystä tehdyissä margariineissa. Pellavansiementen rasvahapot ovat paremmin elimistön käytössä silloin, kun siemenet on murskattu.

Hyvien ominaisuuksien vastapainoksi pellavansiementen huono puoli on mainitsemasi kadmium. Se on raskasmetalli, ja sen runsas saanti pitkään voi teoreettisesti lisätä munuaistaudin, osteoporoosin ja joidenkin syöpätyyppien riskiä. Pellavansiemenissä on lisäksi syanogeenistä yhdistettä (linamariinia), mutta sen arvellaan olevan kadmiumia pienempi riski.

Ruokaviraston mukaan olisi järkevämpää syödä eri siemenlajeja monipuolisesti kuin pitäytyä yhdessä siemenlajissa. Siemeniä saisi syödä yhteensä vain kaksi ruokalusikallista päivässä.Lignaania tai kadmiumia ei ole jäljellä pellavansiemenöljyssä. Se on turvallinen tapa lisätä omega-3 -rasvahappojen saantia, mutta öljystä lignaanin hyödyt jäävät saamatta. Lignaanin vaihtoehtoinen lähde on ruis. Sitä vain on syötävä paljon, jotta saisi merkittäviä määriä lignaania. Pellavaöljy ei sovi ruuanvalmistukseen alhaisen savuamispisteensä vuoksi. Se on myös maultaan karvasta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.