Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Pavut ja maa-artisokka aiheuttavat ilmavaivoja – Voiko itseään siedättää niille?

Kuvat Adobe Stock, Kuvankäsittely Tanja Pellikka
20.6.2025 Apu
Kysymys

Osa kasviksista, kuten mustajuuri, maa-artisokka ja pavut, aiheuttaa minulle ilmavaivoja. Voiko niille siedättyä ajan mittaan niin, että ilmavaivat vähenevät?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Mustajuuressa ja maa-artisokassa on fruktaanien ryhmään kuuluvia suolistossa kaasuuntuvia aineita. Fruktaanit kuuluvat puolestaan niin sanottuun fodmap-hiilihydraattien ryhmään, joka aiheuttaa monille vatsaoireita. Fruktaaneja ovat inuliini ja frukto-oligosakkaridi. Kemiallisesti nämä aineet ovat hyvin läheisiä sukulaisia rukiin, täysjyvävehnän ja sipulin sisältämille fruktaaneille.

Maa-artisokka tunnetaan erittäin suurena inuliinin lähteenä. Tämän vuoksi esimerkiksi maa-artisokkakeitto voi aiheuttaa kaasuvaivoja tai muita vatsanväänteitä monille – jopa sellaisille, jotka eivät ole suoranaisesti herkkävatsaisia. Tiedot mustajuuren fruktaanipitoisuudesta ovat hatarampia, mutta olemassa olevan tiedon perusteella on aihetta olettaa, että myös mustajuuri sisältää runsaasti fruktaaneja.

Sen sijaan pavuissa suolikaasuja aiheuttava aine on galakto-oligosakkaridi (GOS). Sekin kuuluu fodmap-hiilihydraattien ryhmään. Galakto-oligosakkaridia on myös linsseissä, useissa soijatuotteissa, kikherneessä ja herneissä sekä cashew- ja pistaasipähkinöissä.

Suolistoaan pystyy jossain määrin siedättämään fodmapeille. Joissain tutkimuksissa on käytetty GOS:ia tai inuliinia nousevin annoksin. Tällöin on havaittu, että kun ainetta syö päivittäin ja samalla annos nousee hitaasti, neljän viikon kuluttua suoli ei enää tuota yhtä paljon kaasua. Tämä ei silti tarkoita, ettei suolikaasua syntyisi lainkaan, mutta sen määrä voi kyllä vähentyä merkittävästi. Ehkä tätä kannattaa kokeilla.

Onnistunut kokeilu vaatii riittävän pitkän ajan ja sen, että kyseistä ainetta, esimerkiksi maa-artisokkaa tai sipulia, syödään päivittäin ja annosta kasvatetaan pikkuhiljaa. Jos kokeilu keskeytyy yli 1–2 vuorokauden ajaksi, se saattaa vesittyä. Suolisto voi nimittäin teoriassa tottua uudestaan siihen, että sinne ei tule inuliinia, eli se voi palata niin alkutilaan. Tällöin testi pitänee aloittaa alusta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt