Olen löytänyt itselleni hyvän ruokavalion, johon kuuluvat olennaisesti palkokasvit. Minulla on sidekudossairaus, joka aiheuttaa runsaasti nivelkipuja. Luin äskettäin, etteivät palkokasvit sovellu kaltaiselleni henkilölle. Voiko niitä mitenkään käyttää turvallisesti? Kumoaako jonkin ravinteen saanti puriinien haittoja vai täytyykö minun lopettaa palkokasvien syöminen?

Vastaan nyt yleisellä tasolla tähän kysymykseen, koska en tunne tarkalleen, mikä sairaus on kyseessä. Sidekudossairauksia on iso joukko; ne ovat sairauksia, joissa elimistö hyökkää omia sidekudoksiaan vastaan. Luokkaan kuuluu esimerkiksi sairauksia, kuten systeeminen lupus erythematosus (SLE), skleroderma, polymyosiitti, Sjögrenin oireyhtymä, nivelreuma, sekamuotoinen sidekudossairaus, Ehlers–Danlosin oireyhtymä (EDS) ja monia muita.
Myös fibromyalgia saatetaan mieltää sidekudossairauksiin, koska sen kliininen ilmentymä on samankaltainen kuin joissakin sidekudossairauksissa. Fibromyalgiassa keskeinen häiriö ei kuitenkaan ole sidekudoksessa vaan keskushermoston kipusäätelyssä.
Pavut voivat aiheuttaa ongelmia sklerodermassa, koska siihen liittyvä suoliston hidas toiminta ja suoliston sidekudoksen lisääntyminen ovat mahdollisia. Pavut voivat FODMAP-hiilihydraattien vuoksi aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja pahentaa suoliston oireita – siksi joillain potilailla niiden käyttöä rajoitetaan yksilöllisesti. Jos oireita ei ilmene, pavut eivät ole erityisen haitallisia verrattuna muihin FODMAP-pitoisiin ruokiin, kuten rukiiseen tai omeniin.
Sidekudossairauksissa, kuten Ehlers–Danlosin oireyhtymässä ja Sjögrenin syndroomassa, ärtyvän suolen oireet ovat tavallisempia kuin väestössä yleensä. Tällöin papujen ja muiden FODMAP-hiilihydraattien osittainen välttäminen on järkevää. Muuta syytä en papujen välttämiselle sidekudossairauksissa keksi. Netissä ja muuallakin liikkuu paljon väärää tietoa ruokien vaikutuksista elimistöön.
Eri ruokien puriinien aiheuttamat nivelkivut eivät liity suoraan sidekudossairauksiin, vaan kihtiin, joka ei ole sidekudossairaus. Toki on mahdollista, että jollakin henkilöllä on sekä kihti että jokin sidekudossairaus. Pavut sisältävät puriineja, ja siksi ne lisäävät runsaasti käytettynä virtsahapon muodostusta. Virtsahapon korkea pitoisuus veressä aiheuttaa kihtioireet.
Olen kirjoittanut kihdistä ja ruokavalion vaikutuksista Apuun aiemminkin, joten tässä lyhyt yhteenveto. Pikkukaloja, kalan ja siipikarjan nahkaa ei kannata syödä juurikaan. Sisäelimiä, kuten maksaa, ei kannata syödä, eikä olutta juoda lainkaan. Maito, piimä, kefiiri, jogurtti, juusto, rahka, kahvi, runsas veden juonti, kirsikat ja C-vitamiinilisä, voivat lisätä virtsahapon eritystä kehosta virtsaan, ja lievittää kihtioireita. Tietyt ravintotekijät voivat ehkäistä puriinien haitallisia vaikutuksia. Alkoholia kannattaa välttää, sillä se lisää kehon virtsahapon tuotantoa. Myös runsas sokerin, erityisesti fruktoosin, käyttö nostaa virtsahappopitoisuutta. Marjoja ja hedelmiä ei silti tarvitse välttää.
Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, yleislääketiede, terveys ja hyvinvointi.
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse Apu-klinikka, Apu, 00081 A-lehdet.