Voidaanko tärkkelysintoleranssi todeta jollakin virallisella testillä? Luetaanko se sairaudeksi vai ei? Ja onko olemassa mitään lääkettä, joka auttaisi välttymään tärkkelyksen aiheuttamilta oireilta?

Tärkkelysintoleranssi ei ole lääketieteen yleisesti tuntema sairaus, eikä siihen ole virallista testiä. Tärkkelysintoleranssilla tarkoitetaan netti- ja mainosteksteissä tilannetta, jossa ruokien tärkkelys tuntuu aiheuttavan esimerkiksi väsymystä tai vatsavaivoja, kuten kaasun tuottoa, turvottelua, ripulia ja vatsakipua. Sen sanotaan johtuvan entsyymien puutteesta.
Olemassa on myös tärkkeykseen liittyvä sairaus, synnynnäinen sakkaraasi-isomaltaasientsyymien puute, jossa tärkkelystä ja sakkaroosia eli tavallista sokeria pilkkovia entsyymejä ei ole suolistossa tarpeeksi. Kyseessä on pienten lasten harvinainen sairaus, joka paranee usein itsestään iän myötä. Lisäksi on olemassa tutkimusnäyttöä, että joka viidennellä ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivällä voi olla sakkaraasi-isomaltaasientsyymien osittainen toimintavaje – ei siis täydellistä puutosta. Suolistossa voi olla entsyymejä, mutta niitä on vähemmän tai ne eivät toimi yhtä tehokkaasti kuin terveillä. On myös jonkin verran näyttöä, että sakkaroosin ja tärkkelyksen vähentäminen eli vähähiilihydraattinen ruokavalio voi olla avuksi oirekuvan hallinnassa.
Tärkkelyspitoiset ruoka-aineet sisältävät usein runsaasti myös niin sanottuja FODMAP-hiilihydraatteja, jotka ovat tunnettuja vatsavaivojen aiheuttajia herkkävatsaisilla. Esimerkkejä tällaisista ruoista ovat ruis ja vehnä. Voi siis olla vaikea sanoa, onko kyse enemmän tärkkelyksestä vai FODMAD-hiilareista. Tärkkelysintoleranssia epäilevä voi kokeilla syödä sorbitolilla tai ksylitolilla makeutettuja pastilleja. Jos jo muutama pastilli aiheuttaa hankalia vatsaoireita, kyse lienee enemmänkin tavallisesta ärtyvän suolen oireyhtymästä kuin tärkkelysintoleranssista.
Jos tärkkelys ja sakkaroosi aiheuttavat selvästi oireita, voi kokeilla apteekin entsyymivalmisteita, jotka sisältävät tärkkelystä pilkkovia entsyymejä, kuten amylaasia. Niitä käytetään aina tärkkelyspitoisen aterian yhteydessä. Jos ne eivät auta oireisiin, käyttö on syytä lopettaa. Vallitettavasti tavalliset entsyymivalmisteet eivät tietojeni mukaan sisällä parhaita täsmäentsyymejä eli sakkaraasi- tai isomaltaasientsyymiä.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet