Apu

Onko peruna terveellistä vai pelkkää vatsantäytettä? Lihottaako pottujen popsiminen? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 28.5.2022

Kysymys:

Perunaa syödään ­Suomessa paljon, mutta onko se ­terveellistä vai pelkkää vatsantäytettä? Vai peräti lihottavaa? Tästä tuntuu ­olevan monia mielipiteitä, ja esimerkiksi osa ihmisistä karttaa perunaa ­hiilihydraattien vuoksi. Mikä on totuus perunan ravintoarvoista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pottujen syönnin voi sanoa olevan melko lailla neutraalia terveydelle. Perunat kulttuuriperintönä ja lähiruokana ansaitsevat kyllä hiukan laajemmankin pohdinnan, joten asiaan. Keitetyt perunat sisältävät painoyksikköä kohden vähemmän energiaa kuin samanpainoinen annos keitettyä riisiä tai pastaa. Siten on kuvittelua, että keitetty peruna olisi erityisen lihottavaa. Sata grammaa keitettyä perunaa (1,5 kpl) sisältää 64 kilokaloria ja sama määrä keitettyä riisiä tai pastaa 100 kilokaloria. Kolme kananmunan kokoista perunaa (200 g) lienee aika tavanomainen annos pääruoalla, ­jolloin perunat tuovat 130 kilokaloria. Keitetyn perunan energia tulee tärkkelyksestä eli hiilihydraateista.

Perunan suojaravintosisältö on kyllä perin vaatimaton. Perunassa on melko lailla kaliumia, suolan vastavaikuttajaa. Perunan ja banaanin ravintosisältö on melko samankaltainen sillä erotuksella, että banaanissa on B6-vitamiinia enemmän ja B1-vitamiinia vähemmän. Jos banaania kelpaa syödä, miksei perunaakin. ­Kumpikaan ei ole mikään suojaravinto­ainepommi. Kolme perunaa täyttää 22 prosenttia B1-vitamiinin, 15 prosenttia C-vitamiinin ja 13 prosenttia raudan ­päivittäisestä tarpeesta. Ravinteikkaampia ja kuitupitoisempia hiilihydraattien lähteitä ovat esimerkiksi keitetyt ruis-, ohra-, kaura- ja spelttisuurimot.

Peruna on keitettynä varsin nopeaa ­hiilihydraattia. Se nostaa sellaisenaan syötynä verensokeria melkein yhtä nopeasti kuin valkoinen vehnäleipä tai sokeri. Ei kuitenkaan kannata liikaa huolestua, sillä yhdessä proteiinin (liha, kala, kasviproteiini, kananmuna) ja rasvan (kastike, öljy, pähkinät) kanssa syötynä peruna ei nosta verensokeria juuri enempää kuin muutkaan hiilihydraatit. Ruoan muut osat vaikuttavat verrattain paljon siihen, kuinka runsaasti peruna nostaa verensokeria. Runsas proteiiniannos ja rasva jossain muodossa aterialla hidastavat perunan aiheuttamaa veren­sokerin nousua.

Ongelmallisimpia perunoita ovat uppopaistetut ranskalaiset ja muut runsasrasvaiset perunaruoat. Uppopaistettujen perunoiden energiapitoisuus on yli kaksinkertainen verrattuna keitettyihin. Sata grammaa uppopaistettuja ravintolaranskalaisia sisältää 316 kilokaloria eli neljä kertaa enemmän kuin keitetty peruna.

Keitettyä perunaa voi aivan hyvin syödä kohtuullisia määriä. Ne ovat edullista lähiruokaa, monen suomalaisen makuun sopivia ja terveysvaikutuksiltaan pitkälti neutraaleja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.