Pakastimesta löytyi kesällä 2023 poimittuja mustikoita. Voiko niitä syödä vai pitääkö heittää pois?

Pakastimen pohjalle saattaa hautautua arvokasta tavaraa. Ei ole mitään tutkimustietoa siitä, kuinka monta vuotta marjat säilyvät pakastimessa syöntikelpoisina. On oletettavaa, että makuaineiden pitoisuus voi vähentyä ja muuntua. Samoin käynee fytokemikaaleille, kuten mustikalle sinisen värin antavalle antosyaanille sekä C- ja E-vitamiineille.
Mustikassa on hieman sokereita ja hyvin vähäisesti rasvaa. Rasvahappojen koostumus voi muuttua pitkässä pakastuksessa, mutta vaarallisia niistä ei tule. Marjojen maku syntyy sokerin ja aromiaineiden yhdistelmästä. Pitkä pakastus vaikuttanee aromiaineisiin ainakin jonkin verran, mutta sokeri säilynee sellaisenaan.
Jos mustikat olisivat ulkomailta, ne pitäisi kypsentää ennen syömistä. Myös kotimaisen vanhan marjan kypsentämisellä voi hankkia itselleen ainakin mielenrauhaa, vaikka ei olekaan syytä epäillä, että marjat pilaantuvat kahden vuoden pakastuksessa.
Todennäköistä on, että riittävä osa makuaineista ja mustikan sokerista on säilynyt niin hyvin, että marja maistuu lähes samalta kuin lyhyen pakastuksen jälkeen. Mustikat lienevät siis käyttökelpoisia, mutta kaikkia mahdollisia terveysvaikutuksia ei ehkä ole enää jäljellä. Voi olla hyvä heittää marjat menemään, jos ne herättävät epäilyksiä tai vastenmielisyyttä.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, yleislääketiede, terveys ja hyvinvointi.
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse Apu-klinikka, Apu, 00081 A-lehdet.