Tuulilasi

Onko moottorijarrutus autolle kuluttavampaa kuin vapaalle laitto?

Onko moottorijarrutus autolle kuluttavampaa kuin vapaalle laitto?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko moottorijarrutus kuluttavaa autolle? Eli saisinko esimerkiksi vaihteiston tai kytkimen nopeammin hajalle harrastamalla pitkiä moottorijarrutuksia, jossa risteykseen tultaessa kierrokset laskevat lähelle tyhjäkäynnin rajaa? Tällaista ajotapaa toki suositellaan kulutuksen vuoksi, mutta onko sen haittapuolena se, että auto pääsee pajalle ennen ensimmäistä 100 tkm:ään? Tuolloinhan ne säästyneet polttoaineet otetaan takaisin, jos tuo ajotapa saa aikaan ennenaikaista kulumista.

Omalla bensa-autollani voi tehdä pitkiä moottorijarrutuksia, koska moottori ei juuri jarruta ja kierrokset laskevat hitaasti. Ihan kiva ominaisuus, mutta onko se kannattavaa pidemmän päälle? Asiastahan on varmasti suuntaan jos toiseen mielipiteitä. Toiset laittavat mieluummin vapaalle.

Näytä vastaus

Vastaus:

Moottorijarrutus ei kuluta moottoria eikä voimansiirtoa mitenkään poikkeuksellisesti. Itse asiasa kuluminen on vähäisempää kuin normaalissa ajossa, koska tehoa siirretään paljon vähemmän. Aikanaan kaksitahtimoottorilla varustetuissa autoissa käytettiin voimansiirrossa vapaakytkimiä, koska ensinnäkin kaksitahtimoottorin jarrutusvaikutus on pieni. Toiseksi polttonesteeseen sekoitetusta öljystä voitelunsa saavat moottorin laakerit ja nännät jäävät ilman voitelua, koska moottorijarrtuksessa kaasuläppä on kiinni, eikä moottori saa polttonestettäkään.

Moottorijarrutus on sinänsä taloudellinen tapa hidastaa nopeutta, koska se ei kuluta jarruja. Yleensä myös nykyaikaisten moottorien polttonesteen syöttö on katkaistuna johonkin tiettyyn pyörimisnopeuteen saakka, joten bensaa ei kulu sitäkään vähää mitä sitä menee tyhjäkäynnillä. Nykyisissä autoissa käytetään hyvin harvoja välityksiä suurimmilla vaihteilla, jolloin moottorijarrutus tosiaan on hyvin heikkoa. Joissakin 

Lisätehoa jarrutukseen saadaan pienemmillä vaihteilla. Esimerkiksi vuoristoajossa suositellaan, että mäkiä lasketaan alas samalla vaihteella, millä niitä ajettaisiin ylös. Pyöräjarrujen käyttö hyvin pitkissä alamäissä voi olla vaarallista, koska jatkuvassa käytössä jarrut kuumenevat ja saattavat jopa häipyä. Raskaiden ajoneuvojen kuljettajat tietävät tämän hyvin, ja niinpä he ajavat alppiteillä alamäkeenkin todella hitaasti.

Julkaistu: 16.4.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.