Tuulilasi

Öljynvaihtovälillä väliä?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen vaihtanut 2001 wv Golfiin (1,9 Sdi) öljyt + suodattimen aina 10 000 km välein, ja nyt mittarissa alkaa olemaan 400 000 km. Auto toimii hämmästyttävän hyvin moottorin ja tekniikan puolesta, ja luulemme että ajellaan vielä pitkään.

Onko vaihtovälillä suurta merkitystä jos ajattelee ohjeiden mukaista 30 000 km vaihtoväliä ja moottorin kestävyyttä? Myös vaihteistoöljyt on vaihdettu 200 000 km kohdalla ja kohta taas.

Näytä vastaus

Vastaus:

Moottoriöljyjen vaihtaminen 10 000 km välein ei ole mikään kustannus, etenkin jos sen tekee itse eikä maksa merkkikorjaamoiden litrahintoja. Golfin öljymäärä on niin vähäinen, että 20 litran pytyllisestä vaihtaa öljyt moneen kertaan. Tuollaisen astian saa samalla rahalla kuin merkkihuollosta yhden öljynvaihdon.

Sama koskee voimansiirron öljyä, paitsi että sitä kuluu niin vähän, että on aivan sama, mitä sen litrahinta on. Voimansiirto taitaa vetää alle kaksi litraa. Ei tule konkurssi, vaikka laatikon öljyt vaihdattaisi sadantuhannen välein. Noita autoja ei suunnitella kestämään tuollaisia ajomääriä, siksi valmistajat eivät katso vaihteiston öljynvaihtoa lainkaan tarpeelliseksi. Kuitenkin öljynvaihto antaa laatikolle mukavasti lisäikää.

Sinänsä moottoriöljyn vaihtaminen kovin usein ei tuo kovin suuria etuja. Suodatin siivoaa järjestelmästä suuren osan epäpuhtauksista, ja tärkein asia öljyssä on sen kyky neutraloida siihen palamisjätteistä kertyneet happamat jäämät, jotka aiheuttavat syöpymistä. Tätä varten öljyssä on emäsreserviä, eli öljyn pH on riittävän korkea. Kun emäsreservi loppuu, happamat ainesosat öljyssä lisäävät oleellisesti moottorin kulumista. Polttonesteiden rikkipitoisuuden väheneminen on vähentänyt tätä happamoitumista, joten öljynvaihtovälejä on voitu tästä syystä pidentää.

Joissakin raskaissa autoissa on huoltomuistuttimia, jotka laskevat öljynvaihtovälin pituutta käytetyn polttonestemäärän perusteella. Näihin autoihin on ohjelmoitu myös tieto yleensä käytettävän polttonesteen rikkipitoisuudesta. On myös järjestelmiä, jotka analysoivat öljyn sähkönjohtavuutta, sen lisääntyminen on merkki öljynvaihdon tulosta ajankohtaiseksi.

Julkaistu: 26.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.