Mistä ihmiset saavat nykyisin jodia? Valmisruokaan ei käsittääkseni käytetä jodioitua suolaa eikä useimmissa kaurapohjaisissa tai muissa maidon korvikkeissa ole lisättyä jodia. Nykynuorten ruokavalio huolettaa.
Jodi on varsin ajankohtainen teema. Sen saanti on haaste erityisesti vegaaneille, jotka eivät syö lainkaan eläinkunnan tuotteita.
Suomen suurimmat valmisruokien tuottajat näyttävät nykyään käyttävän jodioitua suolaa ruoan valmistuksessa. Esimerkiksi puurot, keitot ja ruoka-annokset sisältävät siis usein jodioitua suolaa. Siksi huolesi valmisruoista lienee turha.
Sen sijaan yksittäisten ravintoloiden suolavalinnoista on mahdoton sanoa mitään. Osa valmistajista suolaa myös leikkeleensä ja juustonsa jodioidulla suolalla. Olisin iloinen, jos myös lihaa jäljittelevät vegaaniset kasviproteiinivalmisteet sisältäisivät aina jodioitua suolaa, mutta näin ei valitettavasti ole.
”Jodin saanti on haaste erityisesti vegaaneille, jotka eivät syö eläinkunnan tuotteita”
Jodia on erityisen runsaasti merikaloissa, äyriäisissä ja merilevässä. Hyviä jodin luontaisia lähteitä ovat kananmunan keltuainen, maitotaloustuotteet ja Suomessa tehdyt leivät. Suomalaiset leipomot käyttävät nykyisin pääsääntöisesti jodioitua suolaa.
Kahdessa grammassa jodioitua suolaa on 50 mikrogrammaa jodia eli 33 prosenttia päivän saantisuosituksesta. Yhdessä kala-annoksessa on jodia keskimäärin 70 mikrogrammaa eli 47 prosenttia ja yhdessä kananmunassa 23 mikrogrammaa eli 15 prosenttia suosituksesta. Kolmessa siivussa 100-prosenttisesta kauraleipää tai monivilja- tai ruisleipää on noin 35 mikrogrammaa jodia eli 23 prosenttia suosituksesta. 75 grammaa katkarapuja sisältää jodia koko päivän saantisuosituksen verran.
Onneksi moniin vegaanisiin tuotteisiin lisätään nykyisin jodia, jotta sen saanti turvataan myös vegaaneilla. Monet kaurajuomat on jo rikastettu jodilla, joskin kaurajogurttien tilanne taitaa olla huonompi.
Vegaanit käyttävät joskus jodin saannin lisäämiseksi merilevää, ja erityisesti kuivattu merilevä on suosittua. Kuivatun merilevän käytössä piilee kuitenkin pieni riski. Erityisesti kombumerilevä sisältää niin suuria määriä jodia, että sitä ei voi suosittaa säännölliseen käyttöön.
Kaikissa kodeissa olisi syytä valita ensisijaiseksi suolavalmisteeksi jodioitu suola. Useimmat vuori- ja merisuolat eivät ole jodioituja.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Voit lähettää kysymyksesi Kysy terveydestä -sivulla
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet