Tuulilasi

Moottorin öljynkulutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

VAG-ryhmän autojen TSI- ja FSI-moottoreiden öljynkulutus on ilmeisesti tunnettu asia,olen huomannut tämän saman myös omassa Octaviassani. Sain eräästä merkkiliikkeestä vastauksen, että kulutus voi olla jopa 1 litra 2000 km:llä! Normaalisti ilmeisesti vähemmän,mutta maksimikulutus siis tuo edellä mainittu. Tämä on aikamoinen ylimääräinen kuluerä,puhumattakaan siitä, että öljytikkua saa heilutella tämän tästä. Olisiko tästä jutun juurta laajempaankin katsaukseen nykyautojen öljyn kulutuksesta? Yleensä aina verrataan ainoastaan polttoaineen kulutusta, mutta tämäkin olisi mielestäni syytä ilmoittaa ja huomioida.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo litra per 2000 km tarkoittaa 0,5 l/1000 km, ja se on ikivanha raja hyväksyttävälle öljynkulutukselle. Se ei tuntunut missään siihen aikaan, kun öljynvaihtoväli oli 2500-5000 km. Nykyisin se on kymmenkertainen, joten esimerkiksi 30 000 km matkalla tuo tarkoittaa, että moottoriin lisätään “normaalin” öljynkulutuksen puitteissa jopa 15 litraa öljyä. Öljyt siis vaihdetaan moneen kertaan.

Öljyn kuluminen on normaalia, sillä esimerkiksi sylinterien voitlelu edellyttää, että öljyä jää sylinterin seinämien epätasaisuuksiin. Niistä se kulkeutuu männänrekaiden ja sylinterien seinämien väleihin. Suurin osa autoista ei kuluta öljyä kovin tuntuvasti, mutta ohjearvot on annettu siltä varalta, että jokin auto alkaisi kuluttaa öljyä tavallsita enemmän. Reilun suuruisilla toleransseilla ei jouduta kovin helposti tekemään takuukorjauksia moottoreihin.

Julkaistu: 29.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.