Tuulilasi

Monitoiminäytön kielikysymys

Monitoiminäytön kielikysymys

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuluttajariitalautakunta antoi reilu kuukausi sitten päätöksen, jonka mukaan Seat Alhambran monitoiminäytön on toimittava myös suomenkielellä. Myyjä määrättiin antamaan uuden auton ostaneelle alennusta 1500 euroa.

Melko monessa autossa on ollut suomenkieliset tekstit jo 90-luvulta lähtien, joten VAG-konserni tuskin voi vedota mihinkään järkisyyhyn.

http://www.kuluttajariita.fi/fi/index/kuluttajariitalautakuntaratkaisut/kuluttajariitalautakuntaratkaisu/1394011451908.html

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo kielikysymys on paitsi mielenkiintoinen myös arka. Tiedustelin asiaa Seatin maahantuojalta, ja sieltä tuli tällainen vastaus:

Kiitos kysymyksistä, valitettavasti emme voi käsitellä yksittäistä asiakasreklamaatiota julkisuudessa.

On mielenkiintoista nähdä, miten tuo asia hoituu. Arvelisin, että maahantuoja maksaa tuon alennuksen välttääkseen Kuluttajariitalautakunnan mustan listan, mutta muiden on turha toivoa rahaa takaisin ilman omaa päätöstä Kuluttajariitalautakunnalta.

Noita kielipuolia autoja on markkinoillamme paljon. Olen juuri ajanut pariakin Mercees-Benziä, eivätkä niidenkään ajotietokoneet tunteneet suomen kieltä. Kielten lisääminen valikoimaan ei ole teknisessä mielessä minkäänlainen ongelma, ei liioin kustannuskysymyskään. Paremminkin kysymys on siitä, että maahantuoja ja valmistaja eivät välitä asiasta. Valmistajan kanta asiaan on tietenkin ymmärrettävä. Harvinaisia kieliä löytyy Euroopasta vaikka kuinka paljon, eikä mikään valmistaja halua lisätä niitä kaikkia autojen kielivalikoimiin, valikoista tulisi liian hankalia. Eräs ratkaisu voisi olla jättää maahantuojille mahdollisuus lisätä jokin paikallinen kieli esimerkiksi huollon yhteydessä. Ajotietokoneen ja navigaattorien viestit ovat yksinkertaisia, ja niiden määrä on kuitenkin varsn rajallinen.

Julkaistu: 5.6.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.