Terveys ja hyvinvointi
Mitä leivän päälle kannattaa laittaa? – Haluan välttää palmuöljyä
Julkaistu 27.8.2023
Apu

Kysymys:

Millä leipä kannattaisi ­voidella? En ole löytänyt kaupoista ­levitettä, jossa ei olisi palmu- tai kookos­öljyä. Käsittääkseni ne käyvät lähinnä kenkien rasvaamiseen.

Vastaus:

Leipä kannattaa voidella margariinilla. Kaupoista löytyy nykyisin ainakin ­puolenkymmentä palmuöljytöntä margariinivalmistetta. Pienen pientä kooko­söljymäärää ei tarvitse kavahtaa, jos ­margariinin rasvahapoista yli 70 prosenttia on tyydyttämättömiä rasvahappoja. Palmuöljykään ei ole erityisen haitallista terveydelle pieninä määrinä, mutta ­kestävän kehityksen näkökulmasta se ei liene viisas valinta.

Kehotan vahtimaan levitteen sisältämän rasvan laatua seuraavasti. Jaa tyydyttyneiden rasvahappojen määrä (esimerkiksi 16 g/100 g) margariinin kokonaisrasvamäärällä (esimerkiksi 60 g/100 g). Tällaisessa levitteessä olisi 26,7 prosenttia tyydyttyneitä rasvahappoja ja tyydyttymättömiä olisi silloin 73,3 prosenttia. Tämä on riittävän hyvä suhde, koska raja-arvona voi pitää 70:tä prosenttia. Levitteessä pitäisi olla ainakin sen verran tyydyttymättömiä rasvahappoja eli ­pehmeää rasvaa.

Leivän voi myös voidella muilla pehmeän rasvan lähteillä. Jotkut käyttävät nykyään hummusta, joka tehdään juoksevasta öljystä, seesaminsiemenistä ja ­kikherneistä. Se on oiva valinta.

Leivälle voi levittää myös esimerkiksi vegaanista majoneesia. Siinä ei ole lainkaan kananmunan keltuaista, ja kaikki rasva tulee juoksevasta kasviöljystä. Markkinoille on tullut myös maustettuja majoneesin tai aiolin kaltaisia levitteitä, joissa on erinomainen rasvahappokoostumus. Kannattaa kokeilla, jos vain niiden mausteainekset sopivat omaan makuun.

Nuoret tuntuvat löytäneen levitteeksi myös maa- ja cashewpähkinöistä, manteleista sekä siemenistä tehdyt tahnat. Niitä voi hyvin käyttää. On kuitenkin hyvä tarkistaa tuo aiemmin mainittu rasvahappojen suhdeluku, sillä jotkin vegaaniset levitteet sisältävät esimerkiksi suuria määriä kookosöljyä.

Myös avokadoa voi käyttää leivän päällä levitteenä. Luonnollisesti leipää voi myös dipata oliiviöljyyn tai sille voi pirskotella öljyä, kuten Etelä-Euroopassa tavataan tehdä.

Kaikkein viitseliäimmät voivat valmistaa margariininsa itse. Voit käyttää siihen 30 prosenttia painosta voita ja loput joko rypsi- tai oliiviöljyä. Pehmennä voita (50 g) huoneen lämmössä ainakin tunti. Laita blenderiin ja lisää 100 grammaa öljyä. Anna kuohkeutua pari minuuttia ja mausta tarvittaessa suolalla ja yrteillä tai valkosipulilla. Kaada astiaan, jota aiot käyttää ruokapöydässä. Anna margariinin jähmettyä yön yli ennen käyttöä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.