Usein varoitellaan, että etelän lomakohteissa ei saisi syödä sitä eikä tätä. Muuten tulee vähintään vatsatauti tai jotain pahempaakin. Olen alkanut miettiä, pitäisikö myös kaupunkilomilla Euroopassa välttää joitain ruoka-aineita. Tähän asti olen syönyt kaikkea hyvällä ruokahalulla, mutta otanko siinä riskin?
Euroopassa ei ole tietääkseni menossa mitään erityistä ruokaan liittyvää epidemiaa, jonka vuoksi tavanomaista suurempi varovaisuus olisi tarpeen. Ruokamyrkytyksen voi saada myös Suomessa, joten se on mahdollista muissakin Euroopan maissa. Riskit lienevät silti pieniä.
Tavanomainen varovaisuus ja valppaus on aina paikallaan. Erityisesti helposti pilaantuvia ruokia pitää käyttää vain hyvin kuumennettuna. Tällaisia ovat esimerkiksi äyriäiset ja kananmunat. Raskaana olevien, pienten lasten, ikääntyneiden ja vakavia sairauksia potevien kannattaa olla erityisen varovaisia. Heidän on syytä välttää riskiruokia, kuten raakamaitoa ja siitä tehtyä juustoa, tyhjiöpakattuja kaloja sekä ulkomaisia marjoja.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet