Tuulilasi

minne hävisi nestettä?

Julkaistu: 29.12.2014

Kysymys:

Voiko ns. letkulämmittimen käyttö hukata jäähdytysnestettä? Aijemmin ei ole neste vajunut, mutta nyt huomasin joulun aikaan kun oli täällä pohjosempana muutaman vuorokauden yli parin kymmenen pakkanen että oli neste vajunut pari senttiä paisuntasäiliössä? Lämmitin ollut aina joitain tunteja hurisemassa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa aineen katoamattomuuden laki on edelleen voimissaan, eli ei se neste ihan noin vain häviä. Jäähdytysnesteen vesi tosin voi haihtua, jos nestettä lämmitetään riittävästi. Todennäköisempi syy katoamiselle on kuitenkin jokin pieni vuoto jossakin päin järjestelmää. Kovalla pakkasella noita vuotoja saattaa syntyä eri paikkoihin.

Itselläni on yksi traktori, jonka kannentiiviste alkaa vuotaa nestettä ulos, kun pakkanen laskee -25 °C kylmemmälle puolelle. Ongelma on ollut olemassa jo pitkään, ja homma muistuttaa vähän sitä laiskan miehen katon paikkaamista: Kattoakaan ei viitsi sateella korjata, eikä se poudalla vuoda. Ei sitä kanttakaan viitsi pakkasella ryhtyä repimään irti, eikä se muulloin vuoda. On helpompaa lisätä silloin tällöin tippa nestettä syylariin.

Glykolivuodosta olisi kuitenkin hyvä tietää, minne sitä vuotaa. Aina näet on mahdollista, että sitä pääsee moottoriin sisään. Voiteluöljyn joukossa glykoli on myrkkyä, se heikentää olellisesti öljyn voitelukykyä. Siitä seuraa ennemmin tai myöhemmin vaurioita moottoriin.